Tisztelt Válaszoló!

Ezúton szeretnék választ kapni a következő kérdésemre:
2007-ben vettem fel 2,5 millió forintot a házamra, ami nem lakóövezetben van, hanem zártkertben. Ez a városnak egy olyan része, ahol korábban nyaralók voltak, de már sokan kiköltöztek ide, viszont még nem lett lakóövezetté nyilvánítva. A hitel elbírálásakor pont azért, mert az épület a földhasználati nyilvántartás szerint zártkertben van és csak gazdasági épület megnevezéssel szerepel, ezért teljesen más elbírálás alá esett (nem volt olyan értékes, mint ha lakóövezetben lett volna, így kevesebb hitelt is kaptam rá) és csak az FHB bank adott rá jelzáloghitelt. Ez egy 58 m2-es ingatlan, de még nem költöztem oda, így nincs használatba vételi engedélyem sem.
Az egyik FHB bankfiókban azt mondták, hogy igénybe vehetem a végtörlesztést, míg egy másik fiókban már nem engedtek végtörleszteni, mondván, hogy a ház az nem lakóingatlan szerint van a földhasználati nyilvántartásban.
Legyen szíves segíteni, hogy most mi a teendő. Milyen ingatlanokra lehet akkor törleszteni? Nem igazán értem, hogy ugyanazon bank két fiókja miért van eltérő véleményen.
Várom válaszát,
Tisztelettel: Csilla

Kedves Csilla!

A kedvezményes végtörlesztést szabályozó 1996. évi CXII. törvény alapján azok a devizahitelek fizethetők vissza rögzített árfolyamon, melyek az alábbi típusú ingatlanra lettek bejegyezve: “lakás céljára létesített és az ingatlannyilvántartásban lakóépület, lakóház vagy lakás, társas üdülő és üdülő megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró épület, továbbá építési engedéllyel épült, de még használatba vételi engedéllyel nem rendelkező lakóépület, lakóház vagy lakás, valamint az ingatlan-nyilvántartásban tanyahelyként, tanyaként feltüntetett lakás céljára szolgáló épület.”
Ha a szóban forgó ingatlan a használatba vételi engedély kiadását követően a fenti kategóriák valamelyikébe fog esni, akkor véleményünk szerint kedvezményesen végtörleszthető.
Mivel ugyanazon bank két fiókjában is eltérő választ kapott, ezért javasoljuk, kérje a PSZÁF állásfoglalását!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelettel kérdezném 2007-ben vettünk fel jelzáloghitelt zártkerti ingatlanunkra pihenőház címén épített házra. Végleges fennmaradási engedéllyel rendelkezik. Mivel svájci alapú hitelt vettünk fel az fhb banktól, nagyon megemelkedett a törlesztő részlet. Hatmillió ötszázezer forintra értékelte fel, hétmillió ötöt kaptunk, mert rendesen törlesztettünk. Az ingatlan három egymás melletti helyrajzi szám egyikén van, a másik kettő nincs leterhelve. Be akartam vonni pótfedezetnek, mert lett egy kis elmaradásunk, mert nem volt munkahelyem pár hónapig, de a bank azt mondta, hogy zártkerti földterületet nem lehet. Akkor 2007-ben miért lehetett? Összterület 5000 nm. 58 éves vagyok, 44 éve dolgozom. Most is törlesztek, de kértem, hogy 70ezer Ft fölött nem tudok fizetni, ezért szerettem volna kérni segítséget. Mit tegyünk?
Kérem választ küldjenek.
Köszönettel.