Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a Tv2 Tények című műsorában tett nyilatkozata szerint két hét múlva módosításra kerülhet végtörlesztésről szóló törvény, mivel számos bank értelmezése szerint a devizahitelesekre nem terjed ki a végtörlesztésről szóló törvény hatálya.

A végtörlesztésről szóló törvény kiterjesztése azoknak szól, akik nem deviza alapú, hanem devizahitelt vettek fel, jóllehet a devizahitelesek és a deviza alapú hitelesek között a gyakorlatban nincs különbség, hiszen a devizahitelesek is ugyanúgy ki vannak téve az árfolyamok ingadozásának. Ráadásul azok az adósok között is, akik devizahitelt kaptak számos olyan van, akik ténylegesen forintban törlesztenek, hasonlóan a deviza alapú hitelt igénylőkhöz, és innentől kezdve tehát valóban nincs különbség a két csoport között.

Rogán ígérete szerint meg fogják vizsgálni, hogy a végtörlesztés lehetőségéből kizártak közül kik viselnek még árfolyamkockázatot. Amennyiben kiderül, hogy a fent említett devizahitelesek is ugyanúgy elszenvedői az árfolyamkockázatnak, akkor várhatóan 2 hét múlva rájuk is kiterjesztésre kerül a törvény.

Rogán azonban elsősorban azokra gondolt, akik hitelüket forintban törlesztik, függetlenül attól, hogy a hitelező bank devizahitelnek minősítette bizonyos technikai okok miatt a nyújtott kölcsönt. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mi lesz azokkal az adóssokkal, akik hitelüket devizában kapták és azóta is abban törlesztik. Konkrétan nem került megnevezésre a két csoport, csupán annyi hangzott el, hogy a kedvezményes végtörlesztés lehetőségét mindenkire kiterjesztik, akiknek árfolyamkockázatuk van. Ez azonban aggályokat vet fel, hiszen ebben az esetben a hitelező gyakorlatilag nem állapított meg árfolyamot, mivel a hitel nem forintban, hanem devizában került folyósításra és ennek következtében nem lehet megállapítani, hogy milyen árfolyamon történt az eladósodás.

Mindezektől függetlenül a mai bejelentés kedvezően értelmezhető a részükre is, hiszen mivel fizetésüket a forintban kapják, ezért minden hónapban meg kell vásárolniuk valamilyen formában a törlesztéshez szükséges devizát még akkor is, ha ezt nem közvetlenül a hitelező bank által kínált árfolyamon teszik, tehát az árfolyamváltozásoknak ugyanúgy ki vannak téve, mint mindenki más.

Információink szerint több bank is kért hivatalos állásfoglalást a jelen pillanatban kialakult helyzetre, melyre választ adhat a két hét múlva esedékes törvénymódosítás. Addig is a tárca egyébként a jövő hétre ígérte ezekben az esetekben a választ.

További bejegyzések a témában:
[catlist name=vegtorlesztes-rogzitett-arfolyamon numberposts=5 orderby=date date=yes]

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szerkesztők!

Múltkor feltettem a kérdést, hogy a nem jelzálog alapú, deviza alapú személyi kölcsön esetében Önök válaszolták, hogy nincs kedvezményes végtörlesztés. Viszont a Rogán úr péntek esti nyilatkozata elgondoltatott. Hogy még várakozzak-e?
1 millió HUF értékben van deviza alapú hitelem. Még érdemes-e várni? Viszont jelenleg magas a törlesztés.
Üdvözlettel: Imre