Tisztelt Címzett!

Sok érdekes "hír" kering a médiában arról, hogy akinek korábban devizahitele volt és végtörlesztett, annak nem fog visszajárni pénz, mivel amikor lezárta a hitelét már kapott kedvezményt!

Itt merült fel bennem, hogy miféle kedvezményről beszélnek?! Személy szerint mielőtt kifizettem az adósságomat lekérdeztem a bankot, hogy mennyi az összes tartozásom. Amikor bementem, hogy akkor lezárom a tartozásomat, kifizetem kapásból 30 ezer Ft-ot szerződésmódosítás néven. Gondoltam az a módosítás, hogy kikalkulálják így, hogy előbb fizetem vissza mennyi kedvezményt kapok! A tény viszont, hogy semmilyen kedvezményt nem kaptam, forintra pontosan azt az összeget kellet kifizetnem ami a számlámon szerepelt tartozásként, és még a 30 ezer Ft-ot is felszámolták! Ezért nem értem, hogy én miféle kedvezményes előtörlesztésben részesültem?!

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Gábor

Kedves Gábor!

A devizahiteles visszatérítést illetően valóban több helyen lehetett olvasni arról a kérdésről, hogy a végtörlesztőket vajon megilleti-e a visszatérítés vagy sem. Nem szabad azonban összekeverni a végtörlesztőket a kedvezményesen végtörlesztőkkel. Ez ugyanis két külön csoportot jelöl. Az előbbihez azok tartoznak, akik - köztük Ön is - az aktuális árfolyamon - minden kedvezmény nélkül - idő előtt visszafizették devizahitelüket. Míg a kedvezményes végtörlesztők azok, akik nem az aktuális, hanem rögzített, azaz kedvezményes árfolyamon fizették vissza kölcsönüket amikor erre lehetőség nyílt. A kedvezményes árfolyam svájci frank alapú hitel esetén 180 Ft, euró hitel esetén 250 Ft, japán jen alapú hitel esetén pedig 2 Ft volt.

A devizahiteles visszatérítés mindkét csoportot érinti. Míg az aktuális árfolyamon végtörlesztőknek nem kell ez ügyben lépniük, bankjuktól fogják megkapni az elszámolást, addig a kedvezményes végtörlesztőknek ezt kérvényezniük kell 2015. március 1. és 31. között a hitelnyújtó pénzintézetnél. Ennek a kérelemnek 10.000 Ft-os költsége van. Ezt követően a bank elvégzi az elszámolást, s ha nagyobb összeg jár vissza mint amennyit az adós a végtörlesztéssel nyert, akkor a kettő különbözetére jogosult és ez esetben visszajár a 10.000 Ft-os díj is. Ha a kedvezményes végtörlesztőnek az elszámolás alapján nem jár vissza, akkor az eljárási díj a pénzintézetet illeti.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

29 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T.Cím!
2007-ben vettem fel 4 millió Ft hitelt. 2012 januárjában kiváltó hitellel visszafizettem 180 Ft-os rögzített árfolyamon 4.600.000,-Ft kb. 5 évig minden hónapban rendszeresen fizettem, 40 ezer Ft-tal kezdtem és a végén 78 ezerrel fizettem. Öt év alatt kb. 4 milliót fizettem be, 4.640 ezret vettem fel kiváltásra 12 %-os kamattal és még mindig él a Ft hitelem.
Nem értem ezen milyen hasznom volt, ilyen drága hitelkiváltással megint millióknál tartok a befizetéssel.
Az OTP-nél volt a hitelem, kiszámolták a jogtalanul felszámított összeget, de nem fizetik vissza, mert magasabb volt az árfolyam különbözetből elengedett összeg, amit úgy gondolom szintén nem jogosan számoltak fel, hiszen ez nem is volt hitelkonstrukció.
Nem értem, hogy a jogtalanul felszámolt kamat, kezelési költséget hogyan lehet összevonni az árfolyam különbözettel, nem beszélve a magas kamatra felvett hitelt is vissza kell fizetni és mindez miattuk történt.
Szeretnék választ kapni a kérdésemre, hogy van-e lehetőség a visszatérítésre.
Köszönettel: Katalin

