Tisztelt Címzett!

Kérem segítsen megválaszolni az alábbi kérdéseimet:

Erste banknál 2006-ban felvett közel 40e. CHF lakáshitelünket (amelyben 2db fundamenta LTP megtakarítást is igényeltünk) szeretnénk végtörleszteni 180 forinton. Lejárt 2-hónapja a megtakarítási türelmi időszak (eddig, csak kamatot és kezelési költséget kellett fizetnünk).
Jeleztük a Fundamenta felé, hogy szeretnénk a lejárt megtakarításhoz igényelhető kedvezményes forint alapú lakáskölcsön hitelt is felvenni. Ezt sikeresen meg is kapjuk a Fundamenta tájékoztatása alapján (megfeleltünk a kritériumoknak: értékbecslés-ingatlan fedezet-munkáltatói jövedelem igazolás-földhivatali papírok stb. rendben voltak).
Jelenleg már csak a 180 forintos végtörlesztésről kellene egy hitelintézeti igazolás a banktól és egy nyilatkozat a jelzálogjog bejegyzés beengedéséről a Fundamenta részére. A bankban azt a választ kaptuk, hogy a 2 db LTP megtakarítás összegét (3 millió Ft) biztosan nem lehet 180 forinton betörlesztenünk, de a megtakarításhoz felvett lakáskölcsönt (szintén 3 millió Ft) sem valószínű, sőt a Fundamenta jelzálog beengedése is a bankon múlik.
(A Fundamenta a megtakarítás és hitel összegét egyszerre utalja át egy általam hozzá nem férhető Erste számlára, de csak a fenti két banki igazolást követően.)
Kérdésem, hogy fenti esetben van-e lehetőség a 180 forintos végtörlesztésre?
Be kellene fogadni a banknak a teljes összegre a kérelmemet (megtakarítás+hitel+kp) vagy csak (de legalább) a megtakarításon felüli részre (hitel+kp)?
Megteheti a bank, hogy nem engedi be a jelzálogjogot végtörlesztés esetén?

Válaszát előre is köszönöm!

(Sajnos elég keveset lehet olvasni a Fundamenta megtakarítással egybekötött hitelek végtörlesztéséről, pedig gondolom sokan választottak hasonló hitel konstrukciót.)

Üdvözlettel:
László

Kedves László!

Hogy CHF hitelét Fundamenta megtakarítással és hitellel 180 Ft-os árfolyamon végtörlesztheti-e, az a bankon múlik. Hitellel kombinált Fundamenta esetén ugyanis a bank rendelkezhet a megtakarítással és tájékoztatás szerint sajnos nem járulnak hozzá ilyen esetben a kedvezményes végtörlesztéshez. Mivel a bank rendelkezik felette, ezért megteheti, hogy nem adja hozzájárulását.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Címzett!
Erste Banknál lévő CHF hitelem van Fundamenta megtakarítással egybekötve! Szeretnénk hozzáférni az eddig befizetett 2 millió Ft-hoz, lemondva az állami támogatásról és ezt befizetve csökkenteni a kölcsönünket, majd forint alapú hitelhez jutni. Ön szerint van rá esély, hogy visszakapjuk az eddig befizetett pénzt? Köszönöm válaszát.
Cs.

Sajnos ÉN is így jártam! Az UNICREDIT Bank se járult hozzá a részben Fundamentás törlesztéshez. Akkor minek a Magatartási Kódex? Vagy ŐK nem olvasták el? Csak csatlakoztak?