Tisztelt Cím!

2008-ban felvettünk 5 évre svájci frank alapú devizahitelt. Mint sokan másoknak is, felvétel után nem sokkal rohamosan nőtt az árfolyam. Mikor kedvezményes árfolyamon vissza lehetett fizetni akkor már a duplája volt a havi részlet. Éltünk a lehetőséggel és sikerült kedvezményesen végtörlesztenünk a fennmaradó részt, de addig már 3 éve fizettük az 5-ből, nem keveset. Kértük az elszámolást, a válasz: igaz “tisztességtelenül felvett összeg” van, de mégsem jár vissza, mert a végtörlesztésből adódó kedvezmény több.

A kérdésem az lenne, hogy az állam által adott lehetőség, mint kedvezményesen végtörleszteni az nem a fennmaradó részre, összegre vonatkozik, és annak az összegnek lett “kedvezménye” Nekem? Mert a tisztességtelenül felszámított összeg szerény elméletem szerint a már befizetett összegre vonatkozik, a kedvezmény, amit kaptunk, az meg a fennmaradóra. Akkor miért vonják bele az egész összeget? Akkor hol van a kedvezmény, amit én kaptam és élhettem vele? A tisztességtelenül felszámított összeget én befizettem, a fennmaradó összegre igénybe vettem a kedvezményt. Akkor most az én kedvezményemet, amit én kaptam, a bank érvényesíti magának, hogy a tisztességtelenül felszámolt összeget amit befizettem azt mégis csak megtartsa magának. Kiskapu van, de nem nekünk. Ja és még a 10 ezer sem jár vissza, pedig “van” tisztességtelenül felszámított összeg, de csak papíron.

De lehet én látom rosszul, nem értek hozzá, de ahogy elolvastam az elszámolást, ez merült fel bennem, de lehet ez a fából vaskarika, na meg a “Mátyás király ajándéka”.

Üdv.
Júlia

Kedves Júlia!

Az elszámolási törvény úgy rendelkezik kedvezményes árfolyamon végtörlesztők esetében, hogy a pénzintézetek jogosultak a tisztességtelenül felszámított összegből levonni a kedvezményes árfolyamból adódó kedvezményt, azaz a piaci és a kedvezményes árfolyam különbözetét. A megküldött elszámolásban a bankoknak egyértelműen ki kell emelniük a tisztességtelenül felszámított összeget és azt is, hogy az adós a végtörlesztés során mekkora összegű kedvezményt kapott. Visszatérítésre akkor jogosult az ügyfél, ha a tisztességtelenül felszámított összeg magasabb, mint a kedvezményes árfolyamból fakadó kedvezmény.

A legtöbb esetben azonban - mint ahogy Önnél is - a tisztességtelenül felszámított költség és árfolyamrés mértéke kisebb, mint a kedvezményes árfolyamból fakadó kedvezmény, ezért az elszámolás során sajnos nem jár kifizethető összeg. A korábban kedvezményes árfolyamon végtörlesztő ügyfelek számára is van lehetőség részletes elszámolásra, valamint jogorvoslatra, amennyiben igényt tartanak erre.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése