Az MTI értesülései szerint hétfő este az Országgyűlés úgy döntött, a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztését egyes esetekben lehetővé teszi.

Átmeneti időre a törvény lehetővé teszi, hogy az adósok rögzített árfolyamon végtörleszthessék devizaalapú ingatlanfedezetes hitelüket, illetve meghatározott körben illeték- és adómentességet ír elő azoknak az adósoknak a megsegítésére, akik devizahitellel rendelkeznek.

Az adósok a végtörlesztést svájci franknál 180 forintos, euró esetében 250 forintos, japán jen esetében 2 forintos rögzített árfolyamon teljesíthetik.

A fenti árfolyamok alkalmazása a pénzintézetek részére akkor kötelező, ha a kölcsön folyósításakor az árfolyam nem volt magasabb, valamint június 30-ig a kölcsönszerződést a hitelfolyósító nem mondta fel. Amennyiben az adósoknak a devizakölcsönükhöz áthidaló- vagy gyűjtőszámlahitelből eredő tartozás is kapcsolódik, akkor ennek végtörlesztését is vállalni kell.

A bank vagy pénzintézet nem utasíthatja el a végtörlesztési igényt, amennyiben a hiteladós teljesíti a feltételeket. A pénzintézet részére kötelezettséget jelent ebben az esetben, hogy 60 napon belül elő kell készítenie a szerződés lezárását. Nem számítható fel költségtérítés és egyéb díj vagy jutalék az ingatlanfedezetes deviza alapú hitel és a gyűjtőszámlahitel végtörlesztéséért.

December 30-ig kell a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli igényüket a devizahiteleseknek bejelenteniük a banknak.

A devizahitellel rendelkező Azoknak az adósoknak a megsegítésére, akik devizahitellel rendelkeznek, a jogszabály mentesíti a személyi jövedelemadó, az ajándékozási, illetve visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség alól a pénzintézetek által elengedett követelés, az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem, a kedvezményes bérleti díj formájában juttatott bevétel, illetve az ingatlan kedvezménnyel történő visszavásárlása után.

A törvény a devizában felszámítható díjakat és költségeket korlátozza a fogyasztóval kötött devizaalapú hitel- és kölcsönszerződések esetében, azaz csak azokat a költségeket lehet felszámítani devizában, amelyek az adott szerződés teljesítésének és fenntartásának érdekében a devizaforrás megszerzésével közvetlenül kapcsolatban állnak, ideértve a kamatjellegű kezelési költséget.

A fentiek alapján nem számolható fel devizában a levelezéssel, a szerződéskötéssel, igazolások előállításával, hitelmonitoringgal, az ügyfelek látogatásával, a fedezet értékbecslésével és cseréjével, a felmondással, a szerződésmódosítással, a hitelfedezeti biztosítási szolgáltatással és az ezekkel kapcsolatos ügyintézéssel és a kapcsolódó hitelszámla lezárásával kapcsolatos díj és költség.

Külön díj megfizetése nélkül történik majd az állam lakásvásárlásával, valamint a devizában felvett lakáshitelből származó követelés rögzített árfolyamon történő végtörlesztésével összefüggésben kezdeményezett jelzálogjog, végrehajtási jog, továbbá az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére irányuló eljárás, akárcsak a vételi jog bejegyzésére irányuló eljárás és a nemzeti eszközkezelő javára történő vagyonkezelői jog bejegyzése.

A törvény a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba és 2012. április 1-jén hatályát veszti.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szerkesztőség!
Tudnak-e esetleg segíteni olyan adószakértő elérhetőséggel akik erre specializálták magukat és ingyenesen is adnak tanácsot?
Az Önök cikke pontosan az én értelmezésem is, de ezzel itt a vége, nem tudok tovább lépni, az SZJA bevallás határideje pedig közeledik.
Köszönettel: József

Tisztelt Hitelszakértő!
Itt van az SZJA bevallás ideje. Ugyanakkor az adócsomag nem tartalmaz sehol semmilyen utalást arra, hogy a CHF 180-as végtörlesztés kapcsán eladott lakásokból származó (személyi)jövedelem adómentes lenne, ahogy azt a fenti cikk írja. („Azoknak az adósoknak a megsegítésére, akik devizahitellel rendelkeznek, a jogszabály mentesíti a személyi jövedelemadó, az ajándékozási, illetve visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség alól a pénzintézetek által elengedett követelés, az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem, a kedvezményes bérleti díj formájában juttatott bevétel, illetve az ingatlan kedvezménnyel történő visszavásárlása után.”)
Kérem szíves megerősítésüket az SZJA mentességgel kapcsolatban.
Köszönettel: József

Tisztelt Tanácsadó!
Én 3.000.000 Ft-ot vettem fel, 2005-ben, 25 évre, svájci frank alapú, 160 Ft-tal. Szeretném végtörleszteni 180 Ft-os árfolyamon. Megéri visszafizetni egyben és mennyit kell? Bizonytalan vagyok.
A másik kérdésem 11.000.000.- Ft-nál megéri Ft-ra átváltani és abból végtörlesztést fizetni? Mennyit kellene visszafizetni 25 évre?
Köszönöm a segítséget.
Várom a választ.
Zsuzsa

A törvénytervezetben az szerepelt, hogy csak bizonyos összegű fizetés alatt lesz illetékmentes és szja mentes az elengedett összeg. Korábbi bejelentés szerint szja t senkinek nem kell fizetnie az elengedett követelésen, viszont illetéket, ami, ha jól tudom 21%, azt bizonyos fizetés felett kell fizetni. Az elengedett követelés mentesül a szja és illeték megfizetése alól a fenti cikk szerint. Ez fontos, és hatalmas összeg lenne, kb. az elengedett követelés fele. Ha meg kell fizetni, akkor mikor, rögtön, vagy hónapok múlva számlázzák ki, mint a lakásvásárlásnál?
Az lenne a kérdésem, hogy mi lett a végeredménye, kinek kell fizetnie és mennyi szja-t és mennyi illetéket az elengedett követelés után?
Köszönettel,
Noémi