Tisztelt Szakértő,

ez év elején a néhány éve devizában felvett lakáshitelünket másik banknál felvett forint alapú hitelből végtörlesztettük. A felvett forinthitel az ajánlat szerint ingatlancélú hitel kiváltására felvett hitel, a szerződés szerint hitelkiváltásra felvett hitel. Most Fundamenta előtakarékosságból szerettünk volna előtörleszteni, de a bank szerint hitelünk szabad felhasználású, így erre nincs lehetőség.

Kérdésem, hogy a törvény szerint a kedvezményes árfolyamon való végtörlesztésre felvett hitelek lakáshitelnek számítanak-e, illetve a bank köteles-e a Fundamenta által igényelt igazolást kiadni arról, hogy a forinthitel célja lakáshitel kiváltása volt?
Mivel a bank a felvett hitelt közvetlenül a deviza alapú lakáshitelt nyújtó bankoz utalta, egyértelmű hogy a “szabad felhasználás” nem valósulhatott meg.

Áron

Kedves Áron!

A kedvezményes végtörlesztésre felvett hitelek nem számítanak automatikusan lakáshitelnek. Nemcsak a lakáshiteleket lehetett kedvezményesen végtörleszteni, hanem minden olyan jelzáloghitelt, melynek lakóingatlan volt a fedezete.

A kedvezményes végtörlesztésre felvehető jelzáloghitelt a legtöbb pénzintézet hitelkiváltó kölcsönként nyújtotta, nem pedig lakáshitelként. A problémát itt az jelentheti, hogy az Önök által kedvezményes végtörelsztésre felvett hitel az adott banki megnevezés szerint hitelkiváltó kölcsön és nem lakáshitel. Így annak ellenére, hogy a "szabad felhasználás" nem valósulhatott meg, hiszen a felvett kölcsönt a lakáshitel visszafizetésére fordították, nem lakáshitelt vettek fel, ami a Fundamenta megtakarítás felhasználásánál kizáró okot jelent.

Mivel jogi kérdésekben nem vagyunk illetékesek, ezért arra a kérdésére nem tudunk válaszolni, hogy a hitelfolyósító köteles-e igazolást kiadni arról, hogy a nyújtott forinthitel célja lakáshitel kiváltása volt. Az ügyben esetleg a PSZÁF  állásfoglalását kérheti.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

1 Kérdések és válaszok
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A vonatkozó törvényeket átolvasva az alábbiak szerint, bár a hitel nem lakáscélú, a Fundamenta szempontjából mégis annak kell tekinteni.
A 2012. évi XVI. törvény a 14. § -ban módosította a lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvényt, mely szerint
„(2) Az Ltp. 8. § (1) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:
(E törvény alkalmazásában lakáscélú felhasználásnak minősül:)
e) az a)-c) pontban meghatározott célok finanszírozására felvett kölcsön kiváltására felhasznált, a Hpt. 2012. január 1-jén hatályos 200/B. § szerinti végtörlesztés keretében nyújtott kölcsön kiváltása.”
Ez alapján már csak az kérdés, hogy a bank kiad-e igazolást arról hogy a szabad felhasználású (vagy hitel kiváltó) kölcsön célja a Hpt. 2012. január 1-jén hatályos 200/B. § szerinti végtörlesztés volt.