Devizahitelek: Létrejött a megállapodás a kormány és Bankszövetség között.

Közel másfél hónapig tartó tárgyalássorozatot követően a Parlamentben aláírásra került a Bankszövetség képviselői és a kormány között az a megállapodást, amely a devizahitelezés problémáinak kezelését igyekszik szolgálni.

A megállapodás a devizahitelesek számára 30-35%-kal alacsonyabb havi törlesztési kötelezettséget fog jelenteni, mivel a rögzített árfolyam feletti rész harmadát az állam, kétharmadát a bankok viselik Matolcsy mai bejelentése alapján. Öt év alatt a teljes csomag összesen 900 milliárdos terhet vesz le a devizahitelesek válláról.

A Bankszövetség alelnöke Gyuris Dániel a sajtótájékoztatót követően elmondta, hogy a ténylegesen nem a rögzített árfolyam fölötti teljes összeg kerül a bankok és az állam által átvállalásra, csupán az afölötti kamattartozás alapján halmozódó összeg, méghozzá fele-fele arányban. Az 1/3-2/3 arány a teljes csomagra vonatkozik.

Gyuris Dániel szerint azt jelenti a megállapodás technikailag, hogy a hatályos árfolyamgát-szabályok szerint továbbra is Bubor-alapon kamatozik az árfolyamgáthoz tartozó gyűjtőszámlán a tőketartozás, a kamaton elszenvedett árfolyamveszteség kamatát a kormány és a bankszektor ugyanakkor 50-50 százalékban megosztja egymás között. Az alap-hitelmegállapodás fogja szabályozni, hogy a gyűjtőszámlára mennyi tőke és mennyi kamat kerül rá. Az esetek legnagyobb hányadában a nemrég folyósított hiteleknél a törlesztés döntő része kamat, és csak minimális a tőketörlesztés.

A megállapodás részét képezi továbbá a végtörlesztés elszámolásának szabályozása is, melynek értelmében a végtörleszteni szándékozóknak a fedezet-igazolást legkésőbb január 30-ig meg kell tennie. Abban az esetben ezek alapján visszautasítható lesz a végtörlesztési igény a hitelező részéről, ha az adós 2012. január 30-áig nem tudja bemutatni a végtörlesztéshez elegendő összegű, a hitelkiváltást szolgáló, a kiváltó bank által kiállított kötelező érvényű hitelígérvényt, vagy a végtörlesztéshez szükséges pénzt.

További fontos része a megállapodásnak, hogy 2012. május 15-ig azoknak a devizahiteleseknek, akik 90 napot meghaladó késedelembe estek, a jelzáloghitel tartozását – amennyiben a deviza jelzáloghitel átváltására korábban nem került sor – forintra váltják, és a tartozás 25%-át elengedik . Itt azonban van egy olyan feltétel, hogy a devizahitel szerződés megkötésének időpontjában a fedezetül szolgáló ingatlanok forgalmi értéke nem lehetett magasabb, mint 20 millió forint.

További részletek hamnarosanUtolsó módosítás: 2011. december 15. csütörtök


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
81 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Sajnos az Axa képviselője – bár szerepel a nevük dokumentumon – tagadta a megállapodás létezését, közölte, hogy ne a bulvárlapokból szerezzem az értesüléseimet. Na most ha csak 10 nap hátra van annak igazolásáig, hogy önhibámon kívül kerültem nehéz helyzetbe, hogy tudok egy ilyen bankkal megállapodni? Tudomásom szerint a törvényhozók sem kapkodják el a törvényi háttér megteremtését.
Tisztelettel, L.

Tisztelt Hitelnet!
A tárgyalási jegyzőkönyvben leírtakra hivatkozva, csak azoknak engedik el a tartozás 25%-át, akiknek 90 napot meghaladó tartozása van???? Napról napra élek, a svájci frankos hitelem miatt, a végtörlesztés sem sikerült, mert az utolsó pillanatban értesített a kedves bank, hogy tehermentes ingatlant kell benyújtanom! Jó annak akinek a mai világba tehermentes az ingatlanja. 5 évem van hátra a hitelből. Ha az április 1-től felvehető árfolyam rögzítéssel élek, sokkal tovább fog tartani a hitelem, mint 5 év. Vagy most én sem fizessem a hitelem, hogy 90 nap után a tartozásomat elengedjék?
Várom szíves visszajelzésüket!

Tisztelt Szakértő!
Ha jelenleg van 90 napnál régebbi tartozásom, de azt kifizetem, mielőtt kérném az árfolyamrögzítést, vajon elutasíthatnak-e?
Illetve lehet már valamit tudni arról a tervezetről, ami a 2011 szeptemberében már 90 napnál régebbi elmaradással rendelkező adósokat érinti? (Forintosítás után a tartozás negyedének elengedése)

Tisztelt Hitelnet !
Megdöbbenve olvasom hogy ha valaki – aki nem áll fizetéskönnyítő program hatálya alatt, csak azok kérhetik a 180 Ft árfolyamrögzítést.
Én kértem fizetéskönnyítést, mert nem tudtam volna másképp a magas törlesztő részletet fizetni. Mi lesz? Lesz-e megoldás, hogy mégis kérhessem az árfolyamrögzítést?
Köszönöm.

Az autósoknak lesz-e módjuk rögzített árfolyamon teljesen kifizetni a hátralék összeget, mint a lakás tulajdonosoknak?
János

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy az autólízingeseknek van-e valamilyen lehetősége, hogy fizetési könnyítést kérjenek, vagy hogy előtörleszthessenek. Hallottam híreket, hogy esetleg lesz erre megoldás.

HA CSŐDBE MEGY AZ ORSZÁG,ESETLEG A TOJÁS ÁRA 1000000FT LESZ,MI TÖRTÉNIK A SVÁJCI FRANK ALAPÚ JELZÁLOGHITELEMMEL?

Tisztelt Hitelnet!
Svájci frank alapú devizahitelem van az AXA Banknál. Élni szeretnék a cikkükben is említett 180 forintos rögzített árfolyamon történő hiteltörlesztés lehetőségével, de a mai napon egy illetékes bankfiókban úgy tájékoztattak erre egyelőre nincs lehetőség, mert nem jött még ki a törvénymódosítás. Igaz ez? Van arra vonatkozó információjuk, hogy mikorra várható?
Köszönettel, Zoltán

Hol kapok forinthitelt? Több bankban is voltam, ami kedvező lett volna, azt már lezárták.

A törleszteni képes adósok jelzálog hitelét is fogják forintosítani,ha a határidőn belül nem tudták,(vagy nem teljesültek a feltételek) kiváltani?

Amennyiben a végtörlesztéshez jelen helyzetben nem teljesülnek a feltételek, akkor az eddig törleszteni képes adósok hitelét is forintosítja-e az állam? Gondolok itt arra a fejezetre, hogy a késedelembe esetteket, amennyiben 2012.05.15.-ig nem váltják ki, akkor forintosítva lesznek, miközben elengedik a tartozás 25%-át.

2006 ban felvett svájci frank alapú lak.hitelem .15 évre. ha év végéig nem teszek semmit akkor már nem lehet szó 180 ft visszafizetésről .és ha igen -milyen költségekkel jár/ a dec16-i rendelet /,megéri ez nekem, ha átváltják ft-ba akkor ez egy uj hitel új kamatokkal


81
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x