Tisztelt Cím!

2009-ben vettünk fel állami kiegészítő kamattámogatás mellett nyújtott forint alapú lakáshitelt. A hitelkérelmet még 2009.07.01. előtt beadtuk a bankhoz.

Azt szeretném megkérdezni, hogy vissza kell-e fizetni az eddig kapott állami kamattámogatást, ha értékesíteni szeretném az ingatlant?

Átnéztem a jogszabályt, amely tartalmaz visszafizetési kötelezettségre vonatkozó részt (10 illetve 5 év), de ebben a részben nem nevezi nevén ezt a típusú támogatást:
“21. § (1) Ha a kedvezmény, adó-visszatérítési támogatás igénybevételével épített, bővített, vásárolt lakást […]”

A jogszabály elején pedig az alábbi támogatási formákat részletezi (itt külön megemlíti a kiegészítő kamattámogatást):
“(2) Az e rendelet alapján nyújtható támogatások a következők:
a) lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény,
b) akadálymentesítési támogatás,
c)2 fiatalok otthonteremtési támogatása,
d)3 jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek kamattámogatása,
e) kiegészítő kamattámogatás,
[…]”

Másik kérdésem, hogy ilyen esetben ránk a 2009.07.01. előtt érvényben lévő jogszabály vonatkozik, vagy a mai napon hatályos?

Köszönettel:
Ferenc

Kedves Ferenc!

A visszafizetési kötelezettség csak a lakásépítési kedvezmény (szocpol) és az adó-visszatérítési támogatás igénybevételével finanszírozott – 5 illetve 10 éven belüli – lakásértékesítésre vonatkozik. Amennyiben állami kiegészítő kamattámogatás igénybevételével vásárolt lakását értékesíti, akkor véleményünk szerint csak a fennálló tőketartozást kell visszafizetnie, a kapott kamattámogatást nem.

Javasoljuk, hogy ez ügyben keresse fel a hitelnyújtó pénzintézetet, ahol kölcsönszerződésének ismeretében a banki ügyintéző pontos választ tud adni kérdésére.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Szeretném kérdezni, hogy a Magyar Állam által nyújtott jelzáloglevél kamattámogatás összegét, milyen módon kéne észre vennem, hogy a kamatomat csökkentette a bank? Az értesítést megküldik a támogatott összegről, de az éves értesítőn /záráson/ ez a támogatás sehol nem szerepel.

Tisztelt Címzett!
Ezúton érdeklődnék, hogy ha 2003 decemberében felvett állami kamattámogatott hitellel rendelkezem és ezt most, a jelenlegi kedvezőbb feltételek miatt szeretném új hitelre cserélni (szintén kamattámogatott hitelre, hitelcélja használt vagy új lakás lenne), milyen következményekkel kell számolnom mondjuk az állam felé? (pl. kamattámogatás visszafizetése)
A banknak ilyen esetben végtörlesztési díjat kell fizessek, erről kaptam tájékoztatást tőlük.
Köszönettel,
Judit