Tisztelt Szakértők!

Én úgy tudtam, hogy a 2010. évi banktörvény csomag része volt az, hogy az ELŐTÖRLESZTÉS teljesen díjmentes kell legyen. Ehhez képest a bank, amelyiknél van a hitelünk, 4%-ot, de minimum 200 eurót akar ezért felszámítani. Ezek szerint mégsem lett tavaly elfogadva a törvénycsomag ezen pontja?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Az előtörlesztési díjakra vonatkozó, 2010. március 1-től hatályos törvény nem törölte el, csupán maximalizálta e díjak mértékét. A bank által felszámítani kívánt 4% azonban valóban magas. Jelzáloghitelek esetén ugyanis a díj mértéke nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 2%-át, jelzáloglevéllel finanszírozott kölcsönszerződéseknél, kamatperióduson belül pedig a 2,5%-ot.
Ha azonban a hitelt határidő előtt kívánja a hitelfelvevő visszafizetni, a fennálló tartozása nem haladja meg az egymillió forintot és a végtörlesztést megelőző egy éven belül nem volt előtörlesztése sem, akkor nem köteles semmilyen díjat fizetnie a hitelnyújtó részére.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Előzmény: https://hitelnet.hu/b/2010-es-torvenycsomag-elotorlesztesi-dij-eltorlese/20111012/

Tisztelt Szakértő!

A fenti információk engedhetnek arra következtetni, hogy a 4% jogtalan lenne? Vagy esetleg a felvett hitelünk olyan kategóriába esik (deviza alapú, devizában felvett, egyéb, nem tudom milyen típusú létezik még), ahol ez a magas százalék is megengedett a törvény által?
Köszönöm válaszukat!