Közel másfél hónapig tartó tárgyalássorozatot követően a Parlamentben aláírásra került a Bankszövetség képviselői és a kormány között az a megállapodást, amely a devizahitelezés problémáinak kezelését igyekszik szolgálni.

A megállapodás a devizahitelesek számára 30-35%-kal alacsonyabb havi törlesztési kötelezettséget fog jelenteni, mivel a rögzített árfolyam feletti rész harmadát az állam, kétharmadát a bankok viselik Matolcsy mai bejelentése alapján. Öt év alatt a teljes csomag összesen 900 milliárdos terhet vesz le a devizahitelesek válláról.

A Bankszövetség alelnöke Gyuris Dániel a sajtótájékoztatót követően elmondta, hogy a ténylegesen nem a rögzített árfolyam fölötti teljes összeg kerül a bankok és az állam által átvállalásra, csupán az afölötti kamattartozás alapján halmozódó összeg, méghozzá fele-fele arányban. Az 1/3-2/3 arány a teljes csomagra vonatkozik.

Gyuris Dániel szerint azt jelenti a megállapodás technikailag, hogy a hatályos árfolyamgát-szabályok szerint továbbra is Bubor-alapon kamatozik az árfolyamgáthoz tartozó gyűjtőszámlán a tőketartozás, a kamaton elszenvedett árfolyamveszteség kamatát a kormány és a bankszektor ugyanakkor 50-50 százalékban megosztja egymás között. Az alap-hitelmegállapodás fogja szabályozni, hogy a gyűjtőszámlára mennyi tőke és mennyi kamat kerül rá. Az esetek legnagyobb hányadában a nemrég folyósított hiteleknél a törlesztés döntő része kamat, és csak minimális a tőketörlesztés.

A megállapodás részét képezi továbbá a végtörlesztés elszámolásának szabályozása is, melynek értelmében a végtörleszteni szándékozóknak a fedezet-igazolást legkésőbb január 30-ig meg kell tennie. Abban az esetben ezek alapján visszautasítható lesz a végtörlesztési igény a hitelező részéről, ha az adós 2012. január 30-áig nem tudja bemutatni a végtörlesztéshez elegendő összegű, a hitelkiváltást szolgáló, a kiváltó bank által kiállított kötelező érvényű hitelígérvényt, vagy a végtörlesztéshez szükséges pénzt.

További fontos része a megállapodásnak, hogy 2012. május 15-ig azoknak a devizahiteleseknek, akik 90 napot meghaladó késedelembe estek, a jelzáloghitel tartozását - amennyiben a deviza jelzáloghitel átváltására korábban nem került sor - forintra váltják, és a tartozás 25%-át elengedik . Itt azonban van egy olyan feltétel, hogy a devizahitel szerződés megkötésének időpontjában a fedezetül szolgáló ingatlanok forgalmi értéke nem lehetett magasabb, mint 20 millió forint.

További részletek hamnarosan

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

81 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Sajnos az Axa képviselője – bár szerepel a nevük dokumentumon – tagadta a megállapodás létezését, közölte, hogy ne a bulvárlapokból szerezzem az értesüléseimet. Na most ha csak 10 nap hátra van annak igazolásáig, hogy önhibámon kívül kerültem nehéz helyzetbe, hogy tudok egy ilyen bankkal megállapodni? Tudomásom szerint a törvényhozók sem kapkodják el a törvényi háttér megteremtését.
Tisztelettel, L.

Tisztelt Hitelnet!
A tárgyalási jegyzőkönyvben leírtakra hivatkozva, csak azoknak engedik el a tartozás 25%-át, akiknek 90 napot meghaladó tartozása van???? Napról napra élek, a svájci frankos hitelem miatt, a végtörlesztés sem sikerült, mert az utolsó pillanatban értesített a kedves bank, hogy tehermentes ingatlant kell benyújtanom! Jó annak akinek a mai világba tehermentes az ingatlanja. 5 évem van hátra a hitelből. Ha az április 1-től felvehető árfolyam rögzítéssel élek, sokkal tovább fog tartani a hitelem, mint 5 év. Vagy most én sem fizessem a hitelem, hogy 90 nap után a tartozásomat elengedjék?
Várom szíves visszajelzésüket!

Tisztelt Szakértő!
Ha jelenleg van 90 napnál régebbi tartozásom, de azt kifizetem, mielőtt kérném az árfolyamrögzítést, vajon elutasíthatnak-e?
Illetve lehet már valamit tudni arról a tervezetről, ami a 2011 szeptemberében már 90 napnál régebbi elmaradással rendelkező adósokat érinti? (Forintosítás után a tartozás negyedének elengedése)

Tisztelt Hitelnet !
Megdöbbenve olvasom hogy ha valaki – aki nem áll fizetéskönnyítő program hatálya alatt, csak azok kérhetik a 180 Ft árfolyamrögzítést.
Én kértem fizetéskönnyítést, mert nem tudtam volna másképp a magas törlesztő részletet fizetni. Mi lesz? Lesz-e megoldás, hogy mégis kérhessem az árfolyamrögzítést?
Köszönöm.

Az autósoknak lesz-e módjuk rögzített árfolyamon teljesen kifizetni a hátralék összeget, mint a lakás tulajdonosoknak?
János

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy az autólízingeseknek van-e valamilyen lehetősége, hogy fizetési könnyítést kérjenek, vagy hogy előtörleszthessenek. Hallottam híreket, hogy esetleg lesz erre megoldás.

HA CSŐDBE MEGY AZ ORSZÁG,ESETLEG A TOJÁS ÁRA 1000000FT LESZ,MI TÖRTÉNIK A SVÁJCI FRANK ALAPÚ JELZÁLOGHITELEMMEL?

Tisztelt Hitelnet!
Svájci frank alapú devizahitelem van az AXA Banknál. Élni szeretnék a cikkükben is említett 180 forintos rögzített árfolyamon történő hiteltörlesztés lehetőségével, de a mai napon egy illetékes bankfiókban úgy tájékoztattak erre egyelőre nincs lehetőség, mert nem jött még ki a törvénymódosítás. Igaz ez? Van arra vonatkozó információjuk, hogy mikorra várható?
Köszönettel, Zoltán

Hol kapok forinthitelt? Több bankban is voltam, ami kedvező lett volna, azt már lezárták.

A törleszteni képes adósok jelzálog hitelét is fogják forintosítani,ha a határidőn belül nem tudták,(vagy nem teljesültek a feltételek) kiváltani?

Amennyiben a végtörlesztéshez jelen helyzetben nem teljesülnek a feltételek, akkor az eddig törleszteni képes adósok hitelét is forintosítja-e az állam? Gondolok itt arra a fejezetre, hogy a késedelembe esetteket, amennyiben 2012.05.15.-ig nem váltják ki, akkor forintosítva lesznek, miközben elengedik a tartozás 25%-át.

2006 ban felvett svájci frank alapú lak.hitelem .15 évre. ha év végéig nem teszek semmit akkor már nem lehet szó 180 ft visszafizetésről .és ha igen -milyen költségekkel jár/ a dec16-i rendelet /,megéri ez nekem, ha átváltják ft-ba akkor ez egy uj hitel új kamatokkal

Üdv.
Van-e arra remény, hogy az új megállapodás módosításainak tárgyalásakor kiterjesztik a jogosultak körét a gépjármű hitelekre is?

T. Hitelnet!
Kérem szíves válaszukat arra, hogy a törvénymódosítás megtörténik-e december 30.-ig?
Köszönettel várom válaszukat!

Üdv!
A törlesztő részleteket hűségesen fizetem és most azt olvasom, hogy 90 napos elmaradással rendelkezőknek elengedik a hitelük 25%-át? Az én ingatlanom sincs 20 millió, akkor most ne fizessem tovább és várjam meg, hogy elengedjék a 25% ot? Azzal hálálják meg a részletet fizetőknek, hogy a nemfizetőknek elengedik a hitelét? Esetleg rosszul értelmeztem a hírt?
Köszönettel : Erika

Kedves Hitelnet!
155 Ft-on vettem fel svájci frankos jelzáloghitelemet, amit a mai napig fizetek. 3 éve nem voltam a családdal sehol (még moziban sem), nem dohányzunk, nem iszunk alkoholt, jóformán csak vizet. A legszükségesebbeket vesszük csak meg, kilós ruhaboltokból öltözködünk. Mindezt azért, hogy tudjuk fizetni azt a …. hitelt! Ha én most elkezdek nem fizetni 3 hónapig , utána az én hitelemet is átváltják forintra és 25%-át elengedik? Vagy azokat, akik éhezve fizetnek, megint kihagyták a kedvezményből?
Válaszukat előre is köszönöm.

2008. májusában vettem fől devizahitelt svájci frankban 13 milliót 175 Ft-on. Azóta rendszeresen fizetem, de borzasztó nehéz. Az egész fizetésem elmegy a hitelre. Három kicsi gyerekem van és nem könnyű helyt állni, mert még a rezsit is fizetnem kell. A hitel felvételekor az ingatlant 31 millióra becsülték. Nagyon szeretnék élni ezzel az új kormány konstrukcióval. Van rá lehetőségem?
Köszönettel várom visszajelzésüket.

