A kedvezményes árfolyamon végtörlesztők is kapnak visszatérítést?

Tisztelt Címzett!

Sok érdekes "hír" kering a médiában arról, hogy akinek korábban devizahitele volt és végtörlesztett, annak nem fog visszajárni pénz, mivel amikor lezárta a hitelét már kapott kedvezményt!

Itt merült fel bennem, hogy miféle kedvezményről beszélnek?! Személy szerint mielőtt kifizettem az adósságomat lekérdeztem a bankot, hogy mennyi az összes tartozásom. Amikor bementem, hogy akkor lezárom a tartozásomat, kifizetem kapásból 30 ezer Ft-ot szerződésmódosítás néven. Gondoltam az a módosítás, hogy kikalkulálják így, hogy előbb fizetem vissza mennyi kedvezményt kapok! A tény viszont, hogy semmilyen kedvezményt nem kaptam, forintra pontosan azt az összeget kellet kifizetnem ami a számlámon szerepelt tartozásként, és még a 30 ezer Ft-ot is felszámolták! Ezért nem értem, hogy én miféle kedvezményes előtörlesztésben részesültem?!

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Gábor

Kedves Gábor!

A devizahiteles visszatérítést illetően valóban több helyen lehetett olvasni arról a kérdésről, hogy a végtörlesztőket vajon megilleti-e a visszatérítés vagy sem. Nem szabad azonban összekeverni a végtörlesztőket a kedvezményesen végtörlesztőkkel. Ez ugyanis két külön csoportot jelöl. Az előbbihez azok tartoznak, akik – köztük Ön is – az aktuális árfolyamon – minden kedvezmény nélkül – idő előtt visszafizették devizahitelüket. Míg a kedvezményes végtörlesztők azok, akik nem az aktuális, hanem rögzített, azaz kedvezményes árfolyamon fizették vissza kölcsönüket amikor erre lehetőség nyílt. A kedvezményes árfolyam svájci frank alapú hitel esetén 180 Ft, euró hitel esetén 250 Ft, japán jen alapú hitel esetén pedig 2 Ft volt.

A devizahiteles visszatérítés mindkét csoportot érinti. Míg az aktuális árfolyamon végtörlesztőknek nem kell ez ügyben lépniük, bankjuktól fogják megkapni az elszámolást, addig a kedvezményes végtörlesztőknek ezt kérvényezniük kell 2015. március 1. és 31. között a hitelnyújtó pénzintézetnél. Ennek a kérelemnek 10.000 Ft-os költsége van. Ezt követően a bank elvégzi az elszámolást, s ha nagyobb összeg jár vissza mint amennyit az adós a végtörlesztéssel nyert, akkor a kettő különbözetére jogosult és ez esetben visszajár a 10.000 Ft-os díj is. Ha a kedvezményes végtörlesztőnek az elszámolás alapján nem jár vissza, akkor az eljárási díj a pénzintézetet illeti.Utolsó módosítás: 2014. szeptember 21. vasárnap


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
29 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T.Cím! 2007-ben vettem fel 4 millió Ft hitelt. 2012 januárjában kiváltó hitellel visszafizettem 180 Ft-os rögzített árfolyamon 4.600.000,-Ft kb. 5 évig minden hónapban rendszeresen fizettem, 40 ezer Ft-tal kezdtem és a végén 78 ezerrel fizettem. Öt év alatt kb. 4 milliót fizettem be, 4.640 ezret vettem fel kiváltásra 12 %-os kamattal és még mindig él a Ft hitelem. Nem értem ezen milyen hasznom volt, ilyen drága hitelkiváltással megint millióknál tartok a befizetéssel. Az OTP-nél volt a hitelem, kiszámolták a jogtalanul felszámított összeget, de nem fizetik vissza, mert magasabb volt az árfolyam különbözetből elengedett összeg, amit úgy gondolom szintén nem jogosan… Továbbiak »

