Miután az utóbbi napokban erősödésnek indult a forint, újra felmerült a nagy kérdés a devizahitelesek körében: érdemes-e váltani forintra, vagy euróra? A szakértők azonban türelemre és óvatosságra intenek.

A forintra, vagy euróra történő átváltás mellet sok az érv. Míg a forint-frank árfolyam nagyon hektikusan változik, addig az euró-forint árfolyam ennél sokkal stabilabb. Forinthitel esetén pedig már nem is beszélhetünk árfolyamkockázatról. Az átváltásnál azonban azonnal realizálódik a teljes árfolyamveszteség. Minél rosszabbul áll éppen a forint, annál nagyobb ez a veszteség. Most, hogy a forint az elmúlt hetekben erősödött, újra napirendre került sok helyen a kérdés. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete már régebben felvetette az ötletet egy körlevélben, hogy a frankhitelt a kisebb kockázatú euróra kellene váltani, de az árfolyamveszteség nagy mértéke miatt ez lekerült a napirendről, viszont az erősödő forint láttán ismét sokan foglalkozni kezdtek ezzel a gondolattal.

Azt tudni kell, hogy a hitel más valutába, vagy forintba történő átváltása csak azoknak segítség, akik még mindig rendben fizetik a törlesztőrészleteket. Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy frankhitelt euróra váltanak, akkor a pénzintézet előbb forintra váltja a hitelt, és csak ezután váltja euróra. Ez az éppen aktuális árfolyamtól függően 35-45%-os árfolyamveszteség azonnali realizálódásával jár. Ebből az következik, hogy a hitelösszeg függvényében akár több milliós veszteség is lehetséges. Kérdés, hogy érdemes-e ekkora veszteséget realizálni azonnal. Fontos ilyenkor figyelembe venni a frank-euró árfolyamot is. Ez jelenleg 1,30. Ha ez az árfolyam 1,50 környékén jár, akkor lesz csak érdemes a frankhitel euróhitelé való átváltásán gondolkodni.

Ráadásul szinte minden hitel egyedi elbírálást igényel, hiszen sok függ attól is, hogy az adott hitelt milyen árfolyamon vette fel az ügyfél és azon is, hogy még mennyi van hátra a hitel törlesztéséből. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felhívta a figyelmet ara, hogy egy hitel átvitele egy másik bankhoz kamatelőnnyel járhat. Ez nagyjából 1-1,5%-os kamatkülönbözetet is jelenthet. Azonban a jelenlegi jogszabályok lehetővé teszik a bankok számára, hogy úgynevezett végtörlesztési díjat számoljanak fel. Ez a többletkiöltség azonban korlátozza a versenyt amellett, hogy a pénzintézetek sem törik magukat különösebben azért, hogy más bankoktól devizahiteleseket csábítsanak át.

Barabás Gyula úgy gondolja, hogy jó lenne, ha ilyen esetben is, mikor a hitelt az ügyfél egy másik bankba viszi át, különösebb plusz költség nélkül lehetne a pénzintézeteknél a hitelt egy összegben visszafizetni. Hiszen z a költségmentes végtörlesztés más esetekben rendelkezésre áll. A bankok maguk is átvállalhatnának valamennyit a költségekből.

Banki szakemberek azonban úgy vélik, hogy nincs arra lehetőség, hogy minden hitelt egyformán bíráljanak el, mivel minden hitel egyedi. Ráadásul a bankadó miatt amúgy sincsenek olyan helyzetben a pénzintézetek, hogy további költségeket vegyenek a vállukra. A devizahitelek átváltásáról a pénzintézetek rugalmasan döntenek, minden egyes esetben egyedi elbírálást alkalmazva. Minden egyes ilyen esetben új szerződést kell kötni, ám ilyenkor a hitelbírálat és a közjegyző költségét ki kell fizetnie az ügyfélnek. Arra már több bankban is van lehetőség, hogy az előtörlesztést díjmentesen lehessen igénybe venni.

Gerőcs Tamás, az Equilor elemzője úgy véli, hogy érdemes elgondolkodni a frankhitel euróra való átváltásán, hiszen az elmúlt időszak tapasztalata azt mutatja, hogy a forint az euróval szemben jobban erősödik alkalmanként, mint a frankkal szemben. Emellett azonban figyelembe kell venni, hogy a jelenlegi frank-euró árfolyam nem épp a legoptimálisabb egy ilyen tranzakcióra. Az is elképzelhető, hogy a svájci jegybank, miután túl erősnek ítéli saját valutáját, újabb intervencióba kezd. Gerőcs Tamás úgy véli, hogy akkor érdemes elgondolkodni az átváltáson, ha a frank tartósan 200 forintos árfolyam alá megy. Erre lehet is számítani nagyjából egy éven belül.

Más elemzők úgy vélik, hogy a forinterősödésre már nem lesz pozitív hatással az, ha a kormány bejelenti a februárra ígért strukturális reformokat, hiszen már a jelenlegi erősödésnél ezeket vette alapul a piac. Csak az várható, hogy ha a kormány intézkedései nem elégítik ki a várakozásokat, akkor a forint ismét gyengülni fog, és visszatérhet a 230-240 forintos svájci frank.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése