Jövedelemigazolás nélkül megoldható a hitelfelvétel? - Hitelnet.hu

Jövedelemigazolás nélkül megoldható a hitelfelvétel?

Utolsó módosítás: 2015. december 04. péntek

Megoldható a hitel munkáltatói jövedelem igazolás nélkül?

Hitelt szeretne igényelni, de jelenleg nem rendelkezik jövedelemmel, vagy nem tudja igazolni rendszeres bevételét? Jövedelemigazolás nélküli hitelt keres?

Napjainkban lényegesen megváltozott a pénzintézetek jövedelemvizsgálata. Ez a változás a korábbi lehetőségekhez képest minden esetben szigorítást jelent. Ma már jogszabály sem teszi lehetővé a jövedelemigazolás nélküli hitelek felvételét, vagyis a tisztán fedezet alapon folyósított jelzáloghitelek elérését.

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

A bankok jövedelemvizsgálatához kapcsolódó legfontosabb jogszabályváltozás 2010. június 11-én lépett életbe. Ez alapján minden banknak meg kell állapítania hitelbírálata során a hiteligénylők úgynevezett hitelezhetőségi limitjét. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a jövedelemigazolás, mely az adós, illetve adott esetben az adóstárs rendszeres havi jövedelmét tartalmazza.

Jövedelemigazolás benyújtására mind fedezet bevonása nélküli személyi kölcsönök, mind ingatlan fedezete mellett nyújtott jelzáloghitelek igénylése esetén szükség van. Azonban míg jelzáloghitelek igénylésekor sok esetben elegendő, ha az adós legalább háromhavi munkaviszonnyal rendelkezik jelenlegi munkahelyén, addig a legtöbb pénzintézetnél elvárás, hogy a személyi hitel igénylője legalább hat hónapos munkaviszonnyal rendelkezzen.

A hitelező bank minden esetben szeretné látni, hogy a kihelyezett hitel milyen forrásból lesz törlesztve. A hitelbírálat során általában a havi törlesztő részletnek és a meglévő hitelek törlesztő részleteinek a háromszorosa az elvárt jövedelem az adós és adóstárs részéről, de arra is van példa, hogy a KSH szerinti megélhetési költségeket veszik alapul a szükséges jövedelem esetén.

Amennyiben hitelét ingatlanfedezet bevonása nélkül szeretné megoldani, akkor jövedelemigazolás benyújtására természetesen ebben az esetben is mindenképpen szükség van. Személyi kölcsön igénylés során a jövedelem vizsgálat lényegesen szigorúbb, hiszen ebben az esetben a bank fedezet az igénylő nettó jövedelme és a fizetési múltja. Fedezet nélküli személyi hitelek esetén a maximális hitelösszeg nem lehet több,, mint az igénylő nettó jövedelmének 6-8 szorosa. A meglévő hitelek havi törlesztő részletei természetesen csökkentik az igényelhető kölcsön összegét.

Mivel lehet igazolni a jövedelmet?

A jövedelem igazolására szolgáló dokumentumok eltérőek lehetnek a szerint, hogy az ügyfél milyen státuszban szerzi rendszeres jövedelmét.

Amennyiben alkalmazotti munkaviszonyban dolgozik, akkor a munkáltató által kitöltött Munkáltatói igazolásra van szükség. Emellett a legtöbb pénzintézet jövedelemvizsgálatához be kell nyújtani a munkabért tartalmazó bankszámla kivonatot, vagy ez előző évi jövedelmet tartalmazó APEH jövedelemigazolást.

Nyugdíjasok esetében nyugdíjas igazolvány és nyugdíjszelvény, vagy – az ellátás bankszámlára történő utalása esetén – bankszámla kivonat benyújtása szükséges.

Egyéni és társas vállalkozók minden esetben APEH jövedelemigazolással, valamint APEH által kiállított nemleges adótartozással tudják igazolni jövedelmüket. Ezen kívül előfordulhat, hogy egy-egy bank – a vállalkozás formájától függően – bekéri a mérleget, főkönyvi kivonatot, beszámolót, vagy az SZJA bevallást.

A jövedelem összegének el kell érnie a minimálbér illetve minimál nyugdíj összegét, de ez nem minden esetben elegendő, hiszen a bankok által elvárt jövedelem nagysága függ a háztartás kiadásaitól és a felvenni kívánt hitel összegétől is.

A jövedelemigazolásnak több fajtája is létezik. Hogy kinek milyen jövedelemigazolást kell benyújtani, az a jövedelemszerző tevékenységtől függ. A hitelt igénylő ügyfelek többsége alkalmazotti státuszban dolgozik, így nekik munkáltatói igazolást kell kitöltetniük. A munkáltatói igazolást a munkáltató állítja ki. Lényeges, hogy 30 napnál régebben kiadott igazolással már nem indítható el a hitelügylet. A bankok többsége nem elégszik meg a munkáltatói igazolással, hanem mellé munkabért tartalmazó folyószámlát is kér. Amennyiben a munkavállaló munkabére nem bankszámlára érkezik, akkor adóhatóság által kiadott igazolással tudja alátámasztani rendszeres jövedelmét.

Egyéni és társas vállalkozók esetén elsősorban az illetékes adóhatóság által kiadott jövedelemigazolás az elfogadott, de előfordulhat, hogy emellett adott bank a társas vállalkozótól munkáltatói igazolás kitöltését is elvárja. Továbbá a vállalkozóknak azt is hivatalosan igazolniuk kell, hogy nincsen adótartozásuk. A hitel jóváhagyásához a cég típusának megfelelően beszámolót, mérleget, illetve főkönyvi kivonatot is bekérhetnek a pénzintézetek.

A nyugdíjas hiteligénylők vannak a legegyszerűbb helyzetben, hiszen nekik sem munkáltatói igazolást nem kell kitöltetniük, sem az adóhatóságtól nem kell jövedelemigazolást beszerezniük. A nyugdíjas jogviszony ugyanis a birtokukban lévő nyugdíjas igazolvánnyal, a nyugdíj összege pedig a nyugdíjszelvénnyel vagy a nyugdíjat tartalmazó folyószámlával igazolható.

Egyéb jövedelemszerző tevékenységek esetén további igazolások benyújtására is sor kerülhet. Például, ha az adóstárs valamely családtámogatási ellátásban részesül – ami ugyan önálló jövedelemként nem fogadható el, de kiegészítőként igen – akkor benyújtandó a GYED, GYES vagy egyéb, megfelelő szelvény. Megbízási szerződéssel dolgozóknak a jövedelme is elfogadható, ennek igazolására a bankszámla mellett azonban szükség van a megbízási szerződésre is.

A jövedelemigazolás ingatlanfedezettel sem váltható ki. Jelzáloghitel felvételéhez is legalább minimálbért és 3 havi munkaviszonyt kell igazolni. Fedezet nélküli személyi hitel esetén pedig egyértelműen a hivatalosan igazolt jövedelem jelenti a kölcsön visszafizetésének legnagyobb biztosítékát.

Ha Ön arra kíváncsi, hogy adott kölcsönösszeg eléréséhez mekkora jövedelem igazolása szükséges, akkor kérje Hitelszakértőink segítéségét!

További bejegyzések jövedelem igazolása nélküli hitelfelvétel témában:


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Hozzászólások
 • András szerint:

  Éves állással rendelkezek, csak készpénzbe kapom jövedelmem.
  Így is van lehetőségem hitelfelvételre?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves András!
   Készpénzbe kapott fizetés esetén Munkáltatói igazolás mellett előző évi NAV jövedelemigazolással szükséges alátámasztani a munkabért.
   Jövedelemigazolás nélkül a hitelfelvétel nem lehetséges.

 • Laci szerint:

  Jó estét kívánok!
  Szeretnék egy kis összeget, ha lehetne legalább vagy 100.000 Ft-ot.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Laci!
   Hitelfelvételhez minden esetben szükséges jövedelemigazolás. Személyi kölcsön igényét kérjük ITT jelezze.

 • Gyöngyi szerint:

  Adószámmal rendelkező magánszemélyként számlákkal bizonyítottan nagyon magas havi bevételem van. Áfa körbe is be kellett jelentkeznem ez miatt. Költség elszámolásos átalányadózó vagyok.mHitelfelvétel szempontjából mégsem számít jövedelemnek a magas bevételem, nem ér annyit sem, mint a minimálbér.
  Mi a megoldás egy ingatlanvásárlási, vagy szabad felhasználású hitel felvételére? Nagy értékű ingatlanfedezetek is rendelkezésre állnak.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gyöngyi!
   Hitelfelvételhez valamilyen munkavégzésre irányuló jogviszonnyal (munkaviszony, egyéni vagy társas vállalkozás, stb.), vagy nyugdíjjal szükséges rendelkezni. Ennek hiányában megfelelő jövedelemmel rendelkező adóstárs bevonásával van lehetőség hitelfelvételre.

 • Krisztina szerint:

  Szeretném megkérdezni, hogy van egy házam, arra adnának hitelt?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Krisztina!
   Megfelelő jövedelemigazolás mellett van lehetőség ingatlanfedezet mellett nyújtott hitel felvételére. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

 • László szerint:

  Szeretnék felvenni egy kis pénzt.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves László!
   Hitelfelvételhez minden esetben szükséges jövedelemigazolás. Ha rendelkezik jövedelemmel, személyi kölcsön igényét ITT jelezheti.

