JTM szabály, mutató fogalma, számítása

A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (a továbbiakban: JTM) az alábbiak szerint számított mutatószám, amely az ügyfélnek a hitelnyújtást követően fennálló havi adósságszolgálata és az igazolt havi nettó jövedelmének hányadosa azzal, hogy adóstársak esetén valamennyi adóstárs havi adósságszolgálata és igazolt havi nettó jövedelme összesítve értendő.

JTM = havi adósságszolgálat / igazolt nettó jövedelem

Igazolt jövedelem:
Egy naptári hónapra vonatkozik, 30 napnál nem lehet régebbi.

Az igazolás lehet:

  • munkáltatói
  • állami adóhatóság által kiállított
  • magyar vagy külföldi állam ellátást folyósító szerve által kiállított,
  • ügyfél nyilatkozata és az átutalás jogcíme alapján az ügyfél fizetési számlájára érkező bére, nyugdíja, a magyar vagy külföldi állam által folyósított rendszeres ellátás összege, amelyek után az előírt közterhek levonásra kerültek az ügyfél tudomása szerint
  • a bíróságnak a megállapításról, vagy jóváhagyásról szóló döntése alapján házastársi tartásdíj vagy üzletszerűen végzett járadékszolgáltatást nyújtó szervezet által igazolt rendszeres járadék.

Devizában kapott jövedelem forintban történő meghatározásakor az MNB által közzétett árfolyamon, az adósságszolgálat számítását megelőző második munkanapon érvényes árfolyamon kell azt átszámítani.

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Ha az igazolt jövedelem közteherköteles, akkor az ügyfélnek, illetve az igazolás kiállítójának nyilatkozata szükséges arról, hogy a jövedelem után az előírt közterhek megfizetésre kerültek.

Havi adósságszolgálat:
Az igényelt finanszírozás törlesztőrészletén felül az Adós és Adóstárs(ak) illetve Lízingbevevő és a lízingbevevővel közeli hozzátartozói, élettársi kapcsolatban álló Kezes(ek) valamennyi folyósított hitelének/lízingjének havi törlesztőrészlete és a hitelkártya szerződése vagy fizetési számlájához kapcsolódó hitelkeret 5%-a.

Ha az ügyfél más hitelügyletben adóstárs vagy kezes, akkor a másik hitelügylet havi törlesztőrészletét az egyes adóstársak / kezesek között egyenlő arányban meg kell osztani és az ügyfélre eső havi törlesztő hányadot kell beszámítani.

Devizában lévő fizetési kötelezettség forintban történő meghatározásakor az MNB által közzétett árfolyamon,az adósságszolgálat számítását megelőző második munkanapon érvényes árfolyamon kell azt átszámítani.

A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót minden új, 200 ezer forintot meghaladó hitel felvételekor vizsgálni kell (fogyasztási hitel, jelzáloghitel, gépjárműhitel, stb.). A mutatóban az új hitel terhei mellett figyelembe kell venni az ügyfél minden fennálló hiteléhez kapcsolódó törlesztési terhét, rendelkezésre álló jövedelemként pedig csak az igazolt, legális nettó jövedelem (munkabér, nyugdíj, családi pótlék, stb.) számítható be.

Hatályos JTM limitek

Az új JTM előírások alapján a 2018. október elsejétől befogadott, 5 évnél hosszabb futamidejű jelzáloghiteleknél – a kölcsön kamatperiódusának hosszától függően – a korábbinál alacsonyabb JTM mutatók kerültek bevezetésre.

Jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM szabályok)
Havi nettó jövedelem Fogyasztási hitelek Jelzáloghitelek
Kamat periódus
5 évnél rövidebb 5-10 év között Legalább 10 éves
500 ezer Ft alatt 50% 25% 35% 50%
500 ezer Ft vagy feletti 60% 30% 40% 60%
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
34 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Lakáshitelt mennyi idővel azután engedélyezik a bankok, ha veszek fel szabad felhasználású hitelt?
Köszönöm.

Jó napot kívánok!
Az után érdeklődöm, hogy kamatmenetes munkáltatói kölcsön esetén, 500 ezer Ft alatti jövedelem mellett melyik JTM az irányadó?
A választ előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
A férjemmel lakást szeretnénk vásárolni. Kb. 10-12 millió Ft hitelre lenne szükségünk. Én sajnos BAR listás vagyok. Van önerőnk kb. 4 millió Ft.
Kell-e adóstárs a hitelhez? Az ő jövedelme kb. 220-300 Ft nettó.
Köszönöm a választ.

Üdvözlöm!
A párommal lakást szeretnénk vásárolni, amelyhez mindenképpen hitelre van szükségünk (babaváróban vagy csok-ban gondolkozunk). Viszont én sajnos határozott idejű szerződéssel dolgozom, ő pedig KATÁ-s vállalkozó.
Lehet így esélyünk hitelfelvételre?
Köszönöm válaszát!

Jó napot kívánok!
Az online adatlapot nem tölteném ki, mivel nem hitelről érdeklődnék.
A házunkat szeretnénk eladni, amire már van vevő. A tervrajzon nem szerepel a kazánházunk, ahonnan a gázcsövek is bevezetésre kerültek. Megkérdeztünk egy tervezőt, aki azt mondta, nem szükséges a módosítás, mivel már 30 éve a házhoz lett építve az épület, és így már elévült. A vevőnek a hitel miatt ez mennyire befolyásoló tényező?
Köszönöm válaszát!

Jó napot kívánok!
Édesanyám szeretne lakáshitelt felvenni társhitelessel egy kis házra. A házat 3 millió Ft-ért adják. Anyukámnak van 5-600ezer Ft önerője. Kb. mennyi hitelt tud így adni a bank? Gondolom értékbecslő előbb felértékelné, de kb. összeg mennyi lenne?
Csak hogy még mennyit rakjunk hozzá?
Köszönöm szépen válaszát!

Jó napot!
Édesanyám nettó havi jövedelme kb. 82.000 Ft. Van-e esélye, hogy 2,5 – 3 Millió lakáshitelt igényeljen egy általa vásárolni kívánt ingatlanra?

Szép jó napot kívánok.
Falusi csokot szeretnénk kihasználni. Az ingatlan vételára 15.000.000 Ft. 10.000.000 + 5.000.000 Ft volna a falusi csok. Most jelenleg férjem keresete 410.000 + cafatéria (27.000), saját jövedelmem 48.000 családi pótlék. Ebből van 118.000 már meglévő hitelünk.
Esélyünk van így a falusi csok + 10 millió hitelre?
Előre is köszönöm a választ.

Babaváró hitelt, ha nincs jövedelmem, csak az ápolási díj, a feleségem pedig 6 órában dolgozik, nettó 98.0000 Ft-ért, igényelhetek-e?

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy önök hogyan számolják ki a 3 havi bérből az átlagot?
Üdv: Sándor

A maximális törlesztő mértékének számításához először kell a jövedelmet osztani majd levonni a meglévő hitelkereteket, vagy először lefonni majd elosztani?
Konkrétan: 500 ezer forint alatti jövedelem 10 éves kamatperiódusnál 50% a határ. Tehát 400ezer forintot először osztunk 2-vel, majd levonjuk a meglévő hiteltörlesztőket, hitelkeretek 5%-át, vagy fordítva?

A babaváró hitelnél milyen JTM számítás van 500 Ft alatti keresetnél?
Üdv.
Ati

Jó napot!
Annyi kérdésem lenne, hogy az OTP-nél múlt hónapban vettem fel személyi kölcsönt, 1.000.000 Ft-ot, abból kifizettem a fennmaradó Providentet és ebben a hónapban akartunk lakáshitelt is felvenni, ami 970.000 Ft lett volna, de elutasított azzal a bank, hogy van a bankszámlámon több olyan utalás, 20.000-es, amit egyik haveromnak utaltam fel egy oldalra, de ő visszaadta készpénzben.
Lehet, hogy ilyesmiért elutasít egy bank nettó 190.000 Ft fizetéssel?

Kedves Hitelnet!
Tegnap OTP-s áruhitelt szerettem volna felvenni, de alternatív ajánlatként adóstárs bevonásával jöhetett volna létre az üzlet. Nem értettem miért, hiszen nem tudok hiteltartozásról, ami szóba jöhet egy mobiltelefon vásárlás kamatmentes részletre, amit 1-2 hónapja törlesztek már, folyamatosan havi 8.220,- Ft-tal. Ezen kívül más hitelről nem tudok, a fennálló tartozásom a Telekom felé kb. 160.000,- Ft. Havi jövedelmem 300.000,- Ft körüli (nettó), és 140.000,- Ft-os hitelt szerettem volna felvenni, áruhitelt, de az OTP kvázi elutasított. A JTM mutatójuk szerint ez 170%-ot jelent számomra. Nem értem a dolgot, fogalmam sincs miért utasítottak el. Annak idején Cetelem hitellel 2 perc alatt megkaptam, több, mint 300.000,- Ft-os áruhitelre, és az is 2015 után volt.
Tudna mondani 1-2 tippet, hogy mi lehet a gond? Ezt a 170%-ot nem is értem, hogy hogyan jött ki.
Köszönettel.

Köszönöm!
Akkor ezek szerint meg kell várni, míg visszamegy dolgozni (szeptember 1-jén), és normál fizetése lesz. Így novemberben jöhet szóba újból a hitelfelvétel?

Tisztelt Hitelnet!
A JTM-mel kapcsolatban lenne kérdésem. A közeljövőben kívánunk felvenni lakáshitelt a párommal. A párom jelenleg gyerek mellett otthon van, az előző hónapban járt le a GYED (100 feletti összeg), most GYES-t kap (kb. 26 ezer Ft). Igazolható jövedelmünk így az én munkabérem, a GYES, valamint a családi pótlék.
A kérdésem az, hogy az igazolt jövedelmet mi alapján számolják? Ugyanis, ha a mostani GYEST vesszük alapul, akkor a kalkulált törlesztőrészlet (OTP-s kalkulátor) meghaladja az összjövedelem 50%-át. Viszont ha mondjuk az előző 6 hónap jövedelmének átlagát vesszük alapul, akkor megfelelnénk (mivel a GYED jóval magasabb volt a mostani GYES-nél). Ha az előző 3 hónapot vesszük alapul, akkor is megfelelő volna. Viszont ha az előző hónapot, akkor már nem.
Kérdésem tehát, hogy mi az igazolt jövedelem alapja/tárgya?

34
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x