2005.07.11-én a CIB banknál vettünk fel CHF (27.766) hitelt lakásfelújításra. 2010 03.19-én a hitelünket "átvittük" az OTP bankhoz EUR-ban. Semmi kedvezményt nem kaptunk. Banki szaknyelven kaptunk egy szabad felhasználású hitelt az OTP-től az előző végtörlesztésére. Az eredetileg 4.500.000 Ft értékű hitelösszeg mára 5.880.000 Ft lett úgy, hogy a részletek fizetésével soha nem késlekedtünk.
Kértük az OTP banktól a kedvezményes végtörlesztés lehetőségét, de a náluk megkötött szerződés időpontjában az EUR 250 Ft felett járt, így elutasítottak bennünket (szóban). A 2005-ös CHF árfolyam szerint jogosultak lennénk, de szerintük az egy teljesen másik ügylet. Mi azonban még mindig ugyanazt a lakásfelújítást nyögjük.
Felvettek végül egy reklamációs jegyzőkönyvet, de nem biztattak semmi jóval.
Kérem írják meg, hogy igényt tarthatunk-e a kedvezményes végtörlesztésre egy bankváltással együtt, vagy sem?
József

Kedves József!

Véleményünk szerint ebben az esetben valóban nem élhetnek a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségével. Mivel bankváltás történt, s az eredeti kölcsönszerződés megszűnt, s új hitelszerződés jött létre, ezért a jelenlegi hitel folyósításakor érvényes devizaárfolyam a mérvadó a kedvezményes végtörlesztés szempontjából.
Javasoljuk, hogy esetleg kérje a PSZÁF állásfoglalását is ez ügyben.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitel Fórum !
Eredetileg EUR-ban felvett hitelemet 2008-ban CHF hitelre módosítottam (szerződésmódosítással), átváltást pedig az Erste bank forintra váltással, majd HUF-ról CHF-re váltással oldotta meg. A kérdésem az, hogy ilyenkor a CHF-re konvertáláskori árfolyam használható-e a végtörlesztésre jogosultság meghatározásához? Az alapján végtörleszthetnék, az eredeti EUR alapján pedig nem.
Köszönöm a válaszuk.