Jövedelemigazolás nélkül megoldható a hitelfelvétel?

Hitelt szeretne igényelni, de jelenleg nem rendelkezik jövedelemmel, vagy nem tudja igazolni rendszeres bevételét? Jövedelemigazolás nélküli hitelt keres?

Napjainkban lényegesen megváltozott a pénzintézetek jövedelemvizsgálata. Ez a változás a korábbi lehetőségekhez képest minden esetben szigorítást jelent. Ma már jogszabály sem teszi lehetővé a jövedelemigazolás nélküli hitelek felvételét, vagyis a tisztán fedezet alapon folyósított jelzáloghitelek elérését.

A bankok jövedelemvizsgálatához kapcsolódó legfontosabb jogszabályváltozás 2010. június 11-én lépett életbe. Ez alapján minden banknak meg kell állapítania hitelbírálata során a hiteligénylők úgynevezett hitelezhetőségi limitjét. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a jövedelemigazolás, mely az adós, illetve adott esetben az adóstárs rendszeres havi jövedelmét tartalmazza.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Jövedelemigazolás benyújtására mind fedezet bevonása nélküli személyi kölcsönök, mind ingatlan fedezete mellett nyújtott jelzáloghitelek igénylése esetén szükség van. Azonban míg jelzáloghitelek igénylésekor sok esetben elegendő, ha az adós legalább háromhavi munkaviszonnyal rendelkezik jelenlegi munkahelyén, addig a legtöbb pénzintézetnél elvárás, hogy a személyi hitel igénylője legalább hat hónapos munkaviszonnyal rendelkezzen.

A hitelező bank minden esetben szeretné látni, hogy a kihelyezett hitel milyen forrásból lesz törlesztve. A hitelbírálat során általában a havi törlesztő részletnek és a meglévő hitelek törlesztő részleteinek a háromszorosa az elvárt jövedelem az adós és adóstárs részéről, de arra is van példa, hogy a KSH szerinti megélhetési költségeket veszik alapul a szükséges jövedelem esetén.

Amennyiben hitelét ingatlanfedezet bevonása nélkül szeretné megoldani, akkor jövedelemigazolás benyújtására természetesen ebben az esetben is mindenképpen szükség van. Személyi kölcsön igénylés során a jövedelem vizsgálat lényegesen szigorúbb, hiszen ebben az esetben a bank fedezet az igénylő nettó jövedelme és a fizetési múltja. Fedezet nélküli személyi hitelek esetén a maximális hitelösszeg nem lehet több,, mint az igénylő nettó jövedelmének 6-8 szorosa. A meglévő hitelek havi törlesztő részletei természetesen csökkentik az igényelhető kölcsön összegét.

Mivel lehet igazolni a jövedelmet?

A jövedelem igazolására szolgáló dokumentumok eltérőek lehetnek a szerint, hogy az ügyfél milyen státuszban szerzi rendszeres jövedelmét.

Amennyiben alkalmazotti munkaviszonyban dolgozik, akkor a munkáltató által kitöltött Munkáltatói igazolásra van szükség. Emellett a legtöbb pénzintézet jövedelemvizsgálatához be kell nyújtani a munkabért tartalmazó bankszámla kivonatot, vagy ez előző évi jövedelmet tartalmazó APEH jövedelemigazolást.

Nyugdíjasok esetében nyugdíjas igazolvány és nyugdíjszelvény, vagy – az ellátás bankszámlára történő utalása esetén – bankszámla kivonat benyújtása szükséges.

Egyéni és társas vállalkozók minden esetben APEH jövedelemigazolással, valamint APEH által kiállított nemleges adótartozással tudják igazolni jövedelmüket. Ezen kívül előfordulhat, hogy egy-egy bank – a vállalkozás formájától függően – bekéri a mérleget, főkönyvi kivonatot, beszámolót, vagy az SZJA bevallást.

A jövedelem összegének el kell érnie a minimálbér illetve minimál nyugdíj összegét, de ez nem minden esetben elegendő, hiszen a bankok által elvárt jövedelem nagysága függ a háztartás kiadásaitól és a felvenni kívánt hitel összegétől is.

A jövedelemigazolásnak több fajtája is létezik. Hogy kinek milyen jövedelemigazolást kell benyújtani, az a jövedelemszerző tevékenységtől függ. A hitelt igénylő ügyfelek többsége alkalmazotti státuszban dolgozik, így nekik munkáltatói igazolást kell kitöltetniük. A munkáltatói igazolást a munkáltató állítja ki. Lényeges, hogy 30 napnál régebben kiadott igazolással már nem indítható el a hitelügylet. A bankok többsége nem elégszik meg a munkáltatói igazolással, hanem mellé munkabért tartalmazó folyószámlát is kér. Amennyiben a munkavállaló munkabére nem bankszámlára érkezik, akkor adóhatóság által kiadott igazolással tudja alátámasztani rendszeres jövedelmét.

Egyéni és társas vállalkozók esetén elsősorban az illetékes adóhatóság által kiadott jövedelemigazolás az elfogadott, de előfordulhat, hogy emellett adott bank a társas vállalkozótól munkáltatói igazolás kitöltését is elvárja. Továbbá a vállalkozóknak azt is hivatalosan igazolniuk kell, hogy nincsen adótartozásuk. A hitel jóváhagyásához a cég típusának megfelelően beszámolót, mérleget, illetve főkönyvi kivonatot is bekérhetnek a pénzintézetek.

A nyugdíjas hiteligénylők vannak a legegyszerűbb helyzetben, hiszen nekik sem munkáltatói igazolást nem kell kitöltetniük, sem az adóhatóságtól nem kell jövedelemigazolást beszerezniük. A nyugdíjas jogviszony ugyanis a birtokukban lévő nyugdíjas igazolvánnyal, a nyugdíj összege pedig a nyugdíjszelvénnyel vagy a nyugdíjat tartalmazó folyószámlával igazolható.

Egyéb jövedelemszerző tevékenységek esetén további igazolások benyújtására is sor kerülhet. Például, ha az adóstárs valamely családtámogatási ellátásban részesül – ami ugyan önálló jövedelemként nem fogadható el, de kiegészítőként igen – akkor benyújtandó a GYED, GYES vagy egyéb, megfelelő szelvény. Megbízási szerződéssel dolgozóknak a jövedelme is elfogadható, ennek igazolására a bankszámla mellett azonban szükség van a megbízási szerződésre is.

A jövedelemigazolás ingatlanfedezettel sem váltható ki. Jelzáloghitel felvételéhez is legalább minimálbért és 3 havi munkaviszonyt kell igazolni. Fedezet nélküli személyi hitel esetén pedig egyértelműen a hivatalosan igazolt jövedelem jelenti a kölcsön visszafizetésének legnagyobb biztosítékát.

Ha Ön arra kíváncsi, hogy adott kölcsönösszeg eléréséhez mekkora jövedelem igazolása szükséges, akkor kérje Hitelszakértőink segítéségét!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
154 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Helló!
Szeretnék 150.000 Ft-ot 4 hónapos törlesztéssel. Nem vagyok bejelentve, de dolgozom. BAR listán szereplek.
Nem tudom, hogy kapható-e vagy nem, viszont s.o.s lenne.
Köszönöm.

Szép estét!
Az volna a kérdésem, hogy ugye 3 havi bankszámla kivonat kell, hogy igazoljam a nettó 150.000 Ft-os fizetésem, amivel nem is volna gond, viszont nem tudom mennyire befolyásolja a dolgot, hogy voltam 7 nap táppénzen, ami nyilván “nyomot” hagy..
Szóval van-e okom aggodalomra?
Előre is köszönöm.

Lehetne munkáltatói igazolás nélkül hitelt felvennem, mert jelenleg nincs munkám és esküm lenne, arra szeretnék legalább 150 ezret gyorsan felvenni.

Ápolási díjat kapok.
Erre tudok-e személy kölcsönt felvenni?

Szép estét.
Hitelt szeretnék, de sajnos napi bejelentéssel dolgozok. 2020 november 27-től 2021. április 24-én járt le a szerződésem, 5 hónap munkaszerződéssel. De 2020 március óta dolgozok folyamatosan. Fizetésemet készpénzbe kapom, ami 158 ezer Ft. Remélem tudok valami hitelt szerezni.
Tisztelettel. Vadász Sándor

Érdeklődni szeretnék jövedelem igazolás nélkül lehet e kölcsönt kapni?

