Tisztelt Hitelnet!

Kérdésem lenne, hogy :
Természetesen végtörleszteni szeretnénk 180 Ft-os árfolyamon!
Már benyújtottuk decemberben a bank felé, hogy nehogy lemaradjunk róla. Viszont kérdésem az lenne, hogy a 180 Ft-os végtörlesztéssel az összeg így 8 millió Ft!
Tehát a novemberben utoljára elfogadott módosítás szerint jól értelmeztük, hogy ennek még 30 %-át az állam átvállalja? Vagyis az eredeti összegnek kamatát nem nekünk kell fizetni, hanem az állam átvállalja az összeg 30 %-át?
Ha ez így van, mikortól fog élni? Mennyit várjunk még, hogy el indítsuk a végtörlesztést?
Köszönettel.

Kedves  Érdeklődő!

A kedvezményes végtörlesztés lényege, hogy a devizaadós fennálló hiteltartozását svájci frank alapú kölcsön esetében 180 Ft-os árfolyamon számolva fizetheti vissza.

A végtörlesztés több forrásból is történhet egyidejűleg: saját megtakarítás, banki hitelkiváltó kölcsön, adómentes munkáltatói támogatás (december 31-ig utalni kellett), kamattámogatott forinthitel (közszféra dolgozói számára lesz elérhető), egyéb forrás: például lejárt LTP, Fundamenta megtakarítás, stb.

A kedvezményes végtörlesztéssel kapcsolatban azonban fontos változás, hogy január 30-ig el kell helyezni a devizahitelt folyósító bank által megadott számlán a végtörlesztés fedezetét, illetve - hitelből történő visszafizetés esetén - a hitelfolyósító által kiadott visszavonhatatlan hitelígérvényt. E határidő miatt a bankok többsége azonban már nem fogad be hitelkérelmet kedvezményes végtörlesztéshez.

Az Ön által említett - állam általi átvállalás - nem kapcsolódik a kedvezményes végtörlesztéshez. Az új feltételű árfolyamrögzítésnél a tervezet szerint a devizaadós szintén 180 Ft-os árfolyamon fizeti hiteltörlesztését, a rögzített árfolyam feletti rész pedig gyűjtőszámlára kerül. Ennek a tőkearányos részét kamattal növelten kell visszafizetni az adósnak, a kamatarányos részt pedig a bank és az állam 50-50%-os arányban átvállalja. Ezzel kapcsolatos törvény még nem került kihirdetésre, tehát jelenleg nem kérhető ez a lehetőség.

Egyelőre ugyancsak tervezet, hogy a minimálbér összegét és 90 napot meghaladó késedelem esetén a devizahitelek forintra válthatók - nem rögzített árfolyamon! - majd a forinttartozás 25%-a elengedésre kerül. Erre a tervezet szerint abban az esetben lesz lehetőség, ha a fedezetül bevont ingatlanok összértéke nem haladja meg a 20 millió forintot.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Végtörleszteni szeretném svájci frank alapú lakáshitelemet. Közalkalmazott vagyok, beadtam az igénylésemet, úgy gondoltam, hogy a munkaadóm tud ebben segíteni, tud kamatmentes hitellel szolgálni, de január 1-től átkerültünk az állami kincstár fennhatósága alá és a munkaadóm semmit nem tud segíteni illetve semmit nem tud az esetleges lehetőségekről. Félek, hogy kicsúszok az időből és arra a megállapításra fognak jutni, hogy nem kapok kedvezményes kamatozású hitelt!
Köszönöm válaszát.

Üdvözlöm!

Én katonaként szintén a közszférában dolgozom, és december 20-án megtettük a bejelentést a banknál, hogy mi élnénk a végtörlesztéssel. Meg is kaptuk a papírt erről és jelezték hogy van 60 napunk. Rendben!

Tegnap a médiából értesültünk, hogy január 30-áig be kell mutatni azt a papírt, amin a hitelt kiváltó Bank jelzi, hogy kifizeti a pontos összeget. Erre felhívtuk a R Bankot és rákérdeztünk, hogy valóban ez az ügymenet. Erre közölték, hogy jan. 30-áig a TELJES összegnek rajta kell lennie a számlán, különben nem élhetünk a végtörlesztéssel. ???? Felhívtam az OTP Bankot, de ők is csak azt tudták megerősíteni, hogy jan 30-ig csak a papírt kell bemutatni.

Három kérdésem lenne:
– Most akkor melyik az igaz? Jan 30-ig mit kell csinálnom és ha valóban az R.Bank nak az adott időpontig ki kell fizetni, akkor addigra az állam már tudni fog segíteni???
– VAGY/ Az állam január 30-áig fog-e tudni adni ilyen papírt?
– Mikor tudjuk meg, hogy ki, mennyit kap, mert ha nem annyit adnak, amennyivel tartozunk, akkor plusz hitelt kell felvennünk, hogy kipótoljuk az állam által adottat.
– Február 20-án (hivatalosan) lejár a határidőnk, mit gondol a kormány, addigra megkapjuk a kért összeget?

Előre is köszönöm gyors válaszát,
Krisztián