Tisztelt Cím!
2007-ben vettem fel 7.000.000 Ft-ot svájci frankban. 2011. 12. hóban végtörlesztettem /saját befizetés és forinthitel felvétellel/.
Bank szerint /Raiffeisen/
“Tisztességtelenül felszámított összeg a végtörlesztésből eredő kedvezmény: 122.000 Ft
Végtörlesztésből adódó, igénybe vett kedvezmény: 2.500.000 Ft
Kifizetendő összeg: 0 ft.
Indoklás: A tisztességtelenül felszámított összeg alacsonyabb, mint a végtörlesztésből adódó, igénybe vett kedvezmény, ezért Önt nem illeti meg kifizetés.”
Valós-e, amit a bank megállapított?
Köszönöm előre is válaszát!
Gyula

Tisztelt Hitelnet.hu! 2007-ben 8.000.000- Ft deviza alapú (svájci frank) hitelt vettünk fel a banktól. Mivel nagyon megemelkedett a havi törlesztőrészlet ezért eladtuk a házat és 2012 elején kedvezményesen 180-ft-on végtörlesztettünk. Mivel a lakáskasszát is belevontattuk a végtörlesztésbe, így kb. 9.500.000-ft-ot fizettünk vissza a “kedves” Banknak. 2015. március 31-ig benyújtottuk az illetékes hitelintézethez 10.000 Ft-os díj ellenében kérelmünket. 2015. novemberében a Banktól az kaptuk levélben, hogy idézem ” A tisztességtelenül felszámított összeg alacsonyabb, mint a végtörlesztésből adódó, igénybe vett kedvezmény, ezért Önt nem illeti meg kifizetés. Még a 10.000-Ft sem jár vissza. Nem vagyok egy tanult ember, de a végtörlesztés nem… Továbbiak »

Tisztelt Cím!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a bank tavaly decemberben úgy tájékoztatott, hogy a kedvezményes végtörlesztésemmel kapcsolatos elszámolás érdekében semmit nem kell tennem (média közelében nem voltam), így nem kértem március 31.-ig.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Hitelnet.hu!
Szeretném tudni, hogy jár nekem is vissza valami, mert van egy elévülési idő megszabva, és ez az idő a valós eredeti hitel lejárati időhöz van jelölve, vagy a lejárat előtt végtörlesztett időhöz? Konkrétan 2004. november 28-án vettem fel a svájci frank hitelt 5 évre, de 2009. március 10-én végtörlesztettem.

Köszönöm a választ, sajnos Én is így értelmeztem első olvasatra, csak sajnos egy oldalon volt homályos utalás rá, a többi helyen csak az állam beavatkozása utáni végtörlesztőkről írtak. Érdekes, hogy amikor felvettem 2004. novemberben 158 Ft volt az árfolyam, és amikor 9 hónappal előbb vég-törlesztettem 209 Ft volt az árfolyama a Franknak! Viszont (és ez a lényeg az egészben) KIFIZETTETTÉK év végéig a teljes kamat és kezelési költségeket annak ellenére, hogy ” megszűnt” minden kötelezettségem, tehát semmi számlázás, dokumentálás, munka nem volt a bank részéről felém a továbbiakban. Az a problémám, ha márciusban – decemberig kiszámoltak “a-tól z-ig” mindent (kamat-kezelési… Továbbiak »

Tisztelt Hitelnet.hu!
Ma (nem hivatalos forrásból) azt az értesülést kaptam, hogy aki 180 Ft-on végtörlesztett, az nem jogosult visszatérítésre. Ez igaz vagy csak kacsa a hír?
Mi 2008 augusztusban vettünk fel 7M Ft-nak megfelelő CHF-et és 2012.12.15-én 180 Ft-on végtörlesztettünk.

Tisztelt Hitelnet.hu!
2007-ben vettem fel 44.116.-CHF jelzáloghitelt ingatlanra. 2012-ben eladásra került az ingatlan. A Bank 12.700.000 Ft-ot kért a kifizetéskor. Én felajánlottam 11.000.000 Ft-ot. A bank elengedett nekem 1.700.000 Ft-ot méltányossági kérelmem alapján. Azt szeretném kérdezni, hogy nekem kell kérni az elszámolást 10.000 Ft-ért vagy a banknak kell küldenie az elszámolást? Esetleg az 1.700.000 Ft-os engedményük után ne is várjak semmit? Igaz, így is közel a dupláját fizettem vissza a felvett összegnek 5 év alatt.
Köszönöm előre is válaszukat.
Üdvözlettel,
Franciska

