Üdv.
Gábor vagyok. 2007-ben vettünk fel családi házunkra szabad felhasználású jelzáloghitelt bővítés címen, 12.000.000.- Ft-ot devizában. Nekem sajnos megszűnt a munkahelyem 2007-ben egy szállítmányozási cégnél, ahol 20 évig dolgoztam. A szüleim idős nyugdíjasok, a fiam, akit egyedül nevelek, 19 éves. 2011. november 16-án felmondták hitelünket, mivel 2010. október óta nem tudtuk fizetni a törlesztő részleteket. A Bank 2010-ben egy áthidaló kölcsönt biztosított számunkra, de ezzel a lehetőséggel sem tudtunk élni, mivel a munkahelyem megszűnése óta alkalmi munkákból élek, igaz regisztrált munkanélküli vagyok. A kérdésem az, hogy át tudjuk-e váltani a devizahitelünket forint alapúra így a hitelfelmondás után? A médiában illetve a Pszáf oldalán olvastuk, hogy azok a devizahitelesek is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akiknek 90 napon túli tartozása van. A Bank sem telefonon sem pedig levélben nem tájékoztatott a hitelfelmondás előtti lehetőségekről. Azon gondolkodunk, valamilyen szinten hibázott a kereskedelmi Bank. Érdemes-e ügyvédhez fordulni, ugyanis a családi házunk veszélyben van, vagy mit tudnak tanácsolni?
Köszönettel, egy aggódó apa.

Kedves Gábor!

A 90 napon túli késedelemmel rendelkező devizaadósok számára kínált forintosítást szabályozó törvény még nem került kihirdetésre, így jelenleg nem ismertek az igénybevétel pontos feltételei. A törvény Magyar Közlönyben való megjelenésével válik egyértelművé, hogy kik és milyen feltételekkel lesznek jogosultak az igénylésre.
A bank hitelszerződés előtti magatartását illetően célszerű volna elsőként a PSZÁF állásfoglalását kérni, s ennek függvényében dönteni a továbbiakról.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Ügyintéző!
Elváltam és az ingatlanra felvett CHF alapú hitelt /amit még a volt feleségemmel együtt vettünk fel/ felmondta a bank két hónapja. Igaz 3 éve váltam el, de az ingatlanra vonatkozó vagyonmegosztásra csak most kerül sor a Bíróságon. Most már az exem nem tulajdonos, sőt neki kellett volna fizetni, mert 2 éve már adtam neki egy bizonyos összeget. Nagymértékben károsodtam azáltal, hogy a volt feleségem mint 1/2 részben tulajdonos, nem írt alá semmit a banknál. Így tartozásom 25%-át nem engedték el, sőt még forint alapra sem tudtam váltani. Közben pedig a bank két bírósági tárgyalás között felmondta a szerződést. Az ingatlant szeretném megtartani nagyon, de nem tudom mitévő legyek. „Bár” listán szerepelek az ingatlankölcsön végett. Pedig azon gondolkodtam, hogy egy másik hitellel ezt kiváltom. Azt viszont nem tudom, hogy így van-e lehetőségem erre. Felmerült az is, hogy az élettársam nevére vennénk fel kölcsönt, de sajnos ő nem rendelkezik 1 éves folyamatos munkaviszonnyal. Nem tudom a szerződés felmondása után mennyi időm van még.
Kérem segítsen. Nem akarunk az utcára kerülni.
Válaszát előre is megköszönöm!

