Tisztelt Hölgyem, Uram!

A kérdésem azzal kapcsolatban lenne, hogy 2008-ban felvettünk CHF alapú hitelt Fundamenta Lakáskasszával kombinálva ingatlanvásárlásra. 2010-ben, a gyermekünk születésekor úgy döntöttünk, hogy a törlesztő részletek csökkentése céljából segítséget kérünk a banktól, így 1 évig szüneteltettük a Lakáskassza befizetéseket. Ez azt jelentette, hogy a kölcsönszerződés módosítva lett, mert a Fundamenta 1 évvel később törlesztődik be. Az első kérdésem az lenne, hogy egyáltalán részt vehetünk-e végtörlesztésben vagy árfolyamrögzítésben (36 hónapig fix árfolyamon törlesztés, utána gyűjtőszámlával együtt törlesztés)? Ugyanannál a banknál a különböző 2 bankfiókban különböző infókat kaptunk.
Ha nem vehetünk részt, mert úgynevezett "Hitelkönnyítő" csomagot felhasználtunk (Lakáskassza szüneteltetése), van rá mód, hogy mégis jogosultak legyünk rá, ha a szüneteltetés alatt összegyűlt összeget egy összegben rendeznénk a Fundamentával és a szerződés vissza lenne állítva az eredeti állapotba?
A második kérdésem azzal kapcsolatos lenne, hogy amikor szüneteltettük a Fundamentákat (1. 5.000.- Ft/hó, 2. 20.000.- Ft/hó) 2010 márciusában, utána fél évvel kaptam egy levelet a Fundamentától, hogy a 2. szerződésen jelentős tartozás halmozódott fel. Ennek utána jártunk és kiderült, hogy a bank hibájából csak az 1. szerződés került szüneteltetésre, és mivel a bank megszüntette a csoportos beszedési megbízást a Fundamenta részére, csak ebből a levélből szereztünk tudomást, hogy egyáltalán a Fundamentának kellett volna továbbra is fizetnünk. A bank elismerte a hibát (a közjegyzői díjat átvállalta), újabb szerződésmódosításra került sor a 2. szerződés szüneteltetésre került 2012.01.01-ig, így a kölcsönszerződésben a 2. Fundamenta csak 19 hónappal később fog betörleszteni, mint az eredeti szerződésben volt. A kérdésem az, hogy ez mennyire érint minket hátrányosan?
Köszönöm válaszát!
Zoli

Kedves Zoli!

Az árfolyamrögzítésnél feltétel, hogy az adós nem vehet részt olyan hitelkönnyítő programban, melynek eredményeként egy meghatározott időszakra kisebb havi törlesztőrészlet megfizetésére köteles. Mivel Önök jelenleg szüneteltetik a 2. lakáskassza fizetését, s ezáltal kisebb a havi törlesztésük, ezért ez könnyítésnek minősülhet. Így lehetséges, hogy a bank elutasítja az árfolyamrögzítésre vonatkozó kérelmet. Az árfolyamrögzítést december 31-ig lehet írásban kezdeményezni. Ha Önök ezen a napon beadják kérelmüket, akkor az valószínűleg január elején kerül elbírására, az Önök hitelkönnyítése pedig 2012. január 1-én lejár. Így elvileg nem lehet akadálya az igénybe vételnek, hiszen addigra már nem fognak a könnyítésben részt venni. (aminek a végső lejárati időpontja egyébként is a bank miatt csúszott meg) Ez részünkről csupán egy javaslat, hogy valóban járható út-e, arról a bank tud felvilágosítást adni.
A kedvezményes végtörlesztésnek azonban nincs olyan feltétele, amely szerint nem lehet igénybe venni, ha az adós egyéb fizetéskönnyítési programban vesz részt. A rögzített árfolyamon történő végtörlesztés feltételeiről az alábbi oldalunkon talál részleteket: https://hitelnet.hu/schmitt-pal-alairta-a-kedvezmenyes-vegtorlesztesrol-szolo-torvenyt/20110926/

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése