Tisztelt Cím!

Közel 3 éve CHF alapú lakáshitelt vettünk fel, melynek törlesztése
már 2011 tavaszára nagy terhet rót a családunkra. Vártuk a Kormány segítségét, de akkor az hangzott el a médiában, hogy mindenki próbáljon egyezkedni a pénzintézetével. 2011. 06. 02-án ezt a hitelt az akkori CHF értéken átváltottuk HUF alapú hitelre ugyanazon pénzintézetnél, de már a lakásunk 100 %-os jelzálogú bejegyzése mellett. Kérdésem lenne, hogy mivel ez sem vezetett megoldáshoz, nagyon sokat kell havonta fizetni, nekünk lehetne-e a munkáltatói segítséget igénybe venni? (adómentes munkáltatói támogatás)
Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm.
Etuka

Kedves Etuka!

Az adómentes munkáltatói támogatást - a vonatkozó törvény értelmében - csak az a devizahiteles igényelheti, aki jogosult a kedvezményes végtörlesztésre, vagy korábbi időpontban, de a kedvezményes végtörlesztés keretében, azaz rögzített - CHF hitel esetében 180 Ft-os - árfolyamon fizette vissza hitelét:
"Adómentes a munkáltató által munkavállalójának a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 200/B. § (1) bekezdésében meghatározott végtörlesztéshez adott vissza nem térítendő támogatás 7 millió 500 ezer forintot meg nem haladó része, feltéve, hogy
a) a munkáltató a támogatást – a követelés jogosultjának igazolása alapján – közvetlenül a követelés jogosultja részére utalja (vezeti) át;”
b) – amennyiben a munkavállaló a végtörlesztést a munkáltatói támogatás nyújtását megelőzően teljesítette – a munkavállaló a végtörlesztésre vonatkozó, a pénzügyi intézmény által befogadott igénybejelentéssel, valamint a hitelfelvevő végtörlesztéshez kapcsolódó fizetési kötelezettségének teljesítését hitelt érdemlően igazoló dokumentummal (pl. banki átutalást igazoló bankszámlakivonat) igazolja a végtörlesztés megtörténtét, azzal, hogy ilyen esetben a támogatás utalása (átvezetése) közvetlenül a munkavállaló által megjelölt bankszámlára is történhet.”

Mivel az Önök végtörlesztése a kedvezményes végtörlesztés hatályba lépése (2011. szeptember 29.) történt, ezért sajnos nem jogosultak az adómentes munkáltatói támogatás visszamenőleges igénylésére.
Jelenlegi hitelük kiváltásához pedig azért nem igényelhetik, mert forinthitelük kiváltása szintén nem a kedvezményes végtörlesztés keretében történne.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. Hitelnet!
Végtörlesztettem a kormány által lehetővé tett kedvezményes árfolyamon. CHF alapú hitelem volt. Megtakarításból fizettem vissza a fennmaradó hitel összeget. A következő lenne a kérdésem: A munkáltatóm most méri fel a végtörleszteni szándékozók listáját. Én is jogosult lennék a munkáltatói támogatásra annak ellenére, hogy nem kellett másik hitelbe belemennem a végtörlesztéskor?
Előre is köszönöm a válaszát!
Edit

Tisztelt Hitelnet!
Ez a törvény már hatályba lépett, mely ezen munkáltatói kamatmentes támogatást teszi lehetővé, vagy csupán 2012 január 1-től válik hatályossá , vagy egyáltalán nem lehet tudni, hogy mikor lép (ha valamikor egyáltalán) hatályba ?
Sok helyen olvasni magáról a törvényről, de a hatálybalépése számomra nem derült ki egyértelműen, vagy csupán én nem tudom helyesen értelmezni.

A törvény b, pontja kimondja, hogy ha a munkavállaló már végtörlesztett, a munkáltató segítségnyújtását megelőzően, akkor is adható adómentes támogatás.
Viszont sok helyen látom, azt a megfogalmazást, miszerint “ha valaki a törvény hatályba lépése előtt végtörlesztett”.
Jeleztem a munkáltatóm felé, hogy támogatást adhat, viszont 1 héten belül végtörlesztünk. Neki időre van szüksége a döntés meghozatalához.
Igénybe vehetem -e a támogatást, ha én a törvény hatályba lépése után végtörlesztek?

Tisztelt Cím!
Az alábbi dolgot én is olvastam egy portálon:
“Az adószakértő hozzátette: jogilag bonyolult kérdés, hogyan lehet arra kötelezni a jelentős összegű támogatást kapott munkavállalót, hogy a cégnél is maradjon hosszabb távon. Aki egy cégnél vezető tisztségviselő vagy kft.-ben tagi jogviszonyban van, magának nem adhat ilyen támogatást a jogszabály szövege szerint – emelte ki.”
Akkor ha most egy ügyvezető magánszemélyként rendelkezik hitellel, akkor a saját cégéből nem utalhatja ki magának ezt a támogatást?
Másik kérdésem, hogy ezt a támogatást költségként elszámolhatja a cég?

Tisztelt Hitelnet!
Adhat-e a munkáltató adómentes támogatást, ha a dolgozó már megkötötte a szerződést a bankkal a végtörlesztés keretében forinthitelre történő átváltásra? Folyósítás még nem történt meg, a hitelszerződés már alá van írva.
Válaszát sürgősen várom.

A magyar Közlönyben november 28-án megjelent az Szja törvény 1. sz. melléklet 2.8 pontjának rendelkezéséből számomra továbbra sem világos, hogy visszamenőleg a már rendezett végtörlesztés milyen időponttól adható és adható-e annak, aki idén végtörlesztett, de nem a rögzített árfolyamon, hanem május hónapban?

Köszönöm válaszát!
Azért kérdeztem ezt, mert a hvg-n az alábbit olvastam (utolsó bekezdés):
„Az adószakértő hozzátette: jogilag bonyolult kérdés, hogyan lehet arra kötelezni a jelentős összegű támogatást kapott munkavállalót, hogy a cégnél is maradjon hosszabb távon. Aki egy cégnél vezető tisztségviselő vagy kft.-ben tagi jogviszonyban van, magának nem adhat ilyen támogatást a jogszabály szövege szerint – emelte ki.”
Link: http://hvg.hu/kkv/20111201_vegtorlesztes_munkaltato
Ebből én arra következtetnék, hogy mivel a saját cégemben ügyvezető vagyok, nem utalhatok magamnak ilyen támogatást.

Tisztelt Cím!
CHF hitelünket 180 Ft-os rögzített árfolyam végtörlesztjük úgy, hogy forinthitellel váltjuk azt ki. Közben olvastam ezt a 7,5 millió forintos támogatási lehetőséget. Ha én ügyvezető vagyok, de munkaviszonyban (nem tagi viszony) állok a cégemmel, akkor én támogathatom magam ezzel a lehetőséggel?
Ha igen, és ha már végtörlesztettem forinthitel kiváltással a devizahitelemet, akkor én fordíthatom-e ezt az összeget másik, nem deviza alapú hitelem törlesztésére vagy köteles vagyok a devizahitel kiváltására felvett forinthitelt törleszteni ezzel?
Köszönöm válaszukat.