JTM mutató (Jövedelemarányos törlesztőrészlet) fogalma, számítása

A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (a továbbiakban: JTM) az alábbiak szerint számított mutatószám, amely az ügyfélnek a hitelnyújtást követően fennálló havi adósságszolgálata és az igazolt havi nettó jövedelmének hányadosa azzal, hogy adóstársak esetén valamennyi adóstárs havi adósságszolgálata és igazolt havi nettó jövedelme összesítve értendő.

JTM = havi adósságszolgálat / igazolt nettó jövedelem

Igazolt jövedelem:
Egy naptári hónapra vonatkozik, 30 napnál nem lehet régebbi.

Az igazolás lehet:

  • munkáltatói
  • állami adóhatóság által kiállított
  • magyar vagy külföldi állam ellátást folyósító szerve által kiállított,
  • ügyfél nyilatkozata és az átutalás jogcíme alapján az ügyfél fizetési számlájára érkező bére, nyugdíja, a magyar vagy külföldi állam által folyósított rendszeres ellátás összege, amelyek után az előírt közterhek levonásra kerültek az ügyfél tudomása szerint
  • a bíróságnak a megállapításról, vagy jóváhagyásról szóló döntése alapján házastársi tartásdíj vagy üzletszerűen végzett járadékszolgáltatást nyújtó szervezet által igazolt rendszeres járadék.

Devizában kapott jövedelem forintban történő meghatározásakor az MNB által közzétett árfolyamon, az adósságszolgálat számítását megelőző második munkanapon érvényes árfolyamon kell azt átszámítani.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Ha az igazolt jövedelem közteherköteles, akkor az ügyfélnek, illetve az igazolás kiállítójának nyilatkozata szükséges arról, hogy a jövedelem után az előírt közterhek megfizetésre kerültek.

Havi adósságszolgálat:
Az igényelt finanszírozás törlesztőrészletén felül az Adós és Adóstárs(ak) illetve Lízingbevevő és a lízingbevevővel közeli hozzátartozói, élettársi kapcsolatban álló Kezes(ek) valamennyi folyósított hitelének/lízingjének havi törlesztőrészlete és a hitelkártya szerződése vagy fizetési számlájához kapcsolódó hitelkeret 5%-a.

Ha az ügyfél más hitelügyletben adóstárs vagy kezes, akkor a másik hitelügylet havi törlesztőrészletét az egyes adóstársak / kezesek között egyenlő arányban meg kell osztani és az ügyfélre eső havi törlesztő hányadot kell beszámítani.

Devizában lévő fizetési kötelezettség forintban történő meghatározásakor az MNB által közzétett árfolyamon,az adósságszolgálat számítását megelőző második munkanapon érvényes árfolyamon kell azt átszámítani.

A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót minden új, 200 ezer forintot meghaladó hitel felvételekor vizsgálni kell (fogyasztási hitel, jelzáloghitel, gépjárműhitel, stb.). A mutatóban az új hitel terhei mellett figyelembe kell venni az ügyfél minden fennálló hiteléhez kapcsolódó törlesztési terhét, rendelkezésre álló jövedelemként pedig csak az igazolt, legális nettó jövedelem (munkabér, nyugdíj, családi pótlék, stb.) számítható be.

Hatályos JTM limitek

Az új JTM előírások alapján a 2018. október elsejétől befogadott, 5 évnél hosszabb futamidejű jelzáloghiteleknél – a kölcsön kamatperiódusának hosszától függően – a korábbinál alacsonyabb JTM mutatók kerültek bevezetésre.

Utolsó módosítás: 2020. március 24. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Attila szerint:

2019-07-14 - 19:42

A babaváró hitelnél milyen JTM számítás van 500 Ft alatti keresetnél?
Üdv.
Ati

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-14 - 22:39

Kedves Ati!
Babaváró hitelnél 500.000 Ft alatti kereset esetén 50%-os JTM-mel lehet számolni.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Misi szerint:

2019-01-29 - 11:40

Jó napot!
Annyi kérdésem lenne, hogy az OTP-nél múlt hónapban vettem fel személyi kölcsönt, 1.000.000 Ft-ot, abból kifizettem a fennmaradó Providentet és ebben a hónapban akartunk lakáshitelt is felvenni, ami 970.000 Ft lett volna, de elutasított azzal a bank, hogy van a bankszámlámon több olyan utalás, 20.000-es, amit egyik haveromnak utaltam fel egy oldalra, de ő visszaadta készpénzben.
Lehet, hogy ilyesmiért elutasít egy bank nettó 190.000 Ft fizetéssel?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-30 - 12:58

Kedves Misi!
Nem ismerve a belső banki szabályzatot, sajnos nem tudjuk megmondani, hogy fenti indokkal elutasításra kerülhet-e egy hitelkérelem.

Ádám szerint:

2017-11-28 - 09:11

Kedves Hitelnet!
Tegnap OTP-s áruhitelt szerettem volna felvenni, de alternatív ajánlatként adóstárs bevonásával jöhetett volna létre az üzlet. Nem értettem miért, hiszen nem tudok hiteltartozásról, ami szóba jöhet egy mobiltelefon vásárlás kamatmentes részletre, amit 1-2 hónapja törlesztek már, folyamatosan havi 8.220,- Ft-tal. Ezen kívül más hitelről nem tudok, a fennálló tartozásom a Telekom felé kb. 160.000,- Ft. Havi jövedelmem 300.000,- Ft körüli (nettó), és 140.000,- Ft-os hitelt szerettem volna felvenni, áruhitelt, de az OTP kvázi elutasított. A JTM mutatójuk szerint ez 170%-ot jelent számomra. Nem értem a dolgot, fogalmam sincs miért utasítottak el. Annak idején Cetelem hitellel 2 perc alatt megkaptam, több, mint 300.000,- Ft-os áruhitelre, és az is 2015 után volt.
Tudna mondani 1-2 tippet, hogy mi lehet a gond? Ezt a 170%-ot nem is értem, hogy hogyan jött ki.
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-05 - 11:49

Kedves Ádám!
A leírtak alapján sajnos nem tudjuk megmondani, miért kérheti a bank adóstárs bevonását. Ilyen esetleg az adós fiatal életkora esetén szokott előfordulni. Általában még a banki ügyintéző sem tudja erre a választ, mert a hitelbírálatot az adósminősítő rendszer végzi.

Árpád szerint:

2016-05-10 - 10:30

Köszönöm!
Akkor ezek szerint meg kell várni, míg visszamegy dolgozni (szeptember 1-jén), és normál fizetése lesz. Így novemberben jöhet szóba újból a hitelfelvétel?

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-10 - 10:49

Kedves Árpád!
Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat, s valamennyi részlet ismeretében Szakértőink meg tudják mondani Önöknek, hogy jelenleg mekkora összegű lakáshitel felvételére lehetnek jogosultak!

Árpád szerint:

2016-05-09 - 20:34

Tisztelt Hitelnet!
A JTM-mel kapcsolatban lenne kérdésem. A közeljövőben kívánunk felvenni lakáshitelt a párommal. A párom jelenleg gyerek mellett otthon van, az előző hónapban járt le a GYED (100 feletti összeg), most GYES-t kap (kb. 26 ezer Ft). Igazolható jövedelmünk így az én munkabérem, a GYES, valamint a családi pótlék.
A kérdésem az, hogy az igazolt jövedelmet mi alapján számolják? Ugyanis, ha a mostani GYEST vesszük alapul, akkor a kalkulált törlesztőrészlet (OTP-s kalkulátor) meghaladja az összjövedelem 50%-át. Viszont ha mondjuk az előző 6 hónap jövedelmének átlagát vesszük alapul, akkor megfelelnénk (mivel a GYED jóval magasabb volt a mostani GYES-nél). Ha az előző 3 hónapot vesszük alapul, akkor is megfelelő volna. Viszont ha az előző hónapot, akkor már nem.
Kérdésem tehát, hogy mi az igazolt jövedelem alapja/tárgya?

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-10 - 09:24

Kedves Árpád!
Mivel párja jelenleg gyest kap, ezért annak összegével tud kalkulálni a bank a jövedelemvizsgálat során.

Árpád szerint:

2016-05-10 - 09:57

Tisztelt Hitelnet!
Köszönöm a gyors választ. Akkor ezek szerint a bank a hitelfelvételt megelőző hónap jövedelmével kalkulál?
Azaz, ha nekem megnövekszik (megfelelő mértékben) a jövedelmem mondjuk júniustól, akkor júliusban már szóba jöhet a hitelfelvétel, ugye?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-10 - 10:09

Kedves Árpád!
Folyamatos munkaviszony esetén a bankok általában 3 havi átlagjövedelemmel kalkulálnak, de mivel párja esetében változott a jövedelem típusa, ezért ott a gyed összegét nem tudják figyelembe venni, hiszen a jövőben a 26 ezer forintos gyes lesz a jövedelme.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA