Tisztelt Szakértő!

Nekem egy LTP-vel kombinált CHF alapú lakáshitelem van, amit végtörleszteni szeretnék 180 Ft-on. A legújabb információk szerint (Erste Bank) ez úgy történhet, hogy az LTP-n lévő összeget felbontjuk (esetemben már jogosult vagyok az állami támogatásra is), ehhez az összeghez hozzáteszem a saját megtakarításomat is, továbbá még ehhez veszek fel forint alapú hitelt is és ebből a 3 forrásból végtörleszthető lesz a devizahitelem. Erre a megoldásra a bank azt mondja, hogy rizikós, mert nem biztos, hogy az ügyintézés bele fog férni a 60 napba… (Szerintem azért mondja ezt a Bank, mert a Fundamentával is “egyezkedni” kell.) A Bank mondta, hogy az LTP-vel kombinált devizahitel végtörlesztésére a fent írt megoldás alkalmazható (ők ezt az eljárási utasítást kapták kombihitelekkel kapcsolatban). De lehet úgy is végtörlesztenem (ezt mondták), hogy a Fundamenta LTP-éhez nem nyúlunk, az megmarad nekem, tovább viszem, és a hitelvégtörlesztést hitelből és a saját megtakarításaimból csinálom. Ebben az esetben igazából már csak a Bankon múlik hogy a 60 napon belül kivitelezhető lesz -e a végtörlesztésem.
Ön szerint melyik végtörlesztési megoldást válasszam, mi a véleménye a fentiekről?
Hova fordulhatok, ha az lesz gyanúm, hogy a Bank szándékosan húzza a végtörlesztésre megadott 60 napos időt, abból a célból, hogy ne tudjak majd élni a lehetőséggel? Gondolom az ilyen jellegű időhúzás ebben az esetben büntetendő.
Előre is köszönöm a válaszát!
Jani

Kedves Jani!

Hogy fenti végtörlesztési lehetőségek közül melyiket érdemes választani, illetve Önnek melyik kedvezőbb, azt az Ön lehetőségei határozzák meg. Meg kell nézni mindkét ajánlatot, a konkrét törlesztő részleteket. Tudja-e vállalni a magasabb összegű forinthitel havi törlesztését az LTP megtakarítással együtt, illetve, hogy az LPT-t a későbbiekben esetleg fel szeretné-e használni valamilyen lakáscélra.

A végtörlesztési igény bejelentése után a banknak 60 napja van a hitel lezárására. Ha ez idő alatt nem történik meg a lezárás, akkor panaszával a PSZÁF-hoz fordulhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!

A következő problémám van. Erste Banknál vettem fel Svájci Frank hitelem, amit devizában folyósítottak, és Forintban vettem fel a banktól a teljes összeget kb. 142 Ft-os árfolyamon. A hitel LTP-vel kombinált és a hitelt devizában törlesztem. Benyújtottam végtörlesztési kérelmem, de elutasították arra hivatkozva, hogy nincs árfolyamkockázatom, hisz devizában folyósították a hitelt.
Érdeklődni szeretnék, hogy járna-e a végtörlesztés lehetősége nekem, hisz a törvénymódosításnál belevették, hogy a devizában törlesztett hitellel rendelkezők is jogosultak a végtörlesztésre? Amennyiben valóban jogosult vagyok, akkor panasszal élhetek-e?
Köszönettel!
Roland