Az alábbi kérdésben fordulok Önökhöz:
Svájci frankos OTP-s lakásépítési hitelünket szeretnénk kiváltani takarékszövetkezetnél felvett Ft hitellel. 2 gyerekre megelőlegező kölcsönt kaptunk, melyből eddig 1 gyerek teljesült (még van hátra 2 és fél év). Az OTP a végtörlesztésre összegét kiszámolta. A takarékszövetkezetnél a hiteligénylést megindítottuk. A régi tulajdoni lapon a következő bejegyzések vannak: 1. Magyar Államkincstár (megelőlegező hitel) 2. OTP deviza hitel 3. OTP (megelőlegező hitel).

A takarékszövetkezet természetesen azt szeretné, hogy a kincstár után ő legyen bejegyezve a megelőlegező kölcsön elé, ehhez az OTP nem járul hozzá (csak utána következő rangsorban). A takarékszövetkezet viszont így szabályzata alapján nem tud hitelt adni.
Felhívom az OTP-t, erre ők azt mondják, fizessem vissza a megelőlegező hitelt a még meg nem született gyerekre, amely még 2 és fél év alatt teljesülhet.
Magyarán megmondva, aki végtörleszteni szeretne Ft hitelből egy másik bank hitelével és van még nem teljesült megelőlegező hitele, az ki van zárva a végtörlesztés lehetőségéből egy másik bank hitelével. Nem hiszem, hogy a jogalkotónak ez lett volna a gondolata. Természetesen az OTP minden követ megmozgat, hogy ne tudjam másik bank hiteléből visszafizetni a devizahitelt, hiszen akkor duplán bukik. Csak azt nem értem, hogy ha eddig megfelelő volt nekik a rangsorban a 3. hely a megelőlegező hitelre, akkor most miért nem megfelelő a szintén 3. hely?
Esetleg, ha valaki tud erre megoldást anélkül, hogy visszafizetném a megelőlegező hitelt, azt szívesen venném.
Köszönöm.
Tamás

Kedves Tamás!

Ebben a helyzetben esetleg a következőt lehetne megpróbálni: utána kellene járni annak, hogy más pénzintézetek is ragaszkodnak-e ahhoz, hogy a nálunk felvett forinthitel rangsorban az OTP megelőlegező kölcsöne előtt legyen-e bejegyezve.
Vannak olyan bankok, amelyek úgy is folyósítanak hitelt, hogy a rangsorban előttük más pénzintézet jelzálogjoga már be van jegyezve, tehát szabályzatuk eltér a takarékszövetkezet szabályzatától.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése