A devizahiteleseket megsegítő intézkedések felmondott hitel esetén is igénybe vehetők?

Üdv.
Gábor vagyok. 2007-ben vettünk fel családi házunkra szabad felhasználású jelzáloghitelt bővítés címen, 12.000.000.- Ft-ot devizában. Nekem sajnos megszűnt a munkahelyem 2007-ben egy szállítmányozási cégnél, ahol 20 évig dolgoztam. A szüleim idős nyugdíjasok, a fiam, akit egyedül nevelek, 19 éves. 2011. november 16-án felmondták hitelünket, mivel 2010. október óta nem tudtuk fizetni a törlesztő részleteket. A Bank 2010-ben egy áthidaló kölcsönt biztosított számunkra, de ezzel a lehetőséggel sem tudtunk élni, mivel a munkahelyem megszűnése óta alkalmi munkákból élek, igaz regisztrált munkanélküli vagyok. A kérdésem az, hogy át tudjuk-e váltani a devizahitelünket forint alapúra így a hitelfelmondás után? A médiában illetve a Pszáf oldalán olvastuk, hogy azok a devizahitelesek is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akiknek 90 napon túli tartozása van. A Bank sem telefonon sem pedig levélben nem tájékoztatott a hitelfelmondás előtti lehetőségekről. Azon gondolkodunk, valamilyen szinten hibázott a kereskedelmi Bank. Érdemes-e ügyvédhez fordulni, ugyanis a családi házunk veszélyben van, vagy mit tudnak tanácsolni?
Köszönettel, egy aggódó apa.

Kedves Gábor!

A 90 napon túli késedelemmel rendelkező devizaadósok számára kínált forintosítást szabályozó törvény még nem került kihirdetésre, így jelenleg nem ismertek az igénybevétel pontos feltételei. A törvény Magyar Közlönyben való megjelenésével válik egyértelművé, hogy kik és milyen feltételekkel lesznek jogosultak az igénylésre.
A bank hitelszerződés előtti magatartását illetően célszerű volna elsőként a PSZÁF állásfoglalását kérni, s ennek függvényében dönteni a továbbiakról.Utolsó módosítás: 2011. december 28. szerda


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Ügyintéző! Elváltam és az ingatlanra felvett CHF alapú hitelt /amit még a volt feleségemmel együtt vettünk fel/ felmondta a bank két hónapja. Igaz 3 éve váltam el, de az ingatlanra vonatkozó vagyonmegosztásra csak most kerül sor a Bíróságon. Most már az exem nem tulajdonos, sőt neki kellett volna fizetni, mert 2 éve már adtam neki egy bizonyos összeget. Nagymértékben károsodtam azáltal, hogy a volt feleségem mint 1/2 részben tulajdonos, nem írt alá semmit a banknál. Így tartozásom 25%-át nem engedték el, sőt még forint alapra sem tudtam váltani. Közben pedig a bank két bírósági tárgyalás között felmondta a szerződést.… Továbbiak »

T. Ügyintéző. Közalkalmazott vagyok, devizahitelemet március 5-én felmondta az OTP. Novemberben írásban kértem fizetési könnyítést mivel egyedülálló szülőként egy gyermekkel nem tudtam fizetni a közel 40 ezres részletet, melyet 11.050 Ft-tal kezdtem törleszteni 2009-ben. Decemberben munkáltató általi végtörlesztési igényemet és a kapott igazolást átadtam a banknak. Sajnos közben törvényt módosítottak, így ez nem sikerült. Kaptam a Minisztériumból egy értesítést, hogy az új kedvező törlesztésről majd értesítenek. Mivel többször is kértem a fizetési könnyítést személyesen és írásban is, nem értem, rám miért nem vonatkozott egyik sem. Most van egy felmondott hitelem, mintha a bank szándékosan akadályozta volna, hogy részt vegyek a… Továbbiak »

Tisztelt Ügyintéző, 2010. augusztus 14-én fizetési nehézségek miatt a CHF hitelem felmondásra került. 08.23.-án írásban teljes részletes indoklással alátámasztva kértem a hitelem átütemezésének lehetőségét. 08.23.-án :”köszönettel vettük kézhez tartozása tárgyában küldött megkeresését, szíveskedjen szeptember 17. napjáig megjelölni az Ön által havi rendszerességgel teljesíthetőnek ítélt összeget. Kérelmét csak ezt követően van módunkban elbírálni. Az összeg megjelölésre került, fizettem is a meghatározott chf összeget. Egyéb nem történt. Azóta írásban, e-mailben, telefonon megkeresés irányomban nem történt. 2012.02.22.-én Közjegyzői levél: A közjegyző megállapítja:… Bank jogosultnak, hitelezőnek a jelen végrehajtási eljárásban jogutódja a …. Bank. Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy a bankot keressem, vagy… Továbbiak »

T. Ügyintéző!
A 2012.02.17.-ei TV adásban láttam, hogy aki igen rászorult és lenne valahogy lehetősége erre a kedvező állami támogatású hitelre, annak a kormány új mentőcsomagot biztosít.
Sajnos a bankomat felhívtam ami az MKB és ott egy igen kedves ügyintéző azt mondta, hogy ez nem jogerős, majd a tiltakozásomra azt mondta, hogy – Nincs Ilyen Termékünk?
Tehát erre kérdezek rá Önöktől, hogy most mi az igazság?
Várom válaszuk:
Zsuzsanna

Tisztelt Hitelnet! A december vége felé az állam részéről kommunikált lehetőségről érdeklődnék nevezetesen a 3 hónapnál régebbi tartozással bíró hitelesek megsegítése miként érinthetne engem. Tehát ha egyedül élek és a ház eladásából szeretném rendezni az adósságomat egy összegben akkor a 25% -os tartozás elengedés engem érintene-e vagy kötelező lenne-e a forinthitelre való áttérés. Most január 31-ig könnyen lehet, hogy nem tudom még eladni a ház becsült értékének 60% -ért sem az ingatlant, így a fent említett konstrukció számomra segítség lenne abban az esetben, ha a bank addig nem árverez és megvárja az estleges törvénybe lépést. A másik kérdésem az lenne,… Továbbiak »

Felmondták a svájci frankos lakáshitelemet. Volt munkám, bérem, de beteg lettem, rehabilitációs járadékon vagyok. Nem tudtam fizetni. Egyedül nevelem gyermekemet is. Egy másfél hónapja kaptam a papírt. Mikor lakoltatnak ki? Mennyi időn belül? Az állam megvenné az ingatlanom? Mit kell tennem? Hova forduljak? Kihez? Nem nagy értékű a ház!
Segítsenek! Köszönöm!


12
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x