fbpx

Kamatperiódus fogalma, jelentése

Ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsön és jelzáloghitel esetén egyaránt találkozhatunk a „kamatperiódus” kifejezéssel. Mit is jelent ez valójában a hitelezésben?

A kamatperiódus azt az időszakot foglalja magába, ami alatt nem változik egy hitelügylet kamata, vagyis egy kamatperióduson belül mindig fix hitelkamattal lehet számolni.

Egy-egy hitelkonstrukció kamatperiódusát a hitelfelvevő választhatja ki a pénzintézet által kínált lehetőségek közül. A futamidő alatt azonban nincs lehetőség arra, hogy a kiválasztott kamatperiódus módosításra kerüljön.

Az adott kamatperiódus hosszát a felvett hitel devizaneme is befolyásolja, valamint összefüggés állapítható meg a kamatperiódus hossza és a hitel kamatlába között is. Devizahitelek esetén minél rövidebb egy kamatperiódus, annál alacsonyabb kamaton érhető el a hitel. Ahogy nő a kamatperiódus hossza, úgy emelkedik az adott kölcsön kamata is. Megállapíthatjuk azonban, hogy egy hosszabb kamatperiódussal rendelkező jelzáloghitel – különösen, ha devizahitelről van szó - jobban kiszámíthatóvá és átláthatóbbá válik hosszú távon.

Forint alapon történő finanszírozás esetén ellenben, a pénzintézetek korábbi hitelezési gyakorlata szerint a hosszabb kamatperiódus jelenthet alacsonyabb kamatot. Devizahitelek esetén a kamatperiódus minimális hossza 3 hónap, hiszen devizában történő hitelfelvételkor nagyobb kamat illetve árfolyamkockázattal kell számolni. Válaszható azonban 6 hónapos vagy 1 éves kamatperiódussal rendelkező devizahitel is, értelemszerűen magasabb kamattal. Forinthitelek esetén jelenleg maximum 5 éves kamatperiódus választható.

Milyen kamatperiódusok közül választhatunk?

A hitelintézetek különböző kamatperiódusú kölcsönöket kínálnak. Minél rövidebb a kamatperiódus, annál alacsonyabb kamatláb mellett juthatunk a hitelhez. Minél hosszabb időre fixáljuk hitelünk kamatát, annál inkább kiszámíthatóbb és előre tervezhető hitelkonstrukciót kapunk, ám cserébe magasabb hitelkamattal fizetünk.

A választható kamatperiódusok:

  • 3 havi
  • 6 havi
  • 12 havi
  • 3 éves
  • 5 éves
  • 10 éves
  • 15 éves
  • 20 éves

Míg piaci kamatozású jelzáloghitel esetében az összes felsorolt kamatperiódussal találkozhatunk, addig az állami kamattámogatású lakáshitelek esetén 1 illetve5 éves kamatperiódus választható. A viszonylag hosszabb kamatperiódusú jelzáloghitelek (10-15-20 év) jelenleg nem minden pénzintézetnél érhetők el.

Hogyan változhat a kamat egy-egy kamatperiódus lejáratakor?

Az adott kamatperiódus lejáratakor módosulhat a kamat mértéke, ami a törlesztő részlet csökkenését és emelkedését egyaránt jelentheti.

Referenciakamat alapú hitelek esetében

Úgynevezett referenciakamat alapú kölcsön esetén az ügyfél által fizetendő kamat két részből áll: referencia kamatból (ami a különböző futamidejű – 3, 6 vagy 12 havi - BUBOR), és kamatfelárból. Ilyen hitel esetében a kamat mértéke változhat akkor, ha változik a BUBOR mértéke (3, 6 vagy 12 havonta), illetve, ha változik a kamatfelár mértéke. A kamatfelár azonban csak a jogszabályban és szerződésben meghatározott feltételek szerint változtatható.

Fix kamatozású hitelek esetében

Február elsejétől, a Fair bank törvény hatályba lépéstől úgynevezett kamatváltoztatási mutató alapján módosíthatják a hitelkamatot a bankok egy-egy kamatperiódus lejáratakor, a legalább 3 éves futamidejű, hosszú távon fix kamatozású hitelek esetében. Ezt a mutatót azonban csak olyan tényezők befolyásolhatják, melyekre a bankoknak nincs közvetlen ráhatása.

Amennyiben Ön is kíváncsi az azonos összegű és futamidejű, de különböző kamatperiódusú hitelek kamatára, teljes hiteldíj mutatójára és havi törlesztő részletére, akkor küldje el ajánlatkérését a honlapunkon található űrlap kitöltésével. Hitelezési Tanácsadóink 1 munkanap alatt összeállítják az Ön igényeihez és lehetőségeihez szabott hitelkonstrukciókat tartalmazó ajánlatot. Az ajánlat díjmentes és nem jár kötelezettséggel.

A kapott ajánlatok alapján Önnek lehetősége nyílik arra, hogy összehasonlíthassa kamatperiódusok szerint a hitelek kamatbeli és törlesztő részletbeli különbségét, s eszerint dönthet a rövidebb vagy hosszabb kamatperiódusú hitelkonstrukciók között.

Amennyiben további kérdései merültek fel a különböző kamatperiódusokat, vagy egyéb hiteleket illetően, akkor keresse személyesen, telefonon vagy e-mailben a Hitelnet irodáit, melyek az ország egyre több pontján elérhetők.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Válaszadó!
Jól gondolom, hogy a lakáshitel futamideje alatti kamatperiódus azt jelenti, hogy pl. 20 év törlesztési futamidő alatti 5 éves kamatperiódus – első 5 év fix törlesztő majd (kamatváltozás), második 5 év fix törlesztő majd (kamatváltozás), harmadik 5 év fix törlesztő (kamatváltozás), majd az utólsó 5 év fix törlesztő.
Köszönöm a válaszát!

2
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x