A személyi jövedelemadó törvényben megtaláltam, hogy a végtörlesztéshez kamatmentesen nyújtott munkáltatói kölcsön kamatkedvezményét nem kell a jövedelem megállapításánál figyelembe venni. Nem találom viszont, hogy a munkavállalónál az e címen kapott támogatást nem terheli SZJA. Azt sem találom, hogy a támogatást nyújtó munkáltató költségként (és társasági adóalap csökkentőként) elszámolhatja a dolgozójának adott támogatást.
Kérem szíves segítségüket, hogy az SZJA illetve Társasági adóról szóló törvényekben mely cikkelyekből következik, hogy a munkáltató költségként elszámolható támogatásban részesítheti a dolgozóját és nem csak kamatmentes kölcsön nyújtással támogathatja a dolgozót?
Köszönöm előre is a segítségüket.
B.Ádámné

Kedves Asszonyom!

Cégünk hiteltanácsadással foglalkozik, így adózási kérdésekben nem vagyunk jártasak. A kedvezményes végtörlesztéshez igényelhető munkáltatói támogatás adózást érintő kérdéseiben sajnos nem tudunk Önnek tájékoztatást adni. Javasoljuk, hogy ez ügyben adószakértőhöz vagy az adóhatóság illetékeséhez forduljon.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A munkáltató által a végtörlesztés után átutalt összeg (vissza nem térítendő munkáltatói támogatás) csak a teljes végtörlesztés összegével megegyező összeg lehet, vagy annak egy része is, amennyiben a teljes összeg 7,5 millió alatt van?
Én úgy olvasom, hogy ennél kisebb összeggel is támogathatja a munkáltató a munkavállalót!
Mi a véleménye??

Tisztelt Cím!
A Belügyminisztériumtól kapott körlevél – az előőztől eltérően – már csak devizahitelről szól.
“Tárgy: devizahitelesek tájékoztatása”
1./ A levél tartalmában sem tesz említést, hogy lakáscélú hitel. Ezek szerint a szabad felhasználásúra is vonatkozik?
2./ Az egyértelmű, hogy adómentes, nem hitelről van szó, hanem támogatásról – milyen kamatfeltételekkel?
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Nem világos számomra, hogy az adómentes munkáltatói támogatás jár-e annak a munkavállalónak is, aki devizahitelét rögzített árfolyamon (180.-Ft) forintosította? Ily módon végtörlesztett?

Alkalmazottként dolgozom. Munkáltatóm a végtörlesztéshez támogatásáról biztosított. Kérdésem, hogy a támogatási feltételek hogyan változtak, illetve mi a pontos szöveg, és ez hol található meg?

Az Szja törvény lehetőséget biztosít a munkáltató számára, hogy 7millió 500 ezer forint értékben vissza nem térítendő támogatást nyújtson a munkavállalójának. DE !!!!!!!!!!
A Tao. Tv csupán 2012. január 01-étől tartalmazza, hogy ha jogszabályi rendelkezés alapján adnak visszafizetési kötelezettség nélkül támogatást, juttatást, az a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak minősül.
Tehát a mai hatályos szabályok szerint a 2011. évben kifizetett támogatás összege nem a vállalkozás érdekében felmerült költség és ezért adóalap-növelő tétel. Megoldás: 2012.01.01-től 2012.02.28-ig kell nyújtani.
Kérdés: igaz-e ez a megállapítás, és 2011-ben adóalapot növelő tétel a kifizetett vissza nem térítendő támogatás?
Előre is köszönöm a válaszukat.

Akkor is személyi jövedelemadó mentes a munkáltató által utalt végtörlesztési támogatás, ha 2011-ben már elutalják? Nem kell megvárni e paragrafus 2012 január eleji hatálybalépését?
´Másik kérdés – hogyan adódhat össze 12,5 millió Ft-ra az összeg? Nem úgy van az 5 millió, hogy csak a lakás megszerzésekor lehet ezt elutalni az eladónak, vagy beruházónak, illetve csak már korábban munkáltatói kölcsönként adottat lehet adómentesen visszafizetni, s nem sima banki jelzáloghitelt?
Köszönöm.
Ani

Tisztelt Szakértő!
Ha az adómentes munkáltatói támogatásról szóló törvény 1995.CXVIII 1. sz melléklete 95-ből származik, akkor annak hatálya miért nem terjed ki minden munkavállalóra? Miért írja, hogy a jogszabály még nem jött ki, ha már 1995-ben is létezett ez a törvény?
Devizahitelemet úgy végtörlesztettem ez év márciusában, hogy forint hitelt vettem fel, a kormány hezitálásának, az árfolyamok növekedésének hatására, tehát kvázi, magamat mentettem meg, noha gyermekemet egyedül nevelő anyuka vagyok. Akkor most kimaradok jutalmul a 180.-forintos rögzített alapon történő végtörlesztésből és a munkáltató által nyújtható adómentesen felvehető 7.5 millió forintos támogatásból is? (Jelzem 212.- forintos árfolyamon váltottam át a hitelemet, amivel kb. 1 millió forint veszteséget realizáltam, a 180.- forintos árfolyamhoz képest.) Mivel mostanra a forinthitelek is megdrágultak, alig tudom fizetni forintban közalkalmazottként, egyedülállóként a hitelt.
Kérem tanácsát, segítségét, kihez fordulhatnék kérelemmel, illetve milyen más hitelt lehetne felvennem? Közalkalmazottaknak nem tudom jár-e valahol kedvezmény.
Előre is köszönöm válaszát.
Üdvözlettel:
Erzsi

A munkáltatói segítséggel történő végtörlesztésnél csak a munkavállaló nevén lévő hitel törleszthető? Esetemben az élettársam rendelkezik hitellel, viszont egy háztartásban élünk és a hitelt közösen fizetjük.

Mennyi alkalmazási időnek kell lennie a munkavállalónak a munkáltatónál, hogy kaphasson kölcsönt ? A törvény szabályozza-e az eltöltött időtartamot ? Újonnan munkába álló munkavállaló is kaphat kölcsönt ?