Rogán Antal ma benyújtotta egyéni képviselői indítvány formájában a devizahitelek kedvezményes végtörlesztésével kapcsolatos jogszabály-módosítási javaslatokat. A benyújtott javaslatok egyelőre csak a hitelfedezet és felvételkori árfolyam alapján korlátozzák a jogosultak körét.

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a végtörlesztéssel kapcsolatos fontosabb törvénymódosítási javaslatok lényegét:

  • lakóingatlanon alapított zálogjoggal vagy állami készfizető kezességgel nyújtott devizahitelek végtörlesztése esetén a pénzügyi intézmények 180 HUF/CHF, 250 HUF/EUR illetve 200 HUF/JPY árfolyamot alkalmaznak, ha
  • a végtörlesztéssel érintett devizahitel folyósításánál alkalmazott árfolyam ezeknél nem volt magasabb
  • 2011. december 30. napjáig a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli igénybejelentést be kell benyújtani
  • a hitelfelvevő ezzel egyidejűleg vállalja a végtörlesztéssel érintett devizahitelhez kapcsolódó áthidaló vagy gyűjtőszámlahitel-tartozás végtörlesztését
  • a bank vagy pénzügyi intézmény az igénybejelentést nem utasíthatja el, 60 napon belül köteles a végtörlesztésre irányuló lezárást előkészíteni
  • a végtörlesztésért költségtérítést és egyéb díjat vagy jutalékot nem lehet felszámítani
  • a törvény a kihirdetést követő 3. napon lép hatályba, és 2012. április 1-jén hatályát veszti

További részletek hamarosan!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

43 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szerencsétlen helyzetbe kerültünk, mert március 1-én kerülünk le a bárlistáról, ezért jelen álláspont szerint semelyik bank nem hajlandó kiváltani a hitelünket ( 5m Ft-ot nyernénk vele) Tiszta adóst nem tudok hozni (nem is akarok senkit belerángatni). Sokkal rosszabb helyzetbe kerülnék, ha például megpróbálnám összekaparni a 13 millió Ft tőketartozást és március 1. után igényelnék szabad felhasználású hitelt? Önök szerint várjunk, hátha lesz bank aki ad forinthitelt, vagy kezdjük el hajtani a pénzt? Válaszát köszönöm: Gabi

Tisztelt Hitelnet!
Visszautasíthatja a bank a végtörlesztési kérelmemet, ha nem deviza alapú jelzáloghitelem, hanem deviza-jelzáloghitelem van? A törvény amúgy tényleg csak a deviza alapú jelzáloghitelekről ír.
Köszönöm válaszát.
Zoltán

Az előző hozzászólásomat egészíteném ki azzal, hogy ingatlanfedezet a családi házunk, és akkor 140 Ft volt a svájci frank árfolyama.

Tisztelt Hitelnet!
Életbiztosítással kombinált hitelt vettem fel 3 éve az Ella Banktól. /ma AXA/ Lakásvásárlás céljából, ezt adásvételi szerződéssel tudom igazolni. A Közjegyzői okiratban az áll, hogy a hitelt “hitelcél meghatározása nélkül” adják.
Kérdésem: én is visszafizethetem-e rögzített árfolyamon ezt a fajta hitelt?

Szabad felhasználású svájci frank alapú /nem jelzáloghitel/ személyi kölcsönt vettem fel lakásfelújításra.
Kérdésem: erre a hitelre miért nem érvényes a 180,-Ft-os végtörlesztés? Ugyanúgy érint engem is, hiszen sosem fogok így megszabadulni ettől a hiteltől, vagy ha forint alapúra átváltom, nem mindegy, hogy 180,-Ft vagy 240,-Ft-on fizetem vissza.
Teréz

Kérdéseim:
1. 18 éves lejáratú 7.000 000 Ft értékű CHF lakáshitel 8 éves lejáratú havi 20.000 forintos Fundamenta szerződéssel (a Fundamentából még négy és fél év van hátra) végtörlesztése esetén hogyan alakul a Fundamentába már befizetett összeg felhasználása?
2. Ilyen kondíciók mellett melyik éri meg jobban: a rögzített három éves 180 Ft-os limit, vagy a végtörlesztés?

Szintén építési hitelem van, melyet szakaszosan folyósítottak ki. A hitelszerződés időpontjában, illetve amikor a jelzálogjogot (a teljes összegre) bejegyezték 180 Ft/Chf alatt volt az árfolyam. 4 folyósításból 2 180 Ft/Chf alatt, 2 pedig felette volt. Na ilyenkor mi van? Mi van, ha a törvény erről a speciális esetről nem szól? Ki fogja ezt eldönteni?

És ha a bejelentésig elintézem a használatba vételi engedélyt?

Szabad felhasználású CHF hitelt vettünk fel két lakóingatlanra, majd fedezetcserét kértünk, mert eladtuk a két ingatlant. Építkezésbe kezdtünk, ezért a telekre, ami beépítetlen területként van nyilvántartva, lett terhelve. Akkor már 50% készültségbe volt az épített ingatlan, de még most sincs kész. Én is élhetek az előtörlesztéssel?

Tisztelt Hitelnet!
2008-ban vásároltunk egy lakást. A CHF letéti számlán vezetett összeget az építtető szakaszosan (4 részletben) tudta lehívni, így minden egyes lehíváskor más és más napi árfolyamon történt az átváltás.
A kérdésem az lenne, ha az utolsó lehíváskor a CHF napi árfolyama 180 Ft felett volt, akkor jogosultak lehetünk-e a végtörlesztésre? A teljes hitelösszegre visszaszámolva az átlagos CHF árfolyama 160 Ft volt.
Melyik időpontot fogják figyelembe venni? Amikor a bank a letéti számlán elkülönítette a felhasználható hitelösszeget vagy azokat az időpontokat, amikor az építtető lehívta a részösszegeket?
Köszönettel
Zoltán

Tisztelt Hitelnet,
kérdésem az, hogy a kedvezményes végtörlesztési lehetőség csak a deviza alapú hitelekre vonatkozik, vagy a devizahitelekre is? Tehát abban az esetben is igénybe tudom-e venni, ha a folyósítás és törlesztés is CHF-ben történik?
köszönettel.K.

A végleges, megszavazott változat szerint a lakáslízingesekre is érvényes a végtörlesztés?

Szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben, ha végtörleszteni szeretném 2009-ben felvett jelzálog alapú CHF-es hitelemet, akkor a banknak a folyósítási (179,13 Ft) vagy a törlesztési (185,25) árfolyamot kell figyelembe vennie. Köszönöm a választ.

Tisztelt Hitelnet!

2006-ban vettem fel az ingatlanom terhére az Erste banknál szabad felhasználású devizahitelt /svájci frank alapút/ kb. 4.500.000.- forintot.
Igényelhetem-e a rögzített árfolyamot 3 évig a banktól?
/A banknál azt mondták , hogy nem, mivel szabad felhasználású jelzáloghitel és nem lakásvásárlásra vettem fel./A PSZAF honlapján megnéztem és ott azt írták, hogy minden jelzáloghitelre, amit az ingatlanra vettek fel, lehet igényelni ezt az árfolyam rögzítést!

Kérem, mielőbb válaszoljanak, mert szerintem nem csak engem érint ez a probléma!

Tisztelettel: L. Tamás

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Erre a cikkre gondoltam, ami alapján nekem úgy tűnik, hogy plusz illetéket kell fizetni az elengedett összegre bizonyos fizetés felett. Nem találom pontosan hol olvastam.

