Tisztelt Szakértő!

Megpróbálom tömören,de érthetően felvázolni a problémánkat.Kérem segítsen megoldást találni,jó döntést hozni.

Hat évvel ezelőtt vett fel a párom az OTP -től svájci frank alapú,1 millió egyszázer forintnyi személyi kölcsönt-hitelt-.Ezt azóta is fizetjük, fix konstrukcióban,havi 25.000 ft-jával.
Lenne módunk most a hitelt egy összegben visszafizetni. Jelenleg 1.300.000 ft-nál jár a hitelünk…(Borzalmas,nem,hogy csökkent volna a 6 év alatt,még tovább emelkedett.)
Ebben az esetben mit érdemes tenni?Mivel érveljek,hogy ne fizessek még azért is plusz költséget,mivel egyben szeretném visszafizetni a kölcsönt?Mert ennek is szép kis vonzata van.
Illetve hogyan tudnék”nyerni” rajta, hogy érné meg a legjobban ilyen esetben megfizetni?

Ha esetleg mégsem tudnánk a teljes összeget kifizetni, de mondjuk 700-800 ezer forintot bele tudnánk fizetni, akkor megtegyük,megéri?

Esetleg hitelrendezés-kiváltás- lenne a megoldás?

Kérem segítsen!Válaszát előre is köszönöm szépen!
Marcsi

Kedves Marcsi!

Nehéz lenne megmondani, hogy mikor jár jobban, ha most fizeti vissza meglévő svájci frank alapú kölcsönét, vagy, ha vár a végtörlesztéssel. Ez ugyanis attól függ, hogy a jövőben hogyan alakul a CHF árfolyama. Ha a frank továbbra is erősödni fog a forinttal szemben, akkor egy mostani kiváltással még mindig jobban járna, kisebb lenne az árfolyamvesztesége. Amennyiben azonban a forint fog erősödni, akkor a mostani végtörlesztéssel realizál nagyobb árfolyamveszteséget. Ezt előre nem lehet tudni.

Ha a végtörlesztés mellett dönt, akkor azt célszerű saját erőből rendezni, ha van rá lehetőség, nem pedig egy újabb hitelfelvétellel, hiszen még ha forint alapú konstrukció mellett is dönt, kamatot mindenképpen kell fizetnie továbbra is.

Ha részbeni előtörlesztés történik, akkor a jövőben alacsonyabb lesz a havi törlesztő részlete. Hogy pontosan mennyivel, arról a folyósító pénzintézet tud felvilágosítást adni.

A korábbi visszafizetés – akár előtörlesztésről, akár végtörlesztésről van szó – sajnos költséggel jár. E díjak mértékét a bankok aktuális hirdetménye tartalmazza. A pénzintézetek által felszámítható költség mértékét azonban kormányrendeletben maximalizálták.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Nekem a Merkantil Banknál van autóhitelem. Fix kamatozású, devizában. Tehát a futamidő növekedett. Most még 91.000 Ft tőkém van. Ennyi megtakarításom van és ki szeretném fizetni. Érdemes-e? Fórumokból nem sokat tudtam meg. Van akinek megéri, van akinek nem! Az értesítőn kiírja, hogy még 4-szer 22.643 Ft, 1-szer 4.631 Ft van. Kisbetűvel alatta meg kiírja a hátralévő tőketartozás árfolyam különbözetének összege 65.481 Ft. Ezt nem értem. Ha a tökét kifizetem, akkor az árfolyam különbözetet is ki kell fizetnem? És szerződésmódosítást is?
Nagyon köszönöm segítségét.