Tisztelt Hitelnet.hu! Tudom, hogy csak a hitelnyújtó bank tud pontos tájékoztatást adni, de érdeklődnék, hogy van-e esetleg valamilyen módszer, esetleg mintaszámítás, ami alapján meg tudnám becsülni, hogy kedvezményes végtörlesztés esetén érdemes-e kérnem a kalkulációt (“kockáztatnom” 10e Ft-ot, ugyanis nem kötöttünk forint hitelszerződést a hitel kiváltása érdekében)? A bank honlapján ugyanis finoman eltanácsolnak tőle: “Aki kedvezményesen végtörlesztett, az 2015. március 1-je és március 31-e között 10 ezer forintos díj ellenében kérheti (egykori) bankjától, hogy készítsen neki elszámolást. Aki a végtörlesztés érdekében forint kölcsönszerződést kötött, ingyenesen igényelheti az elszámolást. Valószínűleg azonban az egykor igénybe vett árfolyamkedvezmény nagyobb lesz az elszámolás miatt visszajáró… Továbbiak »

Tisztelt Hitelnet.hu!
2006-ban vettem fel durván 25.000.-CHF-ot. Ezt törlesztettem 2011-ig és sajnos pechemre a 180.-Ft-os lehetőség előtt kb. 2 hónappal végtörlesztettem 210.-Ft-os árfolyamon. Annak nagyon tudnék örülni, ha a 180 és a 210 Ft közötti 30 Ft-os differenciára jogosult lennék. Önök szerint erre van reális esély? Semmi többet nem kérnék csak, hogy 180 Ft-ig visszakapjam amivel többet fizettem ki. Beszélnek itt mindenféle bonyolult képletekről, esetemben én nagyon örülnék ennek a 30 Ft-os különbözet visszafizetésének is.
Van rá esély?
Köszönöm válaszukat előre is.
Üdvözlettel: Béci

Tisztelt Hitelnet.hu!
Sajtónyilatkozatok alapján úgy látszik, hogy a korábban kedvezményesen végtörlesztett hitelek után is járhat visszatérítés. De ezt nem a bank kezdeményezi, hanem az ügyfélnek kell kérvényezni.
A 2011-2012 fordulóján kedvezményes végtörlesztéssel élő hiteleseknek mikor és milyen tartalmú kérvényt kell írniuk a bankuknak, ha elszámoltatást szeretnének kérvényezni?
Pontosan az érdekelne, hogy milyen adatokat kell tartalmaznia (törvényre, rendeletre hivatkozni?) és mikortól adható be ez a kérelem?
Válaszukat várva, üdvözlettel:
Tamás

180 Ft-tal végtörlesztettem. Kapok-e vissza pénzt 2015-ben?

Tisztelt Szakértők!
2006-ban biztosításhoz kötött jelzálog alapú devizahitelt vettem fel. Kedvezményes árfolyamon végtörlesztettem. 5,5 évig a kamat, kezelési költség, stb. a teljes hitelösszegre volt számolva havonta.
Vajon, hogyan történik az elszámolás ebben az esetben?

2008-ban CHF alapú hitelt vettünk fel. 212. februárban Ft hitel felvételével kedvezményesen 180 Ft-tal végtörlesztettünk, megszüntettük a deviza alapú hitelt. Csak a végtörlesztésnél 3M Ft-ot buktunk!!!" Kedvezményesen"
Kérdésem az, hogy kapunk-e valamilyen összeget az elszámolás alkalmával, mert több hír is kering a végtörlesztettek körül!! Bennünket ugyanúgy becsaptak, mint a többi embert!
Várom válaszukat, köszönettel, Ilona

Tisztelt Szakértő(k)!
2008-ban 6 millió forint összegű svájci frankot vettünk fel lakáshitelként.
2011-ben a férjem cége által végtörleszettünk 180 forintos árfolyamon. 7 millió forintot kellett visszafizetnünk. Akkor most nekünk jár vissza valamennyi pénz a banktól? Amit 5 évig fizettünk törlesztőt az hova tűnt, ha még 1 millióval többet kellett visszafizetni? Kell-e valamerre elindulnunk, hogy jár-e nekünk vissza vagy automatikusan kapunk értesítőt?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Bogi


29
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x