Tisztelt Szakértő!

Arra lennék kíváncsi, hogy fordulhat-e a munkáltatójához támogatásért az, aki nem a végtörlesztési törvény hatására és hatályba lépése után végtörlesztette az ingatlan fedezetű devizahitelét? Én ugyanis látva az akkori gazdasági válságot és a svájci frank erősödését, még 2008-ban végtörlesztettem a hitelt. A törvény lehetőséget ad azoknak is a munkáltatói támogatás igénybevételére, akik már végtörlesztettek, de számomra nem derül ki, hogy ezt milyen időpontok között tehették meg. Van-e a törvényben erre vonatkozó feltétel, vagy az is kérheti a munkáltatói támogatást, aki 2008-ban végtörlesztette a devizahitelét?
Válaszát előre is köszönöm!
Sanyi

Kedves Sanyi!

Az adómentes munkáltatói támogatásra vonatkozó törvény még nem került kihirdetésre, így az igénybevétel pontos feltételei nem ismertek.
Információink szerint azonban csak a rögzített árfolyamon történő vagy történt végtörlesztéshez lehet majd igénybe venni. Így mivel Ön nem ennek keretében fizette vissza hitelét, véleményünk szerint nem lehet jogosult az adómentes munkáltatói támogatásra.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Kérem néhány kérdésemre válaszoljon: lehetséges-e úgy végtörlszeteni, hogy részben saját erőből másrészt munkáltatói támogatással?
A munkáltató leszámolhatja-e ezt költségként?
Van-e ennek határideje? Csak ebben az évben lehetséges? Vagy a benyújtástól számított 60 napig?
Köszönöm!

Tisztelt Szakértő!

CHF alapú lakáscélú jelzálog hitelünk fixárfolyamon történő kedvezményes végtörlesztési igényünket 2011.09.30-én a bank felé bejelentettük.
Mivel minden megtakarításunkat a hitel végtörlesztésre raktuk félre már hónapok óta az adott pénzintézményben, ezért a pénz egy része készpénzben, másik része könnyen hozzáférhető pénzpiaci alapban volt.
A pénzpiaci alapban lévő megtakarításunkat ott helyben át tudtuk váltani, ennek köszönhetően nem toltuk el a hitel egyösszegű kifizetését későbbi időpontra, hanem még aznapra bevállaltuk a teljes végtörlesztést.
A papírok ott helyben véglegesítve lettek és a bank még aznap (2011.10.30.-án) le is vonta az összeget a számlánkról.

Időközbeni törvényváltozások során bejelentették az adómentes munkáltatói támogatást, melyet a kedvezményes fix végtörlesztés keretein belül végrehajtott törlesztésekre UTÓLAGOSAN is lehet érvényesíteni.
Feleségemnek a munkáltatója fel is ajánlotta a lehetőséget, amikor azonban kiderült, hogy mi 2011.10.30-án végtörlesztettünk, akkor a munkáltató (aki részleteiben egyeztettet a könyvelőjével) azt a tájékoztatást adta,
hogy sajnálatos módon nem adhatja a támogatást, mivel a hatályos jogszabályok alapján csak a 2011. OKTÓBER 1. utáni törlesztésekre vonatkozik a kedvezményes adószabály.
Magyarán aki a törvény hatálybalépésének napján (29-én), vagy másnapján (30-án) végtörlesztett annak nem adható ez a munkáltatói támogatás. Lehetséges ez? Tudnának a megkülönböztetés okára valami magyarázatot adni, vagy idevágó jogszabályt mutatni? Vagy ez valami törvényalkotói következetlenség?
Köszönettel és tisztelettel,
Zoltán

Tisztelt Cím!
A meglévő CHF hitelünk végtörlesztését egy más banknál felvett forinthitellel oldanám meg. Ha megtörténik a folyósítás a munkáltatói támogatást (7.500.000.- Ft) ugyanúgy igénybe vehetem? A támogatást én kapom, vagy az új hitelt nyújtó bankhoz kell utalni?
Köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem a következő: amennyiben már 2011. novemberében 180 Ft-os árfolyamon végtörlesztettem (forint alapú hitel felvételével) a CHF hitelemet, ez esetben kérhetek-e a munkáltatómtól utólagos adómentes támogatást?
Köszönettel: Zita

Tisztelt Válaszadó!
Folyamatban van a lezárásunk. Már aláírtuk a hitelszerződést egy másik pénzintézettel, ahonnan forinthitelt kapunk a végtörlesztéshez. A munkáltatómnál viszont éppen ma merült fel, hogy felmérik, kinek lenne szüksége az adómentes munkáltatói támogatásra. Engem szorít az idő, hamarosan lezárul – remélem – a devizahitelem. Ebben az esetben is kaphatok a munkáltatótól támogatást, hogy az új – végtörlesztésre felvett forinthitelt – visszafizessem?

Tisztelt Szakértő!
Arra vonatkozóan vannak már információk, hogy mikorra várható a törvény megjelenése az adómentes munkáltatói támogatásról?
Köszönöm a gyors választ előre is!
Üdv!