Most hogy elfogadták a végtörlesztés lehetőségét nyaralóra is, érdeklődnék hogy a hétvégi háznak törzskönyvezett házikónk beletartozik-e ebbe a kategóriába? Nehogy kellemetlen meglepetés érjen, amikor a bank ez miatt utasít el.
Válaszukat előre is köszönöm.
Anita

Kedves Anita!

Nyaralóra, hétvégi házra bejegyzett devizahitel kedvezményes végtörlesztését lehetővé tevő, hatályos törvényről nem tudunk. Véleményünk szerint nem megoldható a végtörlesztés, de mindenképpen kérdezzen rá a pénzintézetnél illetve kérhető hivatalosan PSZAF állásfoglalás is.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

61 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Aki még szeretne végtörleszteni hétvégi házra annak egy kis info:

A PSZÁF küldött egy állásfoglalást a bankoknak, miszerint a hétvégi házat is el kell fogadják ezentúl a rögzített árfolyamos végtörlesztéshez. Én konkrétan az FHB banknál olvastam ezt az állásfoglalást. Mindenki elolvashatja aki bemegy a bankba. Decemberben küldte el a PSZÁF a bankoknak.
Mi átminősítettük a hétvégi házunkat, “kert és Üdülőpület” elnevezést kapott. Így nekünk is zökkenőmentes volt a végtörlesztés. De mint utólag kiderült felesleges volt az átminősítés….
Lényeg hogy sikerült.
Szóval aki még szeretne végtörleszteni, annak hajrá!!!!!!!!!!!

Jelezném, hogy az üdülővé átminősített hétvégi házat zökkenőmentesen végtörlesztettük a kh-nál. Sok sikert mindenkinek, aki még nincs túl rajta!

2005-ben hétvégi ház újjáépítésére CHF hitelt vettem fel.
A hitelfelvétel idején nem vettem észre, hogy a tulajdoni lapon akkor helytelenül gazdasági épület szerepelt. Nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki, de ez került bele a hitelszerződésembe is.
2011 decemberében – első körben – ennek alapján elutasították a végtörlesztési kérelmemet.
Az év vége előtt a földhivatalba kérelmeztem az eredeti bejegyzés visszaállítását, mert semmi se indokolta a gazdasági épület bejegyzést, mert két évtizeden át hétvégi ház szerepelt rajta.
Újra beadtam a kérelmet, még 31.-e után, de sajnos második menetben is elutasítottak azzal, hogy nem lakóingatlanra lett alapítva a hitel. (Új cserepes tetőt építettem a lapos tetős régi házra és korszerűsítettem az egész épületet, de még nem fejeztem be!)

Nagyon érdekes, hogy ezt a bankok kihasználják. Hova tud fordulni az ember? Októberben, amikor a bankban jártam, akkor nem hívták fel a figyelmem. Amikor már igényeltem volna, akkor meg nem lehet, mert a tulajdoni lapon hétvégi házként van bejegyezve. Mit tudunk tenni? Az üdülő elsőként nem a hétvégi házakat foglalja magába.
Nyaraló vagy hétvégi ház – ez nagyon érdekes – csak hogy ne sikerüljön az embereknek a végtörlesztés. Ha bejelentkezem, mint állandó lakos, akkor változik valami?
Előre is köszönöm a segítséget.

GÁBORNAK üzenem: Nézd meg azt is légy szíves, hogy a szerződésedben annak idején mit írtál alá. Ha van egy kis szerencséd, talán ott az épület szerepel, nem a telek. Bárcsak úgy lenne, és kiderülne hogy csak a rendszerben írták el. Minden lehetséges. Nagyon szurkolok neked hogy sikerüljön. Még van idő, egészen hó végéig a bejelentésekre. Ha utolsó pillanatban állnak össze a papírjaid, akkor is van még lehetőség február végéig a törlesztésre. Nincs szabályozva mennyiszer adja le valaki a kérelmét. Ha összejönnek a papírok (bárcsak úgy lenne) akkor a törlesztés már sokkal könnyebb. Nagyon szeretném, ha az itt fórumozóknak boldog karácsonyuk lenne. Szóval szurkolok.

Mi is ma voltunk a már átírt tulajdoni lappal a bankba, éééésssss sikerült! Végtörleszthetünk, megkaptuk az engedélyt! Az élet apró örömei 🙂 Szurkolok mindenkinek, hogy sikerüljön. Ahogy Erszébet írta, tényleg nagy karácsonyi ajándék 🙂 Sok sikert mindenkinek!