Tisztelt Cím!
2007-ben vettem fel 7.000.000 Ft-ot svájci frankban. 2011. 12. hóban végtörlesztettem /saját befizetés és forinthitel felvétellel/.
Bank szerint /Raiffeisen/
“Tisztességtelenül felszámított összeg a végtörlesztésből eredő kedvezmény: 122.000 Ft
Végtörlesztésből adódó, igénybe vett kedvezmény: 2.500.000 Ft
Kifizetendő összeg: 0 ft.
Indoklás: A tisztességtelenül felszámított összeg alacsonyabb, mint a végtörlesztésből adódó, igénybe vett kedvezmény, ezért Önt nem illeti meg kifizetés.”
Valós-e, amit a bank megállapított?
Köszönöm előre is válaszát!
Gyula

Tisztelt Hitelnet.hu!
2007-ben 8.000.000- Ft deviza alapú (svájci frank) hitelt vettünk fel a banktól. Mivel nagyon megemelkedett a havi törlesztőrészlet ezért eladtuk a házat és 2012 elején kedvezményesen 180-ft-on végtörlesztettünk. Mivel a lakáskasszát is belevontattuk a végtörlesztésbe, így kb. 9.500.000-ft-ot fizettünk vissza a “kedves” Banknak.
2015. március 31-ig benyújtottuk az illetékes hitelintézethez 10.000 Ft-os díj ellenében kérelmünket.
2015. novemberében a Banktól az kaptuk levélben, hogy idézem ” A tisztességtelenül felszámított összeg alacsonyabb, mint a végtörlesztésből adódó, igénybe vett kedvezmény, ezért Önt nem illeti meg kifizetés. Még a 10.000-Ft sem jár vissza.
Nem vagyok egy tanult ember, de a végtörlesztés nem arról szólt, hogy a hitelből fennmaradó összeget nem a napi árfolyamon, hanem a kedvezményes 180- Ft-on lehet vissza fizetni. És még így is többet fizettem vissza, amit felvettem. Nem beszélve arról, amit a közel 5 év alatt havi törlesztés címen odafizettem.
Véleményem szerint 2007 és 2012 közötti tisztességtelenül felszámított összeg visszajárna, vagy nem?
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Cím!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a bank tavaly decemberben úgy tájékoztatott, hogy a kedvezményes végtörlesztésemmel kapcsolatos elszámolás érdekében semmit nem kell tennem (média közelében nem voltam), így nem kértem március 31.-ig.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Hitelnet.hu!
Szeretném tudni, hogy jár nekem is vissza valami, mert van egy elévülési idő megszabva, és ez az idő a valós eredeti hitel lejárati időhöz van jelölve, vagy a lejárat előtt végtörlesztett időhöz? Konkrétan 2004. november 28-án vettem fel a svájci frank hitelt 5 évre, de 2009. március 10-én végtörlesztettem.

Tisztelt Hitelnet.hu!
Ma (nem hivatalos forrásból) azt az értesülést kaptam, hogy aki 180 Ft-on végtörlesztett, az nem jogosult visszatérítésre. Ez igaz vagy csak kacsa a hír?
Mi 2008 augusztusban vettünk fel 7M Ft-nak megfelelő CHF-et és 2012.12.15-én 180 Ft-on végtörlesztettünk.

Tisztelt Hitelnet.hu!
2007-ben vettem fel 44.116.-CHF jelzáloghitelt ingatlanra. 2012-ben eladásra került az ingatlan. A Bank 12.700.000 Ft-ot kért a kifizetéskor. Én felajánlottam 11.000.000 Ft-ot. A bank elengedett nekem 1.700.000 Ft-ot méltányossági kérelmem alapján. Azt szeretném kérdezni, hogy nekem kell kérni az elszámolást 10.000 Ft-ért vagy a banknak kell küldenie az elszámolást? Esetleg az 1.700.000 Ft-os engedményük után ne is várjak semmit? Igaz, így is közel a dupláját fizettem vissza a felvett összegnek 5 év alatt.
Köszönöm előre is válaszukat.
Üdvözlettel,
Franciska

