Kedvezményes végtörlesztés hétvégi ház esetén?

Most hogy elfogadták a végtörlesztés lehetőségét nyaralóra is, érdeklődnék hogy a hétvégi háznak törzskönyvezett házikónk beletartozik-e ebbe a kategóriába? Nehogy kellemetlen meglepetés érjen, amikor a bank ez miatt utasít el.
Válaszukat előre is köszönöm.
Anita

Kedves Anita!

Nyaralóra, hétvégi házra bejegyzett devizahitel kedvezményes végtörlesztését lehetővé tevő, hatályos törvényről nem tudunk. Véleményünk szerint nem megoldható a végtörlesztés, de mindenképpen kérdezzen rá a pénzintézetnél illetve kérhető hivatalosan PSZAF állásfoglalás is.Utolsó módosítás: 2013. június 27. csütörtök


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
61 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Aki még szeretne végtörleszteni hétvégi házra annak egy kis info:

A PSZÁF küldött egy állásfoglalást a bankoknak, miszerint a hétvégi házat is el kell fogadják ezentúl a rögzített árfolyamos végtörlesztéshez. Én konkrétan az FHB banknál olvastam ezt az állásfoglalást. Mindenki elolvashatja aki bemegy a bankba. Decemberben küldte el a PSZÁF a bankoknak.
Mi átminősítettük a hétvégi házunkat, “kert és Üdülőpület” elnevezést kapott. Így nekünk is zökkenőmentes volt a végtörlesztés. De mint utólag kiderült felesleges volt az átminősítés….
Lényeg hogy sikerült.
Szóval aki még szeretne végtörleszteni, annak hajrá!!!!!!!!!!!

Jelezném, hogy az üdülővé átminősített hétvégi házat zökkenőmentesen végtörlesztettük a kh-nál. Sok sikert mindenkinek, aki még nincs túl rajta!

2005-ben hétvégi ház újjáépítésére CHF hitelt vettem fel. A hitelfelvétel idején nem vettem észre, hogy a tulajdoni lapon akkor helytelenül gazdasági épület szerepelt. Nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki, de ez került bele a hitelszerződésembe is. 2011 decemberében – első körben – ennek alapján elutasították a végtörlesztési kérelmemet. Az év vége előtt a földhivatalba kérelmeztem az eredeti bejegyzés visszaállítását, mert semmi se indokolta a gazdasági épület bejegyzést, mert két évtizeden át hétvégi ház szerepelt rajta. Újra beadtam a kérelmet, még 31.-e után, de sajnos második menetben is elutasítottak azzal, hogy nem lakóingatlanra lett alapítva a hitel. (Új cserepes tetőt építettem a… Továbbiak »

Nagyon érdekes, hogy ezt a bankok kihasználják. Hova tud fordulni az ember? Októberben, amikor a bankban jártam, akkor nem hívták fel a figyelmem. Amikor már igényeltem volna, akkor meg nem lehet, mert a tulajdoni lapon hétvégi házként van bejegyezve. Mit tudunk tenni? Az üdülő elsőként nem a hétvégi házakat foglalja magába.
Nyaraló vagy hétvégi ház – ez nagyon érdekes – csak hogy ne sikerüljön az embereknek a végtörlesztés. Ha bejelentkezem, mint állandó lakos, akkor változik valami?
Előre is köszönöm a segítséget.

GÁBORNAK üzenem: Nézd meg azt is légy szíves, hogy a szerződésedben annak idején mit írtál alá. Ha van egy kis szerencséd, talán ott az épület szerepel, nem a telek. Bárcsak úgy lenne, és kiderülne hogy csak a rendszerben írták el. Minden lehetséges. Nagyon szurkolok neked hogy sikerüljön. Még van idő, egészen hó végéig a bejelentésekre. Ha utolsó pillanatban állnak össze a papírjaid, akkor is van még lehetőség február végéig a törlesztésre. Nincs szabályozva mennyiszer adja le valaki a kérelmét. Ha összejönnek a papírok (bárcsak úgy lenne) akkor a törlesztés már sokkal könnyebb. Nagyon szeretném, ha az itt fórumozóknak boldog karácsonyuk… Továbbiak »

Mi is ma voltunk a már átírt tulajdoni lappal a bankba, éééésssss sikerült! Végtörleszthetünk, megkaptuk az engedélyt! Az élet apró örömei 🙂 Szurkolok mindenkinek, hogy sikerüljön. Ahogy Erszébet írta, tényleg nagy karácsonyi ajándék 🙂 Sok sikert mindenkinek!

Én most azzal küzdök, hogy a nagyokos hitelügyintéző annak idején a fedezetet telekként vitte fel a rendszerbe, holott szó sem volt ilyenről és a papírjaim is hétvégi házról (üdülőről) szólnak. A földhivatali papírjaim rendben vannak, de megy az idő. 🙁

Mi ma voltunk bent a bankban, megkaptuk a visszaigazolást. Milyen érdekes….. , elindítottuk a földhivatalban az átírást, de nagy meglepetésünkre, nem kérték az OTP-nél, holott a megnevezés végett tartották (?) vissza a visszaigazolásunkat, amit a bank központja már kiküldött szerdára. Szóval jól zárult a mai napunk, átutaltuk az összeget, és remélem ha “lenullázodtunk”, arról is mihamarabb megkapjuk a visszajelzést, hogy a földhivatalnál leszedjük a jelzálogot.
Kívánom mindenkinek akinek még van rá lehetősége, hogy sikerüljön, úgy mint nekünk a végtörlesztés. Nagyon nagy karácsonyi ajándék, ha sikerül. Minden jót.

