Tisztelt Hitelnet!

Svájci frank alapú lakáshitelem van és szeretnék élni a rögzített árfolyamon történő végtörlesztéssel. Mindezt a következő héten el is indítom.
A hitelemhez tartozott Lakáskasszás megtakarítás is, ami most járt le, megkaptam a papírokat a kiutalásom időpontjáról, ami november 30.
A kérdésem, hogy vajon a Lakástakarékból kiutalt összeget én 180CHF/HUF árfolyamon fogom tudni ebben az esetben (még a kiutalás előtt el lesz indítva a végtörlesztési folyamat) a hiteltörlesztésembe beleforgatni?

A másik kérdésem, hogy ha elindítom a végtörlesztési folyamatot, akkor a havi törlesztő részletem hó elejei levonása megszűnik, vagy az a végtörlesztési összeg befizetése után szűnik meg?

Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel! Viktor

Kedves Viktor!

Lakáskasszával kombinált hitel esetén a megtakarítás csak akkor forgatható be a végtörlesztésbe fix árfolyamon, ha ehhez a bank is hozzájárul. Ha ugyanis a lakáskasszához hitel is kapcsolódik, akkor a bank rendelkezhet a megtakarításról, illetve, hogy azt milyen árfolyamon lehet betörleszteni a hitelbe. Kérjük, forduljon a hitelfolyósító pénzintézethez ez ügyben.

A végtörlesztési igény bejelentésével nem szűnik meg a törlesztési kötelezettség. A törlesztő részletet fizetni kell a végtörlesztés teljesítéséig.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitel Fórum!
Fundamentával kombinált lakáshitelem van, tehát a Fundamenta megtakarítás számlák a jelzálogomhoz vannak kötve, azokat elvileg csak erre a célra használhatom. Januárban lesz hatodik éve, hogy fizetem a Fundamentát, a számlákon lévő megtakarítás és a saját erőm együttesen fedezné a jelzálogom végtörlesztését.
A bankom sajnos nem egyezik bele, hogy a Fundamentás megtakarításaimat a végtörlesztésnél beszámolja. Csak akkor hajlandók “szabadon engedni” a számlákat, ha először valamilyen egyéb úton-módon végtörlesztem a számlákat. De ha ez egy csoda folytán sikerülne, akkor okafogyottá válna a lakáscélú felhasználás a Fundametamnál (másik lakást nem tudok venni, se felújítani).
– Joga van erre a banknak vagy érdemes erről egy ügyvéddel is konzultálnom?
– Ha a bank esetleg meggondolná magát és beszámítaná a Fundamenta megtakarításaimat, akkor köteles-e ezt a törvénybe rögzített 180 Ft/CHF árfolyamon tenni, vagy előtörlesztésnek is tekinthetné, piaci árfolyamú CHF -fel és egyéb, nem forduló napon történő befizetést terhelő díjakkal?
– Ha rokonoktól-barátoktól összeszedett kölcsönökből végtörlesztenék, akkor hogyan tudnám igazolni a lakáscélt (végtörlesztést) a Fundamentánál, hogy az így felszabadult pénzből vissza tudjam fizetni az ismerősök pénzét?

Válaszukat előre is megköszönve
Priscin