Tisztelt Hitelnet.hu!
Tudom, hogy csak a hitelnyújtó bank tud pontos tájékoztatást adni, de érdeklődnék, hogy van-e esetleg valamilyen módszer, esetleg mintaszámítás, ami alapján meg tudnám becsülni, hogy kedvezményes végtörlesztés esetén érdemes-e kérnem a kalkulációt (“kockáztatnom” 10e Ft-ot, ugyanis nem kötöttünk forint hitelszerződést a hitel kiváltása érdekében)? A bank honlapján ugyanis finoman eltanácsolnak tőle:
“Aki kedvezményesen végtörlesztett, az 2015. március 1-je és március 31-e között 10 ezer forintos díj ellenében kérheti (egykori) bankjától, hogy készítsen neki elszámolást. Aki a végtörlesztés érdekében forint kölcsönszerződést kötött, ingyenesen igényelheti az elszámolást. Valószínűleg azonban az egykor igénybe vett árfolyamkedvezmény nagyobb lesz az elszámolás miatt visszajáró összegnél, így nem jár visszatérítés.”
Illetve pontosan hogyan lehet kiszámolni a “kedvezmény” mértékét (csak a 180 Ft és a lezáráskori CHF árfolyam különbségéből adódik, vagy esetleg más is hozzáadódik)?
Szíves válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Ádám

Tisztelt Hitelnet.hu!
2006-ban vettem fel durván 25.000.-CHF-ot. Ezt törlesztettem 2011-ig és sajnos pechemre a 180.-Ft-os lehetőség előtt kb. 2 hónappal végtörlesztettem 210.-Ft-os árfolyamon. Annak nagyon tudnék örülni, ha a 180 és a 210 Ft közötti 30 Ft-os differenciára jogosult lennék. Önök szerint erre van reális esély? Semmi többet nem kérnék csak, hogy 180 Ft-ig visszakapjam amivel többet fizettem ki. Beszélnek itt mindenféle bonyolult képletekről, esetemben én nagyon örülnék ennek a 30 Ft-os különbözet visszafizetésének is.
Van rá esély?
Köszönöm válaszukat előre is.
Üdvözlettel: Béci

Tisztelt Hitelnet.hu!
Sajtónyilatkozatok alapján úgy látszik, hogy a korábban kedvezményesen végtörlesztett hitelek után is járhat visszatérítés. De ezt nem a bank kezdeményezi, hanem az ügyfélnek kell kérvényezni.
A 2011-2012 fordulóján kedvezményes végtörlesztéssel élő hiteleseknek mikor és milyen tartalmú kérvényt kell írniuk a bankuknak, ha elszámoltatást szeretnének kérvényezni?
Pontosan az érdekelne, hogy milyen adatokat kell tartalmaznia (törvényre, rendeletre hivatkozni?) és mikortól adható be ez a kérelem?
Válaszukat várva, üdvözlettel:
Tamás

180 Ft-tal végtörlesztettem. Kapok-e vissza pénzt 2015-ben?

Tisztelt Szakértők!
2006-ban biztosításhoz kötött jelzálog alapú devizahitelt vettem fel. Kedvezményes árfolyamon végtörlesztettem. 5,5 évig a kamat, kezelési költség, stb. a teljes hitelösszegre volt számolva havonta.
Vajon, hogyan történik az elszámolás ebben az esetben?

2008-ban CHF alapú hitelt vettünk fel. 212. februárban Ft hitel felvételével kedvezményesen 180 Ft-tal végtörlesztettünk, megszüntettük a deviza alapú hitelt. Csak a végtörlesztésnél 3M Ft-ot buktunk!!!" Kedvezményesen"
Kérdésem az, hogy kapunk-e valamilyen összeget az elszámolás alkalmával, mert több hír is kering a végtörlesztettek körül!! Bennünket ugyanúgy becsaptak, mint a többi embert!
Várom válaszukat, köszönettel, Ilona

Tisztelt Szakértő(k)!
2008-ban 6 millió forint összegű svájci frankot vettünk fel lakáshitelként.
2011-ben a férjem cége által végtörleszettünk 180 forintos árfolyamon. 7 millió forintot kellett visszafizetnünk. Akkor most nekünk jár vissza valamennyi pénz a banktól? Amit 5 évig fizettünk törlesztőt az hova tűnt, ha még 1 millióval többet kellett visszafizetni? Kell-e valamerre elindulnunk, hogy jár-e nekünk vissza vagy automatikusan kapunk értesítőt?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Bogi