Tisztelt Szakértő!

2008-ban 150 Ft-os CHF árfolyamon vettem fel ingatlanfedezetű hitelt. Idén kiváltottam egy másik banknál kedvezőbb kamat miatt. Itt már 201 Ft-os CHF árfolyam volt. Az új bank CHF-ben utalta a régi banknak a szüksége összeget, én ebből semmit nem kaptam. A módosított törvény szerint van lehetőségem kedvezményesen végtörleszteni? A bank ugyanis azt válaszolta, hogy nem lehet, több helyen viszont olyan véleményeket olvastam, hogy lehet.
Köszönöm válaszát:
Éva

Kedves Éva!

A vonatkozó törvénymódosítás értelmében az adóst - a meghatározott feltételek teljesülése esetén - akkor is megilleti a rögzített árfolyamon való végtörlesztés lehetősége, ha az eredetileg hitelt nyújtó pénzügyi intézmény személyében változás állt be a hitelkövetelés engedményezése révén. Ha tehát a hitelkiváltás nem engedményezéssel történt, hanem a hitelszerződés megszüntetésével, s újabb kölcsönszerződés létrehozásával, akkor sajnos valóban nincs lehetősége a kedvezményes végtörlesztésre.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Tibor!
Amennyiben megoldást találna a – hasonló – problémájára, kérem tudassa velem!
Előre is köszönöm!

Kedves Hitelnet!
Lehetne az engedményezés fogalmát pontosítani? A Ptk. 328-329. § szerint az engedményezés (mint szerződés) létrejöhet ráutaló magatartással is, vagyis az 1. bank megad egy számlaszámot, amiről végtörleszt. Plusz a kötelezettség ugyanúgy fennáll, csak alanyváltozás következik be a jogosulti oldalon, több jelzálogjog esetén még a sorrend is változatlan marad, csak a 2 bank nevét cserélik ki. (Ha esetleg nagy marhaság amit írtam akkor bocsánat, nem vagyok jogtudor…)

2007-ben vettünk fel az OTP-nél 160 Ft-os árfolyamon CHF lakáshitelt. 1 éve az Aegon jobb ajánlata miatt áttértünk hozzájuk. Akkor már az árfolyam 210 Ft volt. Az Aegon szerint a bankváltás miatt már nem vagyunk jogosultak a 180 Ft-os végtörlesztésre. Igazuk van? Van valami lehetőségünk?
Válaszukat előre is köszönöm!

Nagyon köszönöm gyors és egyértelmű válaszukat!