Tisztelt Szakértő!

2006-ban lakásvásárlásra CHF alapú hitelt vettünk fel 5.800.000 Ft-ot. 2012-ben az árfolyamgát rendszerébe beléptünk. A bank szerint jelenleg 8.250.000 Ft a meglévő tartozás. Ebben az évben szeretném végtörleszteni a teljes hitelt.

A törvények szerint van-e erre még lehetőség a 180 Ft-os CHF árfolyamon, mint az elmúlt években? A bankban ugyanis nem igazán voltak segítőkészek. Tudom, hogy a banknak ez valamennyi veszteséget jelent és talán azért nem tetszik nekik a szándékom. Amennyiben van lehetőség a törlesztésre, kérem Önöket, hogy pontosan jelöljék meg, hogy mire kell hivatkoznom a bankban.

A lakás értéke már most sem éri el a fennálló tartozás összegét, amit a jelenlegi állapotokban talán soha nem lehet a törlesztő részletekkel kifizetni.

Segítségüket előre is köszönöm: László

Kedves László!

A deviza alapú hitelek törlesztési árfolyamának rögzítéséről a 2011. évi LXXV. és a 2012. évi XVI. törvény rendelkezik. A részleges és teljes előtörlesztésre vonatkozó szabályokat az előbbi törvény 5.§-a tartalmazza.

Ennek értelmében amennyiben az adós előtörlesztést teljesít, az előtörlesztett összeget - ha a deviza alapú hitelből eredő tartozása a hitelfelvevőnek még fennáll - a devizakölcsön előtörlesztéseként kell elszámolni. A pénzintézet a devizakölcsönre vonatkozó teljes előtörlesztést abban az esetben fogadja el, ha az előtörlesztett összeg a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződésből eredő tartozás teljes megfizetését is fedezi. A devizakölcsön részleges vagy teljes előtörlesztésére - törvény eltérő rendelkezése hiányában - annak tényleges elszámolásakor a pénzügyi intézmény által alkalmazott törlesztési árfolyamon kerülhet sor.

A deviza alapú kölcsön fedezetéül bevont ingatlanra bejegyzett jelzálogjog törlésére vonatkozó engedélyt a hitelintézet akkor köteles kiadni a zálogkötelezettnek, ha az adós a devizakölcsönből és a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződésből eredő tartozását maradéktalanul megfizette.

Fentiek alapján tehát nincs olyan előírás, miszerint árfolyamrögzítés igénybevétele során teljesített végtörlesztéskor a hitelintézetnek a rögzített - svájci frank alapú hitel esetében - 180 Ft-os árfolyamon kell elszámolnia a fennálló tartozást. A kölcsön visszafizetési árfolyamát illetően tehát a hitelfolyósító bank által meghatározott törlesztési árfolyam az irányadó.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelszakértő!
2007. évben 180 hónapos futamidőre 3 millió Ft – EU alapú – lakástakarék pénztárral kombinált, jelzálogos, használt lakás vásárlására fordított hitelt vettem fel. 2013. januárban árfolyamgátra szóló megállapodást kötöttem a bankkal, mindvégig pontosan fizettem a törlesztést. Jelenleg 3 millió Ft-tal rendelkezem, amit a hiteltartozásom csökkentésére tudnék fordítani. Milyen megoldás van a számomra ebben a helyzetben?
Válaszát köszönöm.
Julianna

Tisztelt Szakértő!
Szeretnék egyértelmű információkat kapni arról, hogy a CHF alapú lakáshitelemet visszafizethetem-e úgy, hogy a tavalyi évben éltem az árfolyamgát adta lehetőséggel. Olvastam a jogszabályt, de sajnos nem egyértelmű nekem, hogy az árfolyamgátba való belépés után egy évvel kiszállhatok-e a hitelemből egy egyösszegű visszafizetéssel.
Ha pedig erre van mód, akkor hogyan kell számolnom? Az állami támogatást elveszítem és piaci árfolyamon kell számolnom? Van további költsége, jogi feltétele a visszafizetésnek?
Válaszukat előre is köszönöm,
Dénes