Bent van a kérelmem a földhivatalnál. Kifizettem a sürgősségi eljárási díjat. Holnap ha minden jól megy, papír lesz a kezemben és azonnal megyek a bankba. A fejleményeket megírom.

Mi ma voltunk bent az építésügyi osztályon, miután elutasították hétvégi pihenő házunkra a végtörlesztés lehetőségét. A4-es papíron tett kérelem után (nem kellett fizetni eddig érte) a hölgy közölte, pénteken mehetünk valószínűleg az igazolásért, amit egy emelettel feljebb kell leadni a földhivatal felé, és ez alapján átírják üdülővé. Mivel elmondtuk milyen célból szeretnénk, közölték, hatósági igazolást is kiállítanak rögtön, 20.000,- Ft-ért, és a földhivatal az átírást is megteszi várakozás nélkül, 10.000,-Ft.-ért. Ha fizetés nélkül tesszük, kicsúszunk a határidőből, viszont a törvény szavával élve, ( “…..üdülő és üdülő megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró épület,”) az építési osztály igazolását is el kell… Továbbiak »

Nekünk a bankban azt mondták, az is elég, ha már széljegyen van az “üdülő” megnevezés a “hétvégi ház” helyett. Az pedig a földhivatali kérelem beadásától/befogadásától számítva legkésőbb 24 óra múlva már rajta van. Ezzel a bank már be kell fogadja a végtörlesztési kérelmet. Így lehet időt spórolni. A 10.000.- Ft okmánybélyeg csak a végleges bejegyzés (hogy ne csak széljegyen legyen) megsürgetéséhez kell. Nekünk legalábbis ezt mondták. Nálunk egyébként a földhivatal kér egy igazolást az önkormányzat építéshatósági osztályától. Anélkül nem változtathat meg semmit a tulajdoni lapon. Azt is megtudtuk az önkormányzatnál hogy a hétvégi ház és az üdülő elnevezés egymás szinonimái,… Továbbiak »

Nekem semmilyen ismerősöm nem volt a földhivatalnál, se az építési osztályon. Telefonon megbeszéltem velük (ők meg egymással), hogy nem kell semmilyen hatósági papír. Ezután bementem a földhivatalba, ahol írattak velem egy kérelmet. Egy A4-es üres papírra leírtam pár sorban, hogy mit szeretnék. Fizettem 6.600 Ft illetéket (Általános kérelem címszóval), majd még aznap széljegyre került a dolog a tulajdoni lapon. Ezután bementem a földhivatal osztályvezetőjéhez és kértem, hogy ne használják ki a 30 napos határidejüket, mert jövő hétre van időpontom a banknál. Megértette a kérésem és 2 nap múlva már “üdülő” megnevezése volt a hétvégi házunknak a tulajdoni lapon. Jövő hét… Továbbiak »

Tibornak szerencséje volt, mivel van ismerőse. Nekünk sajnos nincs, így várunk.

30 nap? A korábbi hozzászólóknak nem kellett ennyit várni.

Ma felhívtam a bankot, és megkérdeztem, ha átminősíttetjük/átíratjuk a hétvégi ház megnevezést üdülő megnevezéssé, akkor elfogadják-e. A válasz igen volt, de (és ott a “de”) még akkor is megvizsgálják a kérelmet. Elindultunk a Földhivatalba, nem volt egyszerű, mert elküldtek az Önkormányzathoz. Ott nem is nagyon értették, hogy miért küldött a Földhivatal hozzájuk, de adtak egy hatósági igazolást. (Nagyon rendesek voltak) Visszamentünk a Földhivatalba, beadtuk, ügyintézési határidő 30 nap. + 10.000.- Ft-ért akár 22-én már megkaphatjuk az új bejegyzéssel a tulajdoni lapot. Egyszerűbb lenne törvényt módosítani, és pontosan definiálni a megnevezést. Már csak azon szurkolok, nehogy kicsússzunk az időből….

Ugyanebben a cipőben járok. A bank nem enged törleszteni, ha a tulajdoni lapon nem üdülő áll. Sajnos nem ilyen egyszerű az ingatlan rendeltetésváltás. A földhivatalnál papírt kérnek, hogy az önkormányzat engedélyezte a rendeltetés váltást. Üdülőt csak belterületen illetve üdülő övezetben engedélyeznek. A külterületi hétvégi ház nem ugyanaz. Egyes kisebb bankok fogalomzavar vagy az esetleges bírságok elkerülése végett engedik bármilyen ingatlanra. Ez egy ritka szemét húzás a nagy bankok részéről. Kíváncsian várom, kinek mit sikerül kihozni belőle. Én már kezdem feladni. PSZÁF-nek nincs hatásköre ez ügyben. Ingatlanjogász sem tud semmit elérni ekkora bankokkal szemben. Egyszerűen a pontatlan törvényalkotás miatt szívatnak a… Továbbiak »


61
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x