Tisztelt Címzett!

Van egy lakásom (35 m2), amire a CHF hitelem fel van véve (hitelt rendesen törlesztem, végtörleszthető, egyéb hitelem nincs), de ott nem én lakok. Én jelenleg az ő lakásában élek, 50m2. (tehermentes)
Szeretném CHF végtörlesztéssel Ft-ra váltani a hitelem, de alapból az én lakásomra nem tudnám. (Eredeti bank úgy számol, hogy becslés nélkül 20%-t csökkent az ingatlan ára, ennek 80%-áig adna, hiába lenne 180 Ft-on jóval kisebb a számított hitel összeg, mint jelenlegi. Az ő Ft hitelük törlesztője egyébként kb. egy szinten lenne jelenlegi CHF-vel.)
(Bank2 nem állt szóba velem, mert 8 millió alatti érték bőven, Bank3 azért nem, mert egyedül szeretném felvenni, stb)
Találtam végül 1 bankot, ahol előzetes adatlap alapján adnának, s jelenleg a piacon a legjobbnak tűnik. Viszont az áresés miatt itt sem férnék bele valószínűleg a becslés+80%-ba eredeti lakással, ezért a 2 lakás cseréjével szeretném megoldani. Ez esetben az új bank az új lakás alapján (ahol élek, de nem az én nevemen van) indítaná meg a hitelbírálatot.
Ötletnek felmerültek:
- CHF mozgatás cserével új lakásra, majd másik banknál kiváltás (csak itt új szerződés, költségek, ideje, s a mozgatottat ki lehet-e egyáltalán 180 Ft-on váltani)
- Ft-ra kiváltás+csere eredeti bankkal, majd esetleg a másik banknál kedvezőbbre váltás. (itt megint a sok extra költség, lehet-e stb)
- Egyéb esetekben a 2 külön bank miatt úgy tűnik, mintha bizonyos ideig mindkét lakásnak nevemen kellene lennie, ami nem nyerő.
Erre szeretnék megoldási javaslatot/javaslatokat. (egyedül szeretném, külső anyagi segítség nélkül, 1 hitelből)
Köszönöm! Márk

Kedves Márk!

A legegyszerűbb megoldás a következő lenne: vegyen fel szabad felhasználású forinthitelt az új ingatlanra a tulajdonos hozzájárulásával annál a banknál, amelyik a legkedvezőbb feltételek mellett nyújtja. Ebből az összegből végtörlesztheti a saját ingatlanán lévú CHF hitelt. A hitelfelvételnek nincsen akadálya, hiszen tehermentes ingatlanról van szó.
A fedezetcsere elvileg lehetséges, de felesleges volna, hiszen plusz költséggel és nem kevés idővel járna.
Az új lakásra anélkül is felvehet kölcsönt, hogy az Ön nevén lenne. A hitelügyletben az ingatlantulajdonosnak is szerepelnie kell, de nem feltétlenül adóstársként, hanem zálogkötelezettként.
Véleményünk szerint annak nincs értelme, hogy a saját banknál kiváltja a hitelt és végrehajtja a fedezetcserét, majd azt követően újabb banknál ismét hitelkiváltást kér.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Svájci frank alapú hitelem fedezete építési telek volt, de fedezet cserével lecseréltük egy lakóingatlanra. Az új fedezet tulajdoni lapján jelenleg széljegyen van a jelzálogbejegyzés, de várhatóan december 30-ig bejegyzik. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez esetben jogosulttá válunk-e a fix árfolyamú végtörlesztésre. A vonatkozó paragrafus (1996 évi CXII tv. 200/B.§) meglehetősen tömör, és nehezen tudom értelmezni.
Köszönettel: Péter