T. Ügyintéző.
Közalkalmazott vagyok, devizahitelemet március 5-én felmondta az OTP. Novemberben írásban kértem fizetési könnyítést mivel egyedülálló szülőként egy gyermekkel nem tudtam fizetni a közel 40 ezres részletet, melyet 11.050 Ft-tal kezdtem törleszteni 2009-ben. Decemberben munkáltató általi végtörlesztési igényemet és a kapott igazolást átadtam a banknak. Sajnos közben törvényt módosítottak, így ez nem sikerült. Kaptam a Minisztériumból egy értesítést, hogy az új kedvező törlesztésről majd értesítenek. Mivel többször is kértem a fizetési könnyítést személyesen és írásban is, nem értem, rám miért nem vonatkozott egyik sem. Most van egy felmondott hitelem, mintha a bank szándékosan akadályozta volna, hogy részt vegyek a 180 Ft-on történő árfolyamrögzítésben. Soha egy ügyintézőjük nem tudta megmondani, hogyan lehet egy 11.050 Ft-ból 40 ezres havi törlesztés. A felvett hitelem egyébként 255000 Ft volt 300 hónapra. Fura nekem ez az egész. Köszönöm, ha válaszol.

Tisztelt Ügyintéző,
2010. augusztus 14-én fizetési nehézségek miatt a CHF hitelem felmondásra került. 08.23.-án írásban teljes részletes indoklással alátámasztva kértem a hitelem átütemezésének lehetőségét. 08.23.-án :”köszönettel vettük kézhez tartozása tárgyában küldött megkeresését, szíveskedjen szeptember 17. napjáig megjelölni az Ön által havi rendszerességgel teljesíthetőnek ítélt összeget. Kérelmét csak ezt követően van módunkban elbírálni. Az összeg megjelölésre került, fizettem is a meghatározott chf összeget. Egyéb nem történt. Azóta írásban, e-mailben, telefonon megkeresés irányomban nem történt. 2012.02.22.-én Közjegyzői levél: A közjegyző megállapítja:… Bank jogosultnak, hitelezőnek a jelen végrehajtási eljárásban jogutódja a …. Bank. Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy a bankot keressem, vagy Ügyvéden keresztül tegyem?
Tisztelettel.

T. Ügyintéző!
A 2012.02.17.-ei TV adásban láttam, hogy aki igen rászorult és lenne valahogy lehetősége erre a kedvező állami támogatású hitelre, annak a kormány új mentőcsomagot biztosít.
Sajnos a bankomat felhívtam ami az MKB és ott egy igen kedves ügyintéző azt mondta, hogy ez nem jogerős, majd a tiltakozásomra azt mondta, hogy – Nincs Ilyen Termékünk?
Tehát erre kérdezek rá Önöktől, hogy most mi az igazság?
Várom válaszuk:
Zsuzsanna

Tisztelt Hitelnet!
A december vége felé az állam részéről kommunikált lehetőségről érdeklődnék nevezetesen a 3 hónapnál régebbi tartozással bíró hitelesek megsegítése miként érinthetne engem. Tehát ha egyedül élek és a ház eladásából szeretném rendezni az adósságomat egy összegben akkor a 25% -os tartozás elengedés engem érintene-e vagy kötelező lenne-e a forinthitelre való áttérés. Most január 31-ig könnyen lehet, hogy nem tudom még eladni a ház becsült értékének 60% -ért sem az ingatlant, így a fent említett konstrukció számomra segítség lenne abban az esetben, ha a bank addig nem árverez és megvárja az estleges törvénybe lépést.
A másik kérdésem az lenne, ha már árverez a bank és a ház hitelbiztosítási vagy milyen értéke 8 millió, tehát igazából annyiért adhatná el a bank, hogyan tudnám kikerülni hogy az árverező társulattal összejátszva ne tudják fillérekért átjátszani ingatlanhiénáknak a házamat? Ugyanis sajnos jelenleg is rengeteg ilyen esetről hallani.
Tisztelettel
Béla

Felmondták a svájci frankos lakáshitelemet. Volt munkám, bérem, de beteg lettem, rehabilitációs járadékon vagyok. Nem tudtam fizetni. Egyedül nevelem gyermekemet is. Egy másfél hónapja kaptam a papírt. Mikor lakoltatnak ki? Mennyi időn belül? Az állam megvenné az ingatlanom? Mit kell tennem? Hova forduljak? Kihez? Nem nagy értékű a ház!
Segítsenek! Köszönöm!