“Illetékmentes lesz a végtörlesztésből származó elengedett követelés abban az esetben, ha a kérvényező és a vele egy háztartásban élők egy főre eső jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét, mely jelenleg 57 ezer forint havonta, vagy ha a lakásra korábban végrehajtási eljárást vagy árverést folytattak le – olvasható a pénteken benyújtott törvényjavaslatban. A személyi jövedelemadót azonban senkinek sem kell megfizetni az elengedett követelés után, ahogyan azt már Orbán Viktor hétfőn jelezte. “

Autót vásároltam 2006-ban 10 évre,sajnos óriási hibát követtem el mert, svájci frank alapút, akkor 170ft-on rögzitették szerződésben, 30 000ft volt a kezdő részlet fizetés.Az autó 3100000ft volt akkori számítás szerint 4170000ft ot kellett volna vissza fizetnem. Most úgy áll a helyzet,hogy mire 5 év múlva lejár a hitelem 7200000ft-ot fizetek vissza.Szeptember havi részletem 73 986ft volt,ez szörnyű,mi ez ha nem uzsora kamat.

Tisztelt Szakértő!
Tudom, hogy a végleges törvény még nem született meg, de a jelenlegi törvényjavaslat szerint igénybe vehető-e a végtörlesztés abban az esetben is, ha az ingatlan a hitelfelvételt követően lett lakóingatlanná átminősítve? A jelzálog(devizalapú szabad felhasználású ingatlanhitel) üdülőtelekre lett bejegyezve, ami 2008-ban lett átminősítve lakóingatlanná.
Üdv:Viola

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Azt olvastam, hogy a törvényjavaslatban az is szerepel, hogy az elengedett követelés illetékköteles lesz bizonyos fizetés felett, adót viszont nem kell utána fizetni.
Azt szeretném megérdeklődni, hogy ez mit jelent pontosan? A devizaárfolyam különbözetből számolt összeg talán jövedelemnek számít, ajándéknak és erre kell illetéket fizetni? Vagy milyen összeg után?
Mennyi lesz ez az illeték %-a?

A hírek csak egyre rosszabbak, csak hatalmas, több milliós veszteséget realizálva tudnánk ily módon kiszállni és átváltani a devizahitelt, amihez hozzájönne ez az illeték még. Már egyáltalán nem tudom, hogy megéri-e, mi még 150 alatti CHF/HUF árfolyamon vettük fel, hosszú távra, minek köszönhetően többel tartozunk jelenleg, mint amennyi hitelt felvettünk, még a fix árfolyammal számolva is.

Még azt szeretném megkérdezni, hogy igaz-e, hogy ha 2010 előtt vettük a lakást és vettük fel a hitelt, akkor nincs 75% max hitelösszeg korlátozás a hitelkiváltásnál, amennyiben forinthitelre váltjuk a rögzített árfolyamon történt végtörlesztéshez? Ez azt jelenti hogy nincs hitelbiztosítási érték, vagy hogyan értelmezhető pontosan?

Köszönettel,
Noémi

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Sajnálattal olvastam több fórumon is, hogy a rögzített árfolyamon való végtörlesztés lehetősége kizárólag a lakáshitelekre vonatkozik.
Miért is?
Hiszen sokan vagyunk, akik a megjelölt árfolyam alatt vettük fel a hitelt és az árfolyam drasztikus változása miatt százalékosan nekünk is ugyanolyan arányban nőttek a részletek, mint a lakáshiteleknél. Van olyan ismerősöm, aki közel a dupláját fizeti (még évekig), mint az elején.
Szerintem ez is diszkrimináció, mert a devizahitel az mindegy mire vettük fel, akkor is az. Nem?
Hol tudnak erre hivatalos választ adni?
Köszönettel,
Mihály

Mikor tudjuk meg, hogy a lízing mehet-e kifizetésre?

Azt szeretném megtudni,hogy frank alapú autóhitelre is érvényes lesz-e a rögzített árfolyamú végelszámolás?

köszönöm……

A jelenlegi információk szerint az életbiztosítással kombinált hiteltörlesztésre is fog vonatkozni a 180 Ft-os svájci frankon történő végtörlesztés lehetősége?

Üdvözlettel:
Krisztián