Én most azzal küzdök, hogy a nagyokos hitelügyintéző annak idején a fedezetet telekként vitte fel a rendszerbe, holott szó sem volt ilyenről és a papírjaim is hétvégi házról (üdülőről) szólnak. A földhivatali papírjaim rendben vannak, de megy az idő. 🙁

Mi ma voltunk bent a bankban, megkaptuk a visszaigazolást. Milyen érdekes….. , elindítottuk a földhivatalban az átírást, de nagy meglepetésünkre, nem kérték az OTP-nél, holott a megnevezés végett tartották (?) vissza a visszaigazolásunkat, amit a bank központja már kiküldött szerdára. Szóval jól zárult a mai napunk, átutaltuk az összeget, és remélem ha “lenullázodtunk”, arról is mihamarabb megkapjuk a visszajelzést, hogy a földhivatalnál leszedjük a jelzálogot.
Kívánom mindenkinek akinek még van rá lehetősége, hogy sikerüljön, úgy mint nekünk a végtörlesztés. Nagyon nagy karácsonyi ajándék, ha sikerül. Minden jót.

Bent van a kérelmem a földhivatalnál. Kifizettem a sürgősségi eljárási díjat. Holnap ha minden jól megy, papír lesz a kezemben és azonnal megyek a bankba. A fejleményeket megírom.

Mi ma voltunk bent az építésügyi osztályon, miután elutasították hétvégi pihenő házunkra a végtörlesztés lehetőségét. A4-es papíron tett kérelem után (nem kellett fizetni eddig érte) a hölgy közölte, pénteken mehetünk valószínűleg az igazolásért, amit egy emelettel feljebb kell leadni a földhivatal felé, és ez alapján átírják üdülővé. Mivel elmondtuk milyen célból szeretnénk, közölték, hatósági igazolást is kiállítanak rögtön, 20.000,- Ft-ért, és a földhivatal az átírást is megteszi várakozás nélkül, 10.000,-Ft.-ért. Ha fizetés nélkül tesszük, kicsúszunk a határidőből, viszont a törvény szavával élve, ( “…..üdülő és üdülő megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró épület,”) az építési osztály igazolását is el kell fogadnia a banknak, ami gondolom tükrözni fogja azt, hogy az épület átnevezése folyamatban van. Ha nagyon kukacosak lennének újból, kénytelenek leszünk zsebbe nyúlni, bár ez már szándékos aljasság lenne tőlük. Az viszont tény és való, hogy csak azokat az ingatlanokat nevezik át üdülővé, melyek üdülő övezetben találhatóak. Nekünk szerencsénk volt, mert 2006-ban övezeti besorolásunkat zártkertről üdülő övezetbe sorolták, csak az ottani tulajdonosokat nem értesítették erről. Az egész ügyintézés, csak a térképvázlat övezeti besorolás ellenőrzése után indult, pozitív meglepetésünkre. Pénteken teszek a bank felé látogatást, remélem igazolással a kezemben, és írok a fejleményekről.
Addig is javaslom, mindenki kezdje az építésügyi osztálynál, mert mint a mi esetünkben is kiderült, már 6 éve zártkert helyett üdülő övezetben lakunk.

Nekünk a bankban azt mondták, az is elég, ha már széljegyen van az “üdülő” megnevezés a “hétvégi ház” helyett. Az pedig a földhivatali kérelem beadásától/befogadásától számítva legkésőbb 24 óra múlva már rajta van. Ezzel a bank már be kell fogadja a végtörlesztési kérelmet. Így lehet időt spórolni. A 10.000.- Ft okmánybélyeg csak a végleges bejegyzés (hogy ne csak széljegyen legyen) megsürgetéséhez kell. Nekünk legalábbis ezt mondták.
Nálunk egyébként a földhivatal kér egy igazolást az önkormányzat építéshatósági osztályától. Anélkül nem változtathat meg semmit a tulajdoni lapon. Azt is megtudtuk az önkormányzatnál hogy a hétvégi ház és az üdülő elnevezés egymás szinonimái, tehát egy és ugyanaz a kettő. Ezért viszont nem adhatnak ki hatósági engedélyt a földhivatal felé, mert nem történik semmilyen változás az ingatlan elnevezésében. Azonban a földhivatalnál azt mondták, ne aggódjunk, mert ha az építési hatóság el is utasítja kérelmünket (írásban) az elnevezés változásra vonatkozóan, a földhivatal saját hatáskörben mégis engedélyezheti az átírást üdülőre. Ezt pontosan én sem értem, hogy hogyan lehet, de a lényeg hogy mindenképp megoldható a dolog. Egyenlőre így állunk. Hétfőre terveznek az önkormányzatnál egy megbeszélést a témában. Utána megosztom a további fejleményeket. Az egész procedúra egyébként kb. 1 hete zajlik és ha igaz, jövő hétre sikerülhet pontot tenni az ügy végére a banknál is.