Ha már 2011.12.15-én aláírásra került a rögzített árfolyamon történő szerződés és pont az nap új megállapodás történt az állam és a bankok közt, hogy érvényesíthető az új megállapodás a már aláírt szerződés után, mivel ez utóbbi kedvezőbb lenne?

Gépkocsi devizaalapú hitelemre felvehetem-e a kedvezményt 180 Ft-os árfolyamon?

Hitelfelvételünk időpontjában több mint 20 millióra értékelt ingatlanunk volt a fedezet. Melyik devizahiteles csomag vonatkozik ránk? Milyen megoldás lehetséges ilyen helyzetben?
Válaszukat előre is köszönöm.

Mi a különbség az árfolyamrögzítés és a végtörlesztés között. Melyik előnyösebb?

Tisztelt Szakértő!
A fix árfolyam rögzítéssel kapcsolatban lenne kérdésem:
Még nem vettük igénybe a jelenlegi fixálási lehetőséget, és pont emiatt nem tudom, hogy még a jelenlegi konstrukcióban igényeljük-e, és ha ezt tesszük, akkor a későbbiekben ez a konstrukció változik-e az új szabályok szerint, vagy a mi esetünkben csak a régi konstrukció marad-e. A bankunk nem tudott tájékoztatást adni a kérdésben.
Nem szeretnék lemaradni a fixálási lehetőségről, de nem tudom, hogy már most igényelnünk kell, vagy a igénylési határidőt is meg fogják-e hosszabbítani. (és nem szeretnék ebben a jelenlegi „rosszabb” konstrukcióban maradni, az igénylés után)
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Devizahitelünket kb. egy évvel ezelőtt átváltottuk forint alapúra. Az lenne a kérdésem, hogy a mostani megállapodás ránk is vonatkozik-e?

Tisztelt szerkesztőség!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a megállapodás csak azokra terjed ki, akik devizahitelüket annak idején 250 EUR, illetve 180 svájci frank árfolyam alatt vették fel vagy mindenkire, akinek ingatlanra felvett devizahitele van? Továbbá vonatkozik-e a lízingre is vagy csak a hitelre? Nekem ingatlanra van lízingszerződésem, amelyre EUR alapú “hitelt” vettem fel 265-ös árfolyamon.
Válaszukat köszönöm.
Tisztelettel:
István

Több banknál érdeklődtem. Szerettem volna a devizahitelemet rendezni, de nem jártam szerencsével. Sem hitelt, sem végtörlesztést, sem forintosítást nem engedélyeztek mondván még nincs elmaradva a törlesztésem, vagy a jövedelmem kevés, vagy hozzak még egy ingatlant, ja és még kezest és adóstársat. A mostani megállapodás kin fog segíteni? Milyen megoldást javasol, mert a fizetésem már lassan teljesen ráfordítódik a hitelre. Akkor miből fizetem a rezsit?

Lakáslízingem van. Ez az új megállapodás vonatkozik-e rám vagy minket megint kihagytak?
Köszönöm a mielőbbi választ.

Tisztelt Válaszoló!
Kérném a segítséget, mivel nem tudom mi tévő legyek. Kb.80.000 chf-es hitelemmel mit kezdjek? A bankom átváltaná forint alapú hitelre és csökkenne a tőketartozásom, de ennek ellenére jelentősen nőne a havi részlet (mi ebben az állami segítség). Ha árfolyamgátat kérek, nem tudom, hogy a 180 Ft feletti rész gyűjtőszámlán gyűlik és 5 év után kell egyben kifizetni, vagy havonta. Az tiszta, hogy a kamatot nem kell fizetnem (de mi lesz 5 év múlva).
Önök mit tennének helyemben?
Tisztelettel. Zoli

A megsegítő csomag a szabad felhasználású hitelre is vonatkozik? És ezt majd igényelni kell?

20 m Ft alatti az ingatlanom, egy gyereket nevelek, nincs elmaradásom a törlesztőrészletekkel. Akkor én 180 Ft-os árfolyamon fizethetem mostantól a törlesztő részleteim kamat részét 5 éven keresztül? És ha mondjuk januárban előtörlesztenék (végtörleszteni nem tudok), akkor arra az aktuális piaci árfolyam vonatkozik? Hát akkor nem valami nagy segítség. Cserébe meg még egy évig lenyúlják a magánnyugdíj-pénztári befizetéseimet.

Termőföld alapú jelzáloghitelre érvényes-e a 180 Ft-os végtörlesztés?