Jogszerű a bank kamatemelése?

Tisztelt Hitelnet!

Sajnos amint vártuk, a bankok a rájuk hárított veszteségeket (fixált árfolyam, végtörlesztés) elkezdik ráhárítania megmaradó ügyfelekre. Sajnos nekünk nincs lehetőségünk a végtörlesztésre, de már megkaptuk a banktól az értesítést a hitelünk kamatának megemeléséről. A kérdésem az lenne, hogy ezt megtehetik? Ez szerintem egyoldalú szerződésmódosítás. Persze indoklást sem kaptunk az értesítőben. Legalább ehhez nem lenne jogunk? A hitelünk euró alapú és euróban is fizetjük.
Köszönöm.

Kedves Érdeklődő!

A Magatartási Kódex tartalmazza azokat az okokat, melyek esetén a bank egyoldalúan módosíthatja a kamatot. (http://www.pszaf.hu/data/cms2043084/magatartasi_kodex.pdf Ok-lista)Utolsó módosítás: 2011. október 06. csütörtök


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
3 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Ft alapú hitelszerződésünk van az OTP Bankkal. Most hogy csökkentek az alapkamatok, elzárkóznak az évi törlesztő összeg csökkentésétől. Korábban amikor emelkedett a jegybanki kamat, úgy gondolkodás nélkül emelkedtek a havi díjak is. Most viszont nem.
Megtehetik?
Keresnék és szeretnék ajánlatot olyan ügyvédre, aki nem csak a devizás hitelekkel foglalkozik. Önök tudnak ajánlani ilyen személyt?

Kedves Mónika!
A bank egyoldalú kamatemelését vitató kérdésekben irodánk nem illetékes, így ebben az ügyben sajnos nem tudunk állást foglalni. Javasoljuk, hogy forduljon a kérdésben illetékes PSZÁF-hoz (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez)!

A magatartási kódex szerint csak akkor emelhetnek egyoldalúan kamatot a kedvezőtlen helyzetre hivatkozva, ha a kedvező körülményeket is érvényesítik kamatcsökkentéssel. Az elmúlt 3 évben nálam egyszer sem volt kamat csökkentés. Pedig tudomásom szerint volt svájci nemzeti bank és magyar nemzeti bankos alapkamat csökkentés is. A svájcit azért írom, mert CHF alapú hitelem van.


3
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x