Kedves Szerkesztő!
Kérdésem lényege: 10 évvel ezelőtt épített társasházi lakásunk lakhatási engedélye 2002. július 29-i keltezésű. Szocpolt vettünk fel rá, így az elidegenítési tilalom feloldása 2012.07.29-től lehetséges. 2008-ban elváltam férjemtől, ő elköltözött, otthagyta a lakást nekem és a két gyermeknek. Az ingatlan devizahitellel terhelt és az elidegenítési tilalom lejárata is nagyon távolinak tűnt még 2008-ban, így a vagyonmegosztás nem volt része a válóperes tárgyalásunknak. Jelenleg a végtörlesztést kihasználva szeretnénk szabadulni közös devizahitelünktől, de úgy néz ki, hogy idei év végéig be kellene jegyeztetnünk az adásvétel tényét (amivel megváltom férjemtől a tulajdonrészét), hogy a végtörlesztéshez a február végi végső határidőből ki ne csússzak (természetesen hitellel tudom csak kiváltani a jelenlegi tartozást, és minden banknál kb. két hónap az átfutási idő). Probléma az, hogy mire a Földhivatalnál a tulajdonos átvezetés megtörténik, még nem lesz 2012 július 29-e, így a férjem részéről elidegenítésnek fog számítani, és a Magyar Állam így követelni fog tőle 800 e Ft-ot. Mit tegyek? Tényleg csak ennyin múlnak dolgok? Hogy tudnám kibekkelni azt a kb. két hónapot? Lehet erre valamilyen méltányosságot kérni?
A volt férjem álláspontja, hogy Ő otthagyta a lakást, csináljam, ahogy akarom. Nekem szükségem van a végtörlesztés által nyújtott lehetőségre, és nem utolsó szempontból arra, hogy végre a lakás, amit egyedül tartok fenn, és a gyermekeimnek is otthona, végre az enyém legyen.
Válaszát előre is köszönöm.
Tünde

Kedves Tünde!

Hogy kérhető-e méltányosság ez esetben, arra sajnos nem tudunk válaszolni. Méltányossági kérelmét a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalához eljuttatva azonban pontos választ kaphat.
Amennyiben méltányossági kérelme elutasításra kerül, érdemes volna azt mérlegelni, hogy a végtörlesztéssel járhat jobban, vagy azzal, hogy a szocpolt nem kell visszafizetni.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése