December hónapban még idejében bejelentetten a bankomnál, hogy szeretném kiváltani svájci frankos hitelemet fix 180 Ft árfolyamon. A bank a bejelentést befogadta, de januárban már azt mondta, hogy január 31-ig meg kell kötni az új szerződést. De ez csak akkor lehetne lehetséges, ha a férjemnek is lenne munkahelye és ezt visszamenőleg három hónapra igazolni is tudná. Ez sajnos lehetetlen, mert októbertől a férjem munkanélküli. Az én keresetem nettóban meg épp annyi, hogy éppen elég lenne a törlesztő részletre. De a bank ilyen feltételek mellett nem tud új hitelt biztosítani nekünk.

Nem látunk más megoldást, mint a munkáltatómat megkérni, hogy segítsen nekünk a hitel kiváltásában. A kérdés az, hogy hogy kell ezt kivitelezni. A jelenlegi frank hitel tőketartozásunk 29800 frank.

Kérem, segítsenek ki válaszukkal.
Anna

Kedves Anna!

A kedvezményes végtörlesztésre vonatkozó előírások időközben valóban módosultak. Az új szabályozás szerint a banki hitelből végtörlesztőknek január 30-ig rendelkezniük kell visszavonhatatlan hitelígérvénnyel, vagyis olyan igazolással, mely a devizahitelt nyújtó bank számára biztosítja a végtörlesztés teljesülését.

Mivel a hitelbírálat eredménye alapján nem minősültek hitelképesnek, ezért került elutasításra hitelkérelmük. A saját banknál maradva esetleg érdemes lenne tájékozódni további adóstárs bevonásának lehetőségéről. Mivel a kölcsönkérelem azért lett elutasítva, mert a férje nem rendelkezik jövedelemmel, esetleg meg lehetne kérdezni, hogy megfelelő jövedelemmel rendelkező családtag bevonásával számíthatnak-e pozitív hitelbírálatra.

Ha ez a lehetőség nem áll fenn, s Önök a munkáltatói hitel mellett döntenek, akkor annak feltételeiről az Ön munkáltatójánál kellene érdeklődni. Az ottani illetékes tud tájékoztatást adni a munkáltatói kölcsön igénybevételének lehetőségéről.
2011. december 31-ig a munkáltató adómentes támogatást is nyújthatott munkavállalója kedvezményes végtörlesztéséhez, de ezzel a lehetőséggel sajnos már nem lehet élni.

Amennyiben nem sikerül a munkáltatói kölcsönt igénybe venni, akkor számba kell venni a további megoldásokat. A hitelkiváltás január 30. után már csak aktuális napi árfolyamon történhet, amit nem feltétlenül javaslunk, hiszen a jelenlegi magas devizaárfolyam mellett jelentős árfolyamveszteséget okozna.

Fizetéskönnyítési lehetőséget az árfolyamrögzítés jelenthet, mely várhatóan áprilistól lesz elérhető. Az árfolyamgát rendszerébe való belépéssel rögzített, 180 Ft-os árfolyamon fizetheti havi törlesztését. Az árfolyamgát feletti rész tőkearányos összege úgynevezett gyűjtőszámlára kerül, mely kamattal növelt összegének visszafizetését 2016. után kell megkezdeni, havi törlesztéssel. Az árfolyamgát feletti összeg kamatarányos része azonban elengedésre kerül, így azt nem kell megfizetni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Három kiskorú gyermeket nevelek özvegyen. Férjemmel felvett szabad felhasználású kölcsön svájci frank alapú. 2008-ban a férjem váratlan halálakor kénytelen voltam futamidő hosszabbítást kérni. Sajnos ez miatt nem kaptuk meg a gyűjtőszámlás könnyítést, az egy fizetés miatt pedig nem sikerült a végtörlesztési lehetőség sem. A hitel törlesztőrészlete a megélhetésünket már veszélyezteti. A ház eladása folyamatban van, habár a magas hitel kifizetése után már nem tudom, hogy mi lesz. (az eladása eddig elég reménytelen) Hiába próbáltam minden áron a részleteket kifizetni, a mostani árfolyamon nézve a hitelem a tavalyi állás szerint nézve nem csökkent, hanem 6 millióval emelkedett. (a gyermekeim: 6, 7, 10 évesek. – az adósságunk nem csökken, hanem emelkedik)
Milyen lehetősünk van még ezek után!?