Napjainkban már szinte az összes pénzintézetnél lehetőség van a korábban felvett forint és deviza alapú hitelek futamidő lejárta előtti visszafizetésére, bizonyos kikötések és meghatározott feltételek mellett. A kölcsön elő-, és végtörlesztésének lehetőségét általában nem befolyásolja a felvett hitel típusa sem.

A hitelek elő-, és végtörlesztési szándékát írásban kell jelezni az adott pénzintézet felé, majd az adott napon történő befizetés a felvett hitel tőke részét csökkenti, ezt követően a futamidő változatlanul hagyása mellett alacsonyabb havi törlesztési kötelezettséggel lehet számolni.

A lakástakarék-pénztárral kombinált hitelek esetén is lehet élni az elő-, és végtörlesztés lehetőségével, de lássuk, mi történik ez esetben a lakástakarék-pénztári megtakarítással.

A lakástakarék-pénztári megtakarítások futamideje 4 év, ami lejárat után újra meghosszabbítható. A 4 éves megtakarítási idő alatt, az ügyfél a bank részére havonta csak a kamatot és az esetleges kezelési költséget fizeti, a lakástakarék-pénztárnak pedig a meghatározott összegű megtakarítási összeget, tőketörlesztésre ezen időszak alatt nem kerül sor. Amennyiben Ön ezen időszak alatt kíván elő-, vagy végtörlesztést teljesíteni, akkor a befizetett összeg szintén a kölcsön tőkéjét csökkenti.

Ha végtörlesztésre kerül ez által sor, akkor a fennálló hitel megszűnik, a lakástakarék-pénztári megtakarítás további sorsáról pedig Ön dönt. Vállalhatja a meghatározott összegű megtakarítási díj továbbfizetésével annak megtartását, majd a megtakarítási időszak végén az állami támogatással növelt rész lakáscélú felhasználását.

Azonban ha a kölcsön megszűnésével a megtakarítást sem kívánja fenntartani, akkor a lakástakarék-pénztárba befizetett összeget a takarékpénztár visszautalja Önnek a betéti kamatokkal együtt, az állami támogatást azonban nem írja jóvá.

Amennyiben csak előtörlesztésre kerül sor, akkor a megtakarítási időszak végéig Ön ugyanúgy havonta fizeti a megtakarítási összeget a lakástakaréknak és a már alacsonyabb kamat és kezelési költség törlesztését a banknak. A megtakarítási időszak végén a megtakarított összeg betéti kamatokkal és állami támogatással növelt része a fennálló tőkét – ami az előtörlesztésnek köszönhetően már alacsonyabb a felvett hitelösszegnél – csökkenti, s az összegektől függően a kölcsön megszűnik vagy a hitelfelvételkor meghatározott összegnél alacsonyabb, havi egyenlő összegű törlesztő részlet fizetésével folytatódik tovább. Az így fizetett törlesztő részlet már nem csak a kamatot és esetleges kezelési költséget csökkenti hónapról hónapra, hanem a tőkét is.

Ha az Ön érdeklődését felkeltették a Lakástakarék-pénztárral kombinált hitellehetőségek, kérjen személyre szóló ajánlatot díjmentesen a Hitelnet Tanácsadóitól, akik 1 munkanap alatt elkészítik az ajánlatot az Ön igényeihez szabottan.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Ltp-vel kombinált lakáshitelem van, a 4 éves, havi 20.000 Ft-os ltp-m nyáron fog lejárni. A lejáró összeget a lakáshitelembe (még 16 év) szeretném betörlesztetni. Kérdésem az, hogyha a még hátralévő pár hónapban a havi 20.000 Ft-on felül szeretnék még valamennyit (1-200.000 Ft-ot)ráutalni? az ltp-s számlámra, akkor az ugyanúgy mint a havi fix 20.000 Ft-ok a tőketörlesztésembe mennek-e majd bele? S tiltja-e ezt valami? Nekem ez azért érné meg, mert ez évben az ltp miatt úgyis előtörlesztek, akkor érdemesebb a megtakarításomat is beletenni, mert akkor együtt csökkenne a tőketörlesztésem, s nem keletkezne új előtörlesztési díjfizetési kötelezettségem a bank felé. Lehetséges ez?