Tisztelt Hitelnet!
Másfél éve dolgozom, viszont határozott idejű a munkaszerződésem, ami jövőre jár le.
Így igényelhetek lakáscélú hitelt?

Sziasztok!
Autóvásárláshoz szeretnék hitelt felvenni. Külföldi munkahelyem van, és úgy látom, mindenhol csak belföldi jövedelemigazolást fogadnak el.
Van olyan hitelező (és nem uzsorás, nyilván) ahol nem kell hazai jövedelemigazolás?

Úgyhogy nincs munkahelyem most és megélhetés szempontból kéne hitel, lehetne későbbi törlesztéssel felvenni?

Jelenleg Gyesen vagyok. Az ingatlan az én nevemen van. Férjezett vagyok. A férjemnek bejelentett munkája van, de a jelzáloghitelt én szeretném felvenni. A férjem lenne az adóstárs.

Tisztelt Hitelnet!
Akinek havi 86.609 Ft-ja van, mert rokkant és sehol nem kap melót, annak milyen esélye van a hitelre? Néha a szegényeknek is jól jönne a “nekikvaló” hitel. Rájuk miért nem gondol soha senki?

A vitus idején nics munka ! Honnan mutasink igazolast!

Tisztelt Hitelnet!
Ma már jogszabály sem teszi lehetővé a jövedelemigazolás nélküli hitelek felvételét, vagyis a tisztán fedezet alapon folyósított jelzáloghitelek elérését.

A bankok jövedelemvizsgálatához kapcsolódó legfontosabb jogszabályváltozás 2010. június 11-én lépett életbe. Ez alapján minden banknak meg kell állapítania hitelbírálata során a hiteligénylők úgynevezett hitelezhetőségi limitjét.
Kérdésem, ha véletlen a Bank kiadja a szabad felhasználású jelzáloghitelt, mégis tisztán fedezet alapon, nem volt jövedelemvizsgálat, és az adós magából a kiadott hitelből törleszt,a többit felhasználja,de utána nem tud a bank felé teljesíteni.
Ilyenkor mi a teendő? A bank küldi a felszólításokat, hogyan kell reagálni ezekre?

Tisztelt Hitelnet!
Ma már jogszabály sem teszi lehetővé a jövedelemigazolás nélküli hitelek felvételét, vagyis a tisztán fedezet alapon folyósított jelzáloghitelek elérését.

A bankok jövedelemvizsgálatához kapcsolódó legfontosabb jogszabályváltozás 2010. június 11-én lépett életbe. Ez alapján minden banknak meg kell állapítania hitelbírálata során a hiteligénylők úgynevezett hitelezhetőségi limitjét.
Kérdésem, ha véletlen a Bank kiadja a szabad felhasználású jelzáloghitelt, mégis tisztán fedezet alapon, nem volt jövedelemvizsgálat, és az adós magából a kiadott hitelből törleszt,a többit felhasználja,de utána nem tud a bank felé teljesíteni.
Ilyenkor mi a teendő? A bank küldi a felszólításokat, hogyan kell reagálni ezekre?

Üdvözlöm
Érdeklődni szeretnék, hogy külföldi bérrel, de nincs viszont még egy év munkaviszonyom, így is feltudok venni hitelt?
Köszönöm.

Üdvözlöm
Érdeklődni szeretnék, hogy külföldi bérrel, de nincs viszont még egy év munkaviszonyom, így is feltudok venni hitelt?
Köszönöm.

Üdvözlöm!provident hitelem volt de azt tavaly szeptemberben rendeztem..tudomásom szerint még aktív khr listán vagyok,holott már passziv listásnak kellne hogy látszódjon.a provident ügyfél szolgálatot kérdeztem és azt mondták egy két hónap mire passzivra raknak de ez sajnos nem történt meg!kaphatok igy is hitelt?

Kérdése van?

Kattintson ide és tegye fel

Szakértőink eddig 45945 kérdésre válaszoltak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

154
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x