Személygépkocsira van 6 éves futamidejű, svájci frank alapú, ingatlanfedezet nélküli hitelem a Merkantil Banknál. Eddig néhány napos késéssel tudtam fizetni a havi 27.295.- Ft-ot, és negyedévenkénti árfolyam különbözeti számlát, ami most 48.995.- Ft. Tartozásom 2012. szeptemberben jár le. Tartozásom még 245.655.- Ft, plusz a negyedévenkénti árfolyam különbözet, amely kb: +149.000.- Ft.
Mivel közalkalmazott vagyok Orbán Viktortól kaptam levelet, hogy 2011. december 30-ig adjam be az igényemet a bankhoz és a munkáltatómhoz a deviza alapú hitel rögzített árfolyamon történő végtörlesztésére kedvezményes Ft alapú hitel biztosítására.
Eddig úgy tudtam ez a kedvezményes végtörlesztés rám nem vonatkozik. Lehet, hogy nem jól tudtam?
Imre

Kedves Imre!

A miniszterelnöki levélben szereplő forinthitel lehetőségével azok élhetnek, akik jogosultak a kedvezményes végtörlesztésre. A vonatkozó törvény szerint azonban rögzített árfolyamon csak a lakóingatlan illetve üdülő fedezete mellett felvett devizahitelek visszafizetésére van lehetőség. Így a személygépkocsira felvett svájci frank alapú hitele végtörlesztéséhez véleményünk szerint nem igényelheti a közszféra számára biztosítandó forinthitelt.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
3 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2007-ben vettük az autónkat, mivel az előzőt egy felelőtlen ember totálkárosra törte a piros lámpánál. Azóta törlesztjük a frankalapú hitelt. A szerződés megkötésekor úgy kértük a részletek kiszámítását, hogy legutolsó befizetésünk 1.000.000 Ft legyen, mellyel a gépkocsi teljes egészében kifizetésre kerülne ezév májusában. Sajnos ez az 1.000.000 Ft mára 2.000.000 Ft-ra nőtt, azaz a májusig hátralévő 1.200.000 Ft helyett nekem most 2.500.000 Ft-ot kellene kifizetnem mai áron.
Nem vagyunk pénzügyi szakemberek, számunkra elfogadhatónak és kedvezőnek tünt az akkor kézhezkapott, előre elkészített havi részletfizetési lista, mely akkor 33.000 Ft- havi részlet fizetést írt elő. Ma már havi 50.000 Ft-al törlesztjük az autót és ez hónapról-honapra csak növekszik. Nem tudom, hogy meddig bírjuk, szinte mindenünket elvisz.
Sajnos ma már az autó inkább munkaeszköz, mint luxus, hiszen sok esetben a munkaadó első kérdése az, hogy van-e autója a munkavállalónak. Ha nincs, akkor sajnos munka sincs, hiszen sok esetben sem a munkábajárást, sem a szállást nem tudják biztosítani a dolgozók részére. Nem beszélve arról, hogy ha valaki külföldön tud munkát vállalni, hiszen ott elsődleges szempont az autó.

Nagyon fontos lenne, hogy mindenkinek, aki saját hibáján kívül beleesett ebbe a szörnyű devizehitel csapdába, minél hamarabb hasonló lehetőséget biztosítanának a rendezésre, mint a lakáshiteleseknek.
Nagyon várjuk, hogy azonos elbírálás alá essünk a lakáshitelesekkel és biztosítsák szőmunkra is ugyanazt a végtörlesztési lehetőséget.

A kormány és a Bankszövetség által 2011. december 15-én megkötött megállapodás alapján a gépkocsi vásárlásra felvett hitel hogyan alakul?