Nekem semmilyen ismerősöm nem volt a földhivatalnál, se az építési osztályon. Telefonon megbeszéltem velük (ők meg egymással), hogy nem kell semmilyen hatósági papír. Ezután bementem a földhivatalba, ahol írattak velem egy kérelmet. Egy A4-es üres papírra leírtam pár sorban, hogy mit szeretnék. Fizettem 6.600 Ft illetéket (Általános kérelem címszóval), majd még aznap széljegyre került a dolog a tulajdoni lapon. Ezután bementem a földhivatal osztályvezetőjéhez és kértem, hogy ne használják ki a 30 napos határidejüket, mert jövő hétre van időpontom a banknál. Megértette a kérésem és 2 nap múlva már “üdülő” megnevezése volt a hétvégi házunknak a tulajdoni lapon.
Jövő hét keddre kaptam időpontot a kh-tól. Utána tudom leírni az ott tapasztaltakat, de minden fiókban azt mondták, hogy így már lehetséges a végtörlesztés (de nélkül).

Tibornak szerencséje volt, mivel van ismerőse. Nekünk sajnos nincs, így várunk.

30 nap? A korábbi hozzászólóknak nem kellett ennyit várni.

Ma felhívtam a bankot, és megkérdeztem, ha átminősíttetjük/átíratjuk a hétvégi ház megnevezést üdülő megnevezéssé, akkor elfogadják-e. A válasz igen volt, de (és ott a “de”) még akkor is megvizsgálják a kérelmet. Elindultunk a Földhivatalba, nem volt egyszerű, mert elküldtek az Önkormányzathoz. Ott nem is nagyon értették, hogy miért küldött a Földhivatal hozzájuk, de adtak egy hatósági igazolást. (Nagyon rendesek voltak) Visszamentünk a Földhivatalba, beadtuk, ügyintézési határidő 30 nap. + 10.000.- Ft-ért akár 22-én már megkaphatjuk az új bejegyzéssel a tulajdoni lapot. Egyszerűbb lenne törvényt módosítani, és pontosan definiálni a megnevezést. Már csak azon szurkolok, nehogy kicsússzunk az időből….

Ugyanebben a cipőben járok. A bank nem enged törleszteni, ha a tulajdoni lapon nem üdülő áll. Sajnos nem ilyen egyszerű az ingatlan rendeltetésváltás. A földhivatalnál papírt kérnek, hogy az önkormányzat engedélyezte a rendeltetés váltást. Üdülőt csak belterületen illetve üdülő övezetben engedélyeznek. A külterületi hétvégi ház nem ugyanaz. Egyes kisebb bankok fogalomzavar vagy az esetleges bírságok elkerülése végett engedik bármilyen ingatlanra.
Ez egy ritka szemét húzás a nagy bankok részéről.
Kíváncsian várom, kinek mit sikerül kihozni belőle. Én már kezdem feladni. PSZÁF-nek nincs hatásköre ez ügyben. Ingatlanjogász sem tud semmit elérni ekkora bankokkal szemben. Egyszerűen a pontatlan törvényalkotás miatt szívatnak a bankok.

Kedves Tibor! Arról esetleg tájékozódott, hogy a banki szerződés az átnevezéssel kapcsolatosan ír-e valamit, mert amilyen kekecek ezek, el tudom képzelni, hogy belekötnek.
Egyébként is úgy beszéltek velünk a kérelemnél, mint a kutyával, amikor a másik törvényre hivatkozva kértük az elutasítás felülvizsgálatát.
A PSZÁF szerint is nekünk van igazunk, de a legjobb, ha minél többen (hétvégi házasok, zártkertesek, vadászházasok, csónakházasok, stb.) az elutasítottak közül jelzik a parlamentnek, valamint a körzetük országgyűlési képviselőjének. A címük nyilvános). Mert eléggé igazságtalan lenne, ha már megengedik, akkor az üdülő igen, de a többi nem kaphat ilyen lehetőséget. A jogalkotó tuti, hogy nem gondolt arra, hogy a bankok ilyenre hivatkoznak majd.

