Tisztelt Hitel fórum!

Több kérdésben is szeretném a segítségüket kérni.
Ma voltunk benn a bankban, más lehetőség nem lévén, kérni a fixálást. Azért vártunk vele az utolsó pillanatig, mert folyamatosan változik a helyzet a devizahitelesekkel kapcsolatban és nagyon úgy tűnik, hogy még a bankoknál is nagy a káosz ezen a téren.
Azt az információt kaptuk, hogy jelenleg még csak megállapodás van arra, hogy a fixálás időtartamát 5 évre meghosszabbítanák, illetve, hogy a kamatot nem kellene az adósoknak kifizetniük. A rendelet még nem jelent meg a közlönyben.
A jelenleg érvényes rendelet szerint (3 év, külön számlán gyűlik a pénz stb...) december 31-ig lehet a rögzítésre az igényt leadni.
A bank szerint, ha valaki már kérte a fixálást, az nem kérheti újra, az új feltételekkel. Tehát ezek a hitelesek az új szabályozás után ismételten rosszul járnak! Viszont ha most december 31-ig nem jelzi az igényét és "véletlenül" mégsem vezetnék be az újabb, kedvezőbb feltételű fixálást, akkor az a kedves adós fizetheti tovább aktuális árfolyamon a hitelét! Jól ki van ez találva!

A munkáltatói kölcsönből fizetett végtörlesztésre pedig olyan infót kaptunk karácsony előtt az OTP és PSZÁF illetékeseitől, hogy annak is megváltoztatták a feltételeit és nem bejelenteni kell december 31-ig, hanem fizetni, igaz ez sem jelent még meg hivatalosan!

Meg tudnák mondani, hogy mi az igazság ebből, mert annak ellenére, hogy nap mint nap a média foglalkozik ezzel a témával, a hitelesek körében egyre nagyobb a tanácstalanság!
Legnagyobb sajnálatunkra a bankok nem partnerek abban, hogy segítsenek eligazodni ebben a káoszban!
Csilla

Kedves Csilla!

Az árfolyamrögzítés új feltételeire vonatkozóan valóban még csak megállapodás született. Az erre vonatkozó törvény eddig még nem jelent meg a Magyar Közlönyben. Hogy az igénylésnek milyen feltételei lesznek, kik lesznek rá jogosultak, az csak a megjelenés után válik egyértelművé.
A jelenleg érvényes szabályozás szerint az árfolyamrögzítés időtartama 3 év. Ez az igényt 2011. december 31-ig lehet jelezni a bankoknál.

A kedvezményes végtörlesztéshez adható adómentes munkáltatói támogatás kifizetésének határideje szintén a megállapodás értelmében 2011. december 31.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
Kérdésem az, hogy van-e az árfolyamgát igénybevételének felső ingatlanfedezet határa?
Nekünk szabad felhasználású jelzáloghitel van a házon és nem tudom, hogy érdemes-e az árfolyamgáttal számolnunk, vagy váltsuk ki forint alapú szabad felhasználású jelzáloghitellel? Mi a javaslatuk?

30 millió forint feletti ingatlanunk van, forintban törlesztünk devizaszámlánkon keresztül. Kérdésem: élhetek-e a 180 forintos árfolyamrögzítéssel??

Igaz-e, hogy az árfolyamrögzítésnél 30 millió az ingatlan határértéke?

Én az után szeretnék érdeklődni, hogy az új törvény szerint, ami most fog valamikor életbe lépni, a személyi kölcsönt felvevők is fizethetnek majd rögzített árfolyamon? Sok cikket elolvastam, de konkrét válasz sehol nem volt. A tv-ben is csak a lakáshitelesekkel foglalkoztak, mikor tájékoztatták erről az embereket.

Tudom, hogy még csak előkészületben van a legújabb 5 éves mentőcsomag DE kérdésem, hogy ha már beadtam a végtörlesztési igényemet és nem jönne össze a végtörlesztés összege akkor ha életbe lép majd az újabb 5 éves időtartalmú rögzített árfolyamú csomag, csatlakozhatok hozzá? Természetesen ekkor már nyilvánvaló hogy a végtörlesztésnek lőttek. Vissza kell mondanom ekkor a végtörlesztési igényemet vagy automatikusan törlődik és automatikusan igényelhetem a legújabb lehetőséget?

Szabad felhasználású devizahitelem van. Üzletre van bejegyezve a jelzálog. Igénybe vehetem-e az 5 éves árfolyamrögzítést?

Kérem, ha tudnak válaszoljanak nekem kérdésemre, ami tudom nem teljesen hitelintézeti kérdés, de a munkáltatóm sem tud válaszolni.
A munkáltatótól majd esetlegesen kapható 7,5 millió kölcsön nekem nem elég a végtörlesztésre. Így valószínű, hogy nem is kaphatom meg a munkáltatói kölcsönt? Vagy esetleg ha megkapom, akkor a többi hitelt fizethetném a rögzített 180 Ft-os árfolyamon? Tudom ez már bonyolult és nem végtörlesztés.
Köszönöm előre is választ!
Üdv.: Hajni

Egyházi iskolában dolgozom. Érdeklődtem, de azt hallottam, hogy a munkáltatói támogatás csak a közalkalmazottakra vonatkozik.