Jelzálogjog törlési határozat kiadása végtörlesztés után

2011. 09. 29-én felkerestem a hitelt folyósító bankot és benyújtottam a végtörlesztési kérelmet. A kérelemben 2011. 10. 06-át jelölte meg a bank végtörlesztési napként, mivel a feltéteknek megfeleltem, továbbá azt, hogy a végtörlesztés teljes összegének 10. 04-én a számlán kell lennie.  Az ügyintézőtől azt a tájékoztatást kaptam, ha a végtörlesztés összege a számlán lesz, telefonon értesíteni fog október 6-án. A végtörlesztés összege 10. 04-én a számlán volt. Mivel az ügyintéző telefonon nem keresett, ezért 10. 07-én du. 14 órakor bementem a bankba, ahol egy másik ügyintéző közölte, hogy ki kell töltenem és be kell nyújtanom egy végtörlesztési kezdeményezést is. Ezt akkor meg is tettem. Azon a napon a végtörlesztést a bank befogadta és elindította ügyemet. A végtörlesztés összege 10.10-én levételre került számlámról, a hitelem megszűnt. A bank 8751,16 CHF tőkét és 51,36 CHF kamatot számolt el. Október 18-án ismét bementem a bankba a jelzálogjog törlési határozatért, mivel október 7-én azt a tájékoztatást kaptam az ügyintézőtől, hogy a határozatot a bank nem postázza ki, azt személyesen kell átvenni. A bank a jelzálogjog törlési kérelmet – az ügyintéző elmondása szerint – azért nem adja ki, mert majd ők továbbítják a földhivatal felé. Azt javasolta, hogy időnként érdeklődjek a földhivatalnál, nézegessem a tulajdoni lapot, hogy a törlés megtörtént-e már.
A hiteldossziét irattározzam.
Kérdésem: Valóban a banknak kell továbbítani a földhivatal felé a jelzálogjog törléséról szóló határozatot? Az ügyfél miért nem kap a határozatból?
Megjegyzem, hogy más bankok az ügyfélnek kiadják a jelzálogjog törlési határozatot.
Gabi

Kedves Gabi!

A jelzálogjog törlésére vonatkozó kérelmet akár az ügyfél, akár a bank továbbíthatja az illetékes földhivatalhoz. Ha Ön nem kapott példányt és szeretne belőle, akkor a földhivataltól kérhető olyan másolat, melyen már szerepel az átvételt igazoló földhivatali pecsét is. Túl nagy jelentősége ennek azonban nincs, hiszen a földhivatal néhány héten belül az összes tulajdonosnak küld egy határozatot a törlés tényéről.
Utolsó módosítás: 2011. október 19. szerda


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x