Tisztelt szakértő!
Anitának adott válaszában törvényre hivatkozik, ami megjelöli pontosan, hogy a hétvégi ház is üdülőnek minősül, így végtörleszthető. Szeretném megtudni, hogy melyik ez a törvény. Sajnos a mi hitelbankunk nem akarja a hétvégi házat üdülő minőségben elfogadni, így állítása szerint nem végtörleszthetünk, pedig szeretnénk. A kölcsönszerződésünk is lakásvásárlási kölcsönről szól.
Üdvözlettel: Mary

“Üdülő” besorolású ingatlanra lehet végtörleszteni, “hétvégi ház” besorolásúra nem! Miért?

Kedves Szilvia!
Tudomásom szerint zártkertre nem enged a bank (K&H) végtörleszteni. Ragaszkodnak a törvény szövegéhez, amiben az üdülő és a társas üdülő szerepel.

Kedves Jara!
Nem tudom milyen adatlapot toltak az orrom alá. Kitöltöttük, majd fizettem 6.600.- Ft-ot illeték gyanánt. Tapolcán történt az eset.

Tibor és Gábor!
Azt elárulnák, hogy melyik földhivatalnál sikerült ezt elintézniük?

Kedves Tibor, illetve Gábor!
A földhivatalban mennyibe került az ügyintézés, és milyen adatlapot kellett hozzá kitölteni?

Kedves Tibor!
Az lenne Önhöz a kérdésem, hogy csak a hétvégi házat írták át üdülővé, vagy esetleg a zártkert is más megnevezést kapott? Nem derül ki pontosan az ügyféltájékoztatóból, hogy a kerttel mi helyzet, nehogy most abba kössenek bele.

Kedves Gábor!
Ha sikerült a bankkal is lefocizni a dolgot, írja meg legyen szíves a végkifejletet. Én is kíváncsi vagyok, mit lépnek erre.
Köszönöm,
Tamás

KH-nál végtörlesztünk. Megkérdeztem több fiókban is, hogy így jó lesz-e. Azt mondták, a nyaralót nem engedik, csak az üdülőt és nem gond az sem, hogy most lett átminősítve.
Ennél egyszerűbb és olcsóbb (6.600.- Ft a földhivatali illeték) megoldás szerintem nincs.

Kíváncsi vagyok, mit lép a bank erre.

Nálunk az építési hatóságnál azt mondták, hogy ez az átminősítés NEM ENGEDÉLYKÖTELES. Kötekedtek a földhivatalnál, mire az építési hatóság főnöke felhívta a földhivatal főnökét és rövidre zárta a dolgot. Most beszéltem a földhivatallal. Várják, hogy besétáljak és átírják nekem üdülőre, mindenféle engedély nélkül!

Szerintem mindenki írjon minél hamarabb a PSZÁF-nak és a Parlament fogyasztóvédelmi bizottságának. Ha sokan írnak, talán foglalkoznak is az üggyel.
[email protected]

Kedves TinkyWinky
Régi ismerősöm volt a földhivatalban, ezért ment ilyen egyszerűen, de rákérdeztem telefonon és azt mondta, valóban kérnek egy igazolást az építési hatóságtól, hogy átírhassák üdülőre. Ezután felhívtam az építésieket, ők azt mondták nyugodtan átírhatja a földhivatal, mert csak akkor kell igazolás ha lakóingatlanból, vagy lakóingatlanná történik az átírás. A hétvégi ház és az üdülő szerintük is ugyanannak a típusnak két különböző megnevezése. Azonban, ha írásban kérem tőlük, szívesen adnak egy igazolást, amivel mehetek a földhivatalhoz.

Kedves Tibor!

1997. évi CXLI. törvény az ingatlan-nyilvántartásról:
“8. § Az ingatlan-nyilvántartásban jog bejegyzésére, jogilag jelentős tény feljegyzésére vagy adatok átvezetésére – ha törvény másként nem rendelkezik – csak az e törvényben meghatározott okirat vagy jogerős hatósági, illetve bírósági határozat alapján kerülhet sor.”
Milyen alapon minősítene át önkényesen a földhivatal egy ingatlant, ha ehhez nincs jogosultsága? Az illetékes földhivataltól telefonon azt a tájékoztatást kaptam, hogy az önkormányzattól mindenképpen kell határozat, vagy igazolás, vagy valami, ami alapján a tulajdoni lapon szereplő megnevezést átírhatják.