Tisztelt Szakértő!

Az Index egyik mai cikkében azt írja, hogy a devizakölcsönökre nem vonatkozik a végtörlesztés lehetősége, csak a deviza alapú kölcsönökre!!! (http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/29/kinek_hogyan_erdemes_vegtorleszteni/)
Bár megjegyzi, hogy a bankok még mérlegelik, hogy beletartoznak-e.
Mi a Budapest Banknál vettünk fel adóságrendező hitelt 2005 augusztusában. A folyósításkor forintot utaltak a számlánkra, de mi CHF-ben törlesztünk. Ez két módon történhet. Vagy mi szerezzük be a frankot, és azt tesszük devizaszámlára, vagy a forintszámlánkról emelik le a törlesztéshez szüksége forintot, és ebből vált a bank.
Akkor most nekünk deviza, vagy deviza alapú hitelünk van? Vonatkozik-e ránk a végtörlesztés lehetősége?
Segítségüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Péter

Kedves Péter!

Mivel devizahitelének folyósítása forintban történt, ezért véleményünk szerint Ön jogosult a kedvezményes végtörlesztésre.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Nekem is – Lászlóhoz hasonlóan – az UniCredit Jelzálogbanknál van devizahitelem, amit forintban törlesztek. Mikor megkerestem őket végtörlesztés ügyben, azt mondták,hogy a törvény csak a deviza alapú hitelekre vonatkozik. Értelmezés és egyeztetés alatt van a devizahitelesek esete. Nagyon bízom benne,hogy miután 3 éve folyamatosan forintban törlesztettem, rám is fog vonatkozni a végtörlesztés rögzített árfolyamon.

Nagy az értetlenség és magyarázkodás a devizahitel, deviza alapú hitel végtörlesztése körül. Mi lakásvásárlásra vettünk fel kerek 10 millió Ft hitelt svájci frankban, az akkori árfolyamon kb. 68.000 frankot.
Az UniCredit Jelzálogbank átutalta a 10 millió Ft-ot a beruházónak,mi pedig Ft-ban /amit konvertáltak/ fizettük a részleteket, változó árfolyamon. Most végtörleszthetünk-e rögzített árfolyamon ?
Kérem szíves szakértésüket.