Ma felhívtam az Unicredit Bankot, hogy érdeklődjek a héten törvénybe foglalt devizahitel végtörlesztésének feltételeiről. 6 évvel ezelőtt még a HVB Jelzálogbanktól vettük fel svájci frankban a jelzáloghitelünket. Erre a bank azt mondta, hogy egyenlőre az ilyen hitelre nem vonatkozik a törvény, mivel én svájci frankban fizetem vissza a hitelemet és nem forintban vonják. Próbáltam értetlenkedni, mert nem értettem, hogy mi a különbség, de nem lettem okosabb. A lényeg, hogy egyenlőre nem kérhetek végtörlesztést.
Ez létezhet?
Olivér

Kedves Olivér!

A devizahitelt a bank az adott hitel devizanemében folyósítja (például svájci frank  hitelt svájci frankban), míg a deviza alapú hitel folyósítása forintban történik. A vonatkozó törvény jelenleg csak deviza alapú hitelek esetén teszi lehetővé a rögzített árfolyamon történő végtörlesztést.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

11 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

De én akkor sem értem ezt. Nekem akkor lenne egyértelmű, ha devizaszámláról utalnám a frankot, vagy minden hónapban beballagnék a bankba x összeg svájci frankkal és befizetném a törlesztést. De nem ezt teszem. Forintszámlámról vonnak le forintot, ami a napi árfolyamon van megállapítva. És különben sem volt választási lehetőségem, sose lett felajánlva, hogy frankban vagy forintban akarom törleszteni a tartozásomat. Meg azt nem értem, hogy K&H-nál nem problémáznak ezen. Ott simán lehet végtörleszteni.

Lakáscélú devizahitel végtörlesztése az UniCreditnél még mindig nem egyértelmű. Ma a PSZÁF szóvivő a Club rádióban egyértelműen azt mondta,hogy a devizahitelre nem vonatkozik a rögzített árfolyamú végtörlesztés.
Mi a hivatalos álláspont? A törvény a PSZÁF-ot látszik igazolni.
Üdv.László

Sajnos én is hasonló helyzetben vagyok! Nem értem azt, hogy miért CHF-ben kaptam a hitelem amikor nekem forintra volt szükségem? Nincs svájci frank bevételem és soha nem is volt! A kereseti kimutatásom is magyar Forintról szólt, amit megkapott a bank, amikor felvettem a hitelt! Az összeget is Forintban utalták! És a forintszámláról törlesztem! Most tudtam meg, hogy azt a bank mindig az aktuális árfolyamon váltotta át, így „frankosította”! Vagy akkor lettem becsapva vagy nem megfelelően tájékoztatva, amikor felvettem a hitelt, vagy most van valami kibúvó a Bank részéről! Természetesen az Unicredit Bankról van szó!! De ahogy ma is tapasztaltam a bankfiókban is elég nagy a tudatlanság ebben az ügyben!! Szerintem ez jó nagy kiszúrás! Nem beszélve arról, hogy mindenhol a „Devizahitelesekről” beszélnek!!

Kedves Robert!
Az érdekes csak az, hogy ma bementem a K&H Bankba, ahol van egy másik lakáshitelem és ők semmilyen akadályt nem gördítenek a végtörlesztés elé. Sőt, néztek rám mint a hülyére, amikor megkérdeztem, hogy most akkor nekem a 2 devizahitel közül melyik van. Számukra csak 1 devizahitel létezik. Lehet, hogy különböző bankok különböző hitelkonstrukciókat kínáltak, de nekem inkább annak tűnik, hogy az Unicreditbank valamilyen kibúvót akar keresni a végtörlesztés alól.
Üdv, Olivér

Nekem az Unicreditnél 2 különböző helyen is azt mondták, hogy nem lehetséges a végtörlesztés (Unicredit Jelzálogbank CHF hitel). Ennek ellenére még próbálkozom…

Kedves Olivér,
Én is hasonló cipőben járok.
Nekem azt mondta az Unicredit, hogy még nem egyértelmű/eldöntött, hogy lehet-e végtörleszteni vagy sem az ilyen hiteleket.
Jövő hét elejére ígérték, hogy letisztázódik a dolog.
Üdv, Robert

Az újabb kérdésem, mivel a hitelszerződésem nem egyértelmű szerintem, hogy nekem X Ft összeg kellett hitelben, hogy a lakásomat megvegyem (és gondolom forintot utalt a bank az eladónak), de a hiteltartozásom svájci frankban van, akkor ez most devizahitel vagy deviza alapú hitel?
Nekem deviza alapú hitelnek tűnik, amire a bank azt mondja, hogy a végtörlesztés nem vonatkozik.
Előre is köszönöm válaszukat.