A lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződésre is kiterjesztené a kedvezményes végtörlesztésre jogosultak körét a parlament gazdasági és informatikai bizottsága. A módosításról szóló javaslatát a testület szerdán nyújtotta be az Országgyűlésnek. – számol be az MTI.

Az indoklás szerint a módosítás célja, hogy mindegyik, a lakáscélú devizahitelezés negatív következményeit elszenvedő célcsoport részére elérhető legyen a végtörlesztés lehetősége.

A bizottság véleménye szerint a piaci gyakorlatban gyakorlatilag a lakáshitelek alternatívájaként kerültek alkalmazásra a lakáscélú pénzügyi lízingügyleteket, így az ily módon eladósodottakat sem szabad megkülönböztetni a lakáscélú deviza hitelszerződés alapján eladósodott végtörlesztőktől.

További módosításként kerül benyújtásra az is, hogy az adósokat a deviza alapú hitel aktuálisan fennálló tartozásáról, valamint a végtörlesztés várható összegéről szóló igazolást díjmentesen kell kiállítani. Rögzítésre került továbbá az is, hogy önmagában még a tartozásigazolásra vonatkozó kérelem igénylése még nem jelenti a végtörlesztés folyamatának megindítását.

A javaslat rögzítené azt is, hogy miután az adós a végtörlesztéssel kapcsolatban valamennyi fizetési kötelezettségének eleget tett, a zálogjog jogosultja köteles lenne a zálogjogról való lemondását tartalmazó jognyilatkozatát kiadni.

További fontos módosítás lenne, hogy nem csak a használatba vételi engedéllyel rendelkező és lakóingatlanná minősített fedezet adósai élhetnének a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, hanem azok a deviza alapú hitelek adósai is, ahol a használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakóingatlan a fedezet.

Frissítés:
Ellenszavazat nélkül, 253 igen szavazattal, 7 tartózkodással, elfogadta a parlament a gazdasági bizottság javaslatát, így a lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződéssel rendelkezőkre is érvényes a kedvezményes végtörlesztés lehetősége.
További módosítás, hogy az ügyfelek díjmentesen kaphatnak tájékoztatást a végtörlesztés várható összegéről, de ez nem minősül végtörlesztési igénybejelentésnek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
15 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szerkesztő!
Elutasította a bank a kérelmünket, mert hétvégi házként van bejegyezve az ingatlan. Szerintünk a hétvégi ház az üdülő kategóriájába tartozik, mit tegyek?
Köszönöm.

Üdvözlöm,

Érdeklődnék, hogy megoldható-e úgy lízingelt lakást végtörleszteni, hogy eladom a lakást a végtörlesztés összegéért és abból kifizetem a végtörlesztést.
Illetve van-e határidő a végtörlesztésre?
Üdv.

A kérdésem az lenne, hogy lakáslízing végtörlesztése során lehetséges-e magával az ingatlantárggyal, jelen esetben a lakással 180 Ft-os árfolyamon törleszteni, és a lízingszerződést lezárni?

Tisztelt Hitelnet,

Feltételezem, hogy az én keresési módszereim nem megfelelőek, de sajnos nem találom meg sehol az elfogadott javaslat szövegét. Nem lenne mellékes ugyanis, hogy a 2%-os illeték az fizetendő-e, vagy sem (egy másik oldalon javaslatként ezt is megemlítették).
A lízingcégem a végtörlesztéses megkeresésre annyit reagált, hogy amíg nincs kihirdetve, addig nem foglalkoznak vele. Elképzelhető, hogy a megszavazás után egy héttel még nem lenne kihirdetve?
Köszönöm, illetve elismerésem a gyors válaszokért!
Róbert

Üdv!
Jelenlegi CHF alapú lakáslízingem végtörlesztéséhez nincs megfelelő mennyiségű készpénzem. A végtörlesztés kipótlásához csak hitel, vagy egy másik, de forint alapú ingatlanlízing is igénybe vehető?
Köszönettel: Róbert

Tisztelt Hitelnet!

A lakáslízingesek kedvezményes végtörlesztéséről szeretnék érdeklődni. A hírben, miszerint a lakáslízingesekre is kiterjesztették a fenti lehetőséget, az is szerepelt, hogy a kormány megfontolásra alkalmasnak tartja, hogy legyen illetékmentes a lízingszerződés a végtörlesztések esetében. Ez a lízingszerződés megkötésekor esedékes 2%-os illetéket jelenti? Mikorra várható a megszüntetése? Amennyiben a deviza alapú lízinghitelemet szeretném kedvezményesen végtörleszteni, majd rögtön kötni ugyanarra a lakásra egy új, forint alapú lízing/visszlízing szerződést, ki kell fizetnem a lakásszerzési illetéket? Ha igen, akkor azután, ha lejárt a második lízingszerződésem, megint ki kell fizetnem ugyanazt az illetéket?
Köszönettel, Zsolt

Tiszteletem!
Előzőleg olvastam, hogy a lízingelt lakás tartozását örököli az utód. A kérdésem az, hogy ha nincs utód, akkor mi az eljárás?
Válaszukat köszönöm!