2006-ban vettünk fel Fundamentával kombinált deviza alapú hitelt (Svájci frank).
A fundamenta 3 év múlva jár le.
Kérdésem:
-Ha megtakarításból egy összegben szeretném visszafizetni a tartozást, érdemes a Fundamentát megszüntetni és az eddigi befizetést is felhasználni a törlesztéshez? Ebben az esetben az eddig befizetett Fundamenta után kamatot is kapok? vagy
-Ha fizetem tovább a lejáratig ( még 3 év ) a Fundamentát akkor az állami támogatást is megkapom attól függetlenül, hogy már a lakáshitelemet most 2011-ben végtörlesztésként visszafizetem? Vagyis akkor 3 év múlva bármire felhasználhatom? továbbá
- Az állami támogatás összege mennyi lenne? Mitől függ?
- Igaz az, hogy ennél a kombinált hitelnél a Fundamenta lejáratáig vagyis 8 évig, csak kamatot és kezelési költséget fizetek? És ezért nulla a tőke törlesztésem már 5 éve?
-A mostani lehetőséggel a hitel eredeti összegét ( mivel 5 éve csak kamatot és kezelési költséget fizettem), a svájci frankot csak beszorzom 180 Ft-tal és így kapom meg, hogy pontosan mennyit kell visszafizetnem??

Előre is köszönöm válaszukat!
Tisztelettel: Ibolya

Kedves Ibolya!
Ha lejárat előtt megszünteti a Fundamentát, akkor állami támogatás nem, betéti kamat viszont jár. Hogy érdemes-e a végtörlesztéshez igénybe venni, az egyéni érdekektől függ.
A Fundamenta a 4 éves lejárati idő után is csak lakáscélra használható fel.
Az állami támogatás összege a vállalt megtakarítás összegétől függ évente annak 30%-a, legfeljebb 72 ezer forint.
Fundamentával kombinált hitel esetén a megtakarítási időszak alatt a bank felé csak kamatot és kezelési költséget fizet az elő-takarékoskodó, így a tőke nem csökken ezen periódusban.
Kedvezményes végtörlesztés esetén az eredeti svájci frank összeget kell 180-nal beszorozni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. szakértő!
Fundamentával kombinált euró alapú devizahitelem van az ERSTE banknál. Lejárati idő előtt szeretném a banknál kifizetni a deviza hitelem, nem jött még elszámoló levél, de a forintosított összeget már tudom, 2.241.000 forint. A Fundamenta szerződésem felmondása nélkül szeretnék fizetni, azt megtartanám, mert nem szeretném elveszíteni az állami támogatást.
Kérdésem: lehetséges ez, várjam meg az elszámoló levelet és akkor kifizethetem egy összegben a hitelt? Ha kifizetem, akkor leveszik a jelzálogot a lakásról és eladhatom? Egyedüli adós vagyok.
Köszönöm.
Marcsi