Axa Banknál felvett CHF alapú hitelemet szerettem volna végtörleszteni, de a bank elutasította arra való hivatkozással, hogy a hitel biztosítékaként szereplő belterületi ingatlan nem lakóingatlan. Tulajdoni lapon az ingatlan pihenőház melléképülettel és udvarral. A hitelbiztosítéki érték a hitel felvételekor 15.6 millió forint volt. Milyen jogi lépéseket tehetek, hiszen a pihenőházat lakóingatlannak használjuk.
Köszönettel
László

Kedves László!

A kedvezményes végtörlesztést szabályozó törvény értelmében a hitelszerződésnek a Magyar Köztársaság területén lévő lakóingatlanon alapított jelzálogjogon vagy állami készfizető kezesség fedezeten kell alapulnia. A devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló 2011. évi LXXV. törvény meghatározása alapján lakóingatlannak az alábbi ingatlan minősül: lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan – ha arra használatbavételi engedélyt adtak ki – a hozzátartozó földrészlettel, továbbá az ingatlannyilvántartásban tanyaként feltüntetett lakó-, illetőleg gazdasági épület, épületcsoport és az azonos helyrajzi szám alatt hozzá tartozó föld együttese.
Jogilag tehát a pihenőházként nyilvántartott, ám lakóházként használt ingatlan esetén sajnos nem lehet élni a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével.
Kérdésével kapcsolatban esetleg a PSZÁF állásfoglalását kérheti.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az 5 milliós céges lakáscélú támogatást szeretném igénybe venni. Gazdasági épület/szolgálati lakás építhető csak a külterületi K-lov besorolású telkemen.
Erre adható a támogatás?