A miniszterelnök szóvivőjének tegnapi bejelentése szerint december 31-ig lehet majd benyújtani az igényeket a devizahitelek rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztésére.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztését szerdai ülésén tárgyalta meg a kormány, amelynek értelmében 180 forintos svájci frank-, 250 forintos euró- és 2 forintos japánjen-árfolyamon lenne lehetősége magánszemélyeknek a devizaalapú hitelük egyösszegű végtörlesztésére, amennyiben a kölcsön fedezete ingatlanalapú jelzálog. A felhasználási céltól nem függne a kedvezményes végtörlesztés lehetősége, azaz mind a szabad felhasználású, mind lakáscélú jelzáloghitelek esetén igénybe vehető lenne. Az ezzel kapcsolatos törvényjavaslat rövidesen szerepelhet a parlament napirendjén, jelezte Szijjártó Péter.

A nemzetgazdasági tárca vezetője a megbeszélésen feladatul kapta, hogy dolgozzon ki egy javaslatot azokra az esetekre is, akik a rögzítettnél magasabb árfolyamon vettek fel deviza alapú hitelüket.
Az MTI értesülései szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium minden szükséges intézkedést megtett, megtett azért, hogy a pénzintézetek a forintban felmerülő költségeket devizahitelek esetén csak forintban terhelhessék az ügyfelekre. További kezdeményezés a pozitív adóslista felállítása is.

A kabinet tervei szerint az intézkedés hatására megindul majd a piacon a forinthitelezés. Arra a kérdésre, hogy a végtörlesztés lehetőségével esetleg a lakáslízingesek is élhetnek-e majd, azt válaszolta, “ezt majd a végső javaslatból kell megtudni”.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Nem tudok végtörleszteni, mivel a 2004-ben felvett hitel folyósítása 250.31000000 euró árfolyamon volt, így a Volksbank nem enged 250 euróval törleszteni.

Tudtommal ez nem így van. Ha a végtörlesztés összegét nem tudja 60 nap alatt kifizetni, akkor a bank elutasító levelet küld és hitelének fizetése folytatódik tovább a régi rend szerint.

2006-ban felvett lakáshitelem életbiztositással egybekötött, ami azt jelenti, hogy még mindig ugyanaz a tőketartozásom 2011-ben is, mint 2006-ban. Élhetek a 180 Ft-os végtörlesztéssel, és mi lesz az életbiztosításba befizetett összeggel? Vagy azt az összeget átvihetem a végtörlesztésbe?Nem sértek szerződést, ezáltal megkaphatom az egész összeget amit az 5 év alatt a hitelfedezetes életbiztosításba fizettem?

Ha kérem a végtörlesztést, és ha mégsem tudom kifizetni, mert nem kapok hitelt egy másik banktól, akkor minden marad a régi?

A lakáslízingesek, ha jól értettem, nem élhetnek a kedvezményes végtörlesztéssel. Esetleg Önök tudnak-e arról /látnak-e lehetőséget arra, hogy rájuk is kiterjesztik majd a jövőben ezt a lehetőséget?
Köszönettel, Zsolt

Tisztelt Hitelnet, szeretném megkérdezni, hogy CHF alapú szabad felhasználású jelzáloghitelre egyenletes részletfizetéssel 6 hónapos kamatperiódussal Türelmi idővel/ 2007-ben felvett hitelemet, végtörleszthetem-e a kedvezményes végtörlesztéssel?
Válaszukat előre is köszönöm.