Tisztelt Hitel Szakértő Hölgy/ Úr!

Biztosan azért van, mert túl friss a megállapodás, de több száz oldal elolvasását követően sem találtam konkrét választ kérdésemre. Én jelenleg valószínűleg hiába jelenteném be december 31-ig a végtörlesztési igényt, 180 Ft-os rögzített árfolyamon nem fog rendelkezésemre állni ez az összeg. De 2012. júliusában igen nagy valószínűséggel igen. Az a kérdésem, hogy a kormány és bankszövetség új 5 éves megállapodása lehetőséget ad-e arra is, hogy nemcsak törleszteni lehet 180 Ft-os rögzített árfolyamon, hanem ha az adott 5 éven belül végtörlesztek, akkor is ezen az árfolyamon tehetem, vagy csak az aktuális piacin? Ezt senki nem részletezi egyértelműen....
Gyors válaszukat ezúton is köszönöm
Ruszlána

Kedves Ruszlána!

Az új árfolyamrögzítéssel kapcsolatos törvénymódosítás még nem került kihirdetésre, ám a tervezet szerint csak a havi törlesztés történhet rögzített  árfolyamon. A hitel 180 Ft-on történő, egyösszegű visszafizetésére ezen időszak alatt nem lesz lehetőség. A kedvezményes végtörlesztésre a vonatkozó szabályozás értelmében ugyanis legkésőbb február végéig van lehetőség. A devizaadósnak azonban január 31-ig el kell helyeznie a megadott bankszámlán a végtörlesztéshez szükséges összeget vagy - forinthitel igénybe vétele esetén -  be kell mutatnia a hitelfolyósító által kiadott hiteligérvényt.

Véleményünk szerint tehát a 2012. júliusában esedékes végtörlesztése csak aktuális napi árfolyamon történhet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
13 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Két kérdésem lenne. Kombinált hitelem van. A 180 Ft feletti kamatrészt átvállalja a bank és az állam, de a kezelési költséget is hozzá kell adni? Magyarul azt is elengedik?
Ha egy-két éven belül valami csoda folytán 180 Ft alá megy az árfolyam, azt automatikusan követik a törlesztő részletek, vagy akkor is marad a 180 Ft és a gyűjtőszámláról csökkentik a különbözetet?

Tisztelt Szakértő!
Én sajnos lecsúsztam a végtörlesztés tegnapi napjáról, ugyanis tegnapra nem jött össze az összeg, ami nem hitelből lett volna, hanem KP-ból, csak a hétvégére, ezért is kértem meg a végtörlesztést február 20.-ára.
Időközben jött ez a törvénymódosítás, ami január elején a bankom még azt mondta, engem nem érint, mert nem hitelkiváltással akarok törleszteni!
Kérdésem annyi lenne, hogy engem a banknak nem kellet volna kiértesíteni, hogy változott a köztünk lévő megállapodás /szerződés/ határideje január 30.-ára, amit megkötöttünk? Végtörlesztés nagy része már a számlán volt, csak még nem a teljes összeg.

Eddig még senkinek nem jutott eszébe az a lehetőség, hogy tegyék kötelezővé a bankoknak a tőke előtörlesztésének ill végtörlesztésének költségmentes elfogadását az adott napi piaci árfolyamon? No meg persze az adott valutában való tőketörlesztést átváltás nélkül? Hasonló konstrukció simán létezik pl. a diákhitelnél. Nagyon elrugaszkodott elképzelés? Pedig ösztönözne a gyorsabb visszafizetésre, kevesebb kitettsége lenne a bankoknak! Igaz az előre bekalkulált „potya” kamataiktól elesnének.

Devizahiteles közalkalmazott vagyok. Nem kértem a végtörlesztés lehetőségét, mert a lehetőségeim nem engedték meg, most viszont szeretném igényelni az állami kamattámogatással kiegészített árfolyamgát rögzítést. Van erre lehetőségem januárban? A munkáltatóm felé kell először jeleznem ezt az igényemet?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Szakértők!
2012 augusztustól kezdem a CHF alapú hitelem tőkerészét törleszteni. Érdemes-e árfolyamgáttal élnem? Ha jól értelmezte a tervezetet, a tőke+kamat+kezelési költség teljes összegére kérhetem az árfolyamgátat, viszont a tőke után felhalmozódó összeget nem vállalja át a bank+állam. Ez így van?

2012. január 17-én szerettem volna a 180 Ft-os rögzített árfolyamra bejelentkezni. A K&H Bank válasza az volt, hogy jelen pillanatba semmiféle kedvezmény befogadására nincs lehetőségük. Se az árfolyamgátra, se banki segítségre, mert minden fel van függesztve. Kérdésem, hogy mikortól tudok árfolyamgátra bejelentkezni, ha 2012. december 31-én lejár a határidő?
Válaszukat előre is köszönöm.

Szeretném a chf hitelemet rögzített árfolyamon törleszteni. Milyen feltételek várhatóak? Továbbra is 180 forint lesz a rögzítés? Mikor kerül a parlament elé? A pénzintézetek is számításba jönnek? vagy csak a bankok? Lesz-e korhatár? Tehát az új lejárati idő maximum hány éves korig lehetséges?