CHF hitel végtöresztése esetén kérhetek visszatérítést a befizetett kamatból?

Tisztelt Hitelnet!

Mivel veszélybe került CHF hitelem fizethetősége (elvesztettem munkahelyem), eladtam az ingatlant és az árából kitörleszteném a hitelt. 6 éve elmaradás nélkül fizetek. A törlesztő részlet jó 85 %-a kamattörlesztés, mely kamat az eredeti – azaz 30 év – futamidőt veszi figyelembe.

Kérdésem a következő lenne: Nincs arra lehetőség, hogy az aktuális tőketartozásból levonják a kamat-túlfizetést? Így a THM sokszorosa lesz a szerződésben foglaltnak, illetve a kamat is. Mivel állami kamattámogatású a hitel, nem volna jogszerű így, 24 évvel korábban visszafizetve az aktuális helyzetre “kiszámolni” a kamatot? Közel 1 M Ft-ot jelentene!!! Az ingatlan értékének csökkenése + a CHF árfolyamváltozásából eredő veszteségem így is közel 13 M Ft!!! Egy élet munkája…

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Erzsébet

Kedves Erzsébet!

Nincs információnk arról, hogy a felvett kölcsön futamidő lejárata előtt történő visszafizetése esetén a bankoknak kamat-jóváírási kötelezettségük lenne.

Az valóban helytálló, hogy a futamidő elején a befizetett törlesztő részlet nagyobb része kamattörlesztésre megy, s csupán töredéke az az összeg, amely a tőkét csökkenti. A futamidőben előre haladva ez az arány folyamatosan változik, végül – körülbelül a futamidő felénél – megfordul, vagyis onnantól kezdve a befizetett törlesztő részletből nagyobb rész fordítódik a tőketörlesztésre és kisebb a kamattörlesztésre. Emiatt a futamidő vége felé – figyelembe véve a végtörlesztés miatt fizetendő plusz díjat – sok esetben nem is érdemes a fennálló tartozást kifizetni. A futamidő első felében érdemesebb végtörleszteni, mivel akkor még magas a havi törlesztés kamattartama. Ám a már befizetett kamatrész ez esetben sajnos elveszik.

Ha tehát Ön a futamidő lejárata előtt fizeti vissza kölcsönét, a bank tájékoztatja Önt a visszafizetendő összegről, ami alapesetben az eddigi befizetések alapján meghatározott tőketartozásból és a végtörelsztési díjból áll. A hátralévő futamidőre vonatkozó kamatot nem kell megfizetni, abból viszont, amit a végtörlesztésig a havi törlesztő részlettel befizetett, nem írnak jóvá.

A végtörlesztéssel kapcsolatban felmerülő további kérdéseivel a hitelnyújtó bankhoz, illetve a visszafizetendő összeg jogszerűségét vitatva a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (Pszáf) fordulhat.
Utolsó módosítás: 2013. október 24. csütörtök


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x