 • Zoltán szerint:

  Saját lakásom, munkahelyem is van, csak napi bejelentéseim vannak. Így a napi keresetem 10.000 Ft és szeretnék 400.000 Ft személyi kölcsönt felvenni.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zoltán!
   Kölcsönigényléshez csak folyamatosan fennálló munkaviszony fogadható el, napi bejelentés sajnos nem.

 • Anna szerint:

  Hogyan és hol tudok kisebb összegű hitelt felvenni jövedelemigazolás nélkül, jövedelem híján?
  Van olyan eshetőség, hogy lehessen hitelt igényelni ilyen esetben vagy segély folyósítása mellett?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anna!
   Jövedelemigazolás nélkül, illetve segélyre nem oldható meg a hitelfelvétel.

 • András szerint:

  Kedves Hitelnet!
  Hitelkártyára lenne szükségem, mert külföldi utazásomon autót kölcsönöznék, és ott kaucióként csak hitelkártyát fogadnak el. Jövedelem igazolást nem tudok felmutatni.
  Kérdésem:
  volna-e lehetőség arra, hogy a hitelkeret összegét bankjuknál előzetesen befizetném, annak azonnali zárolásához hozzájárulásomat adnám, s ezzel garantálhatnám Önök részére a hitel visszafizetését.
  Szíves válaszukat előre is köszönöm.
  Üdvözlettel.
  András

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves András!
   Igazolt jövedelem hiányában sajnos nem oldható meg a hitelkártya igénylés bankpartnereinknél.

 • Dzsesszika szerint:

  Jó napot!
  Én érdeklődni szeretnék arról, hogy február 16.-a óta van bejelentett állásom, de szükségem lenne hitelre kb. 100.000 Ft-ra. Napi 4 órába vagyok bejelentve és havi 66.000 Ft érkezik a bankkártyámra és 33 Ft-ot kapok kp-ba.
  Erre van-e valami megoldás vagy lehetetlen?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Dzsesszika!
   Személyi kölcsön felvételéhez legalább 6 hónapos folyamatos munkaviszony szükséges, így sajnos nincs lehetősége személyi hitel felvételére.

 • Dávid szerint:

  Üdvözlöm.
  Lenne egy olyan kérdésem, hogy jelenleg munkanélküli vagyok kb. 2 hónapja, de csinálom a jogsit és szeretnék autót is venni. Sajnos most nagyon rossz a helyzetem, senki se tud anyagilag támogatni és szeretnék 1.000.000 Ft-os hitelt felvenni. Arra nincs lehetőség, hogy ebből a felvett összegből lehessen fizetni a havi törlesztő részletet?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Dávid!
   Jövedelemigazolás nélkül nincs lehetőség hitelfelvételre, így munkanélküliként sajnos nem tud kölcsönt felvenni.

 • Mária szerint:

  Szép napot
  Kérdésem az lenne, hogy kültéri tanya ingatlanra hol tudok hitelt felvenni kereseti igazolás nélkül?
  A tanyát adnám fedezetként, értékének a 40%-át szeretném felvenni.
  Válaszát köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mária!
   Kereseti igazolás nélkül nincs lehetőség hitelfelvételre egyik pénzintézetnél sem.

 • Erzsébet szerint:

  Azt szeretném kérdezni, hogy bárlistások kaphatnak-e jelzálogkölcsönt? Több mint 30 éve dolgozom egy helyen és sajnos olyan helyzetbe kerültem, hogy báros lettem,. Férjem elhunyt 7 éve és sajnos mindig lejjebb csúszok, mert már nem tudok hová fordulni.
  Kérem, ha tudnak segítsenek vagy mit javasolnak ilyen esetben?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Erzsébet!
   Aktív BAR lista esetén sajnos nincs lehetőség jelzáloghitel felvételére.
   Passzív BAR lista esetén akkor nyílhat lehetőség hitelfelvételre, ha a passzív státusz legalább 6 hónapja fennáll. Amennyiben ez megvan, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink tájékoztatni fogják az esetlegesen elérhető hitelkonstrukciókról!

 • Szabolcs szerint:

  500.000 Ft-ot szeretnék. Van 1 hónapos munkaviszonyom és nettó 150 ezer bérpapírom.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Szabolcs!
   Ingatlanfedezet nélküli személyi hitel felvételéhez bankpartnereinknél legalább 6 havi folyamatos munkaviszony szükséges, melynél az utolsó 3 hónapnak a jelenlegi munkahelyen kell meglenni úgy, hogy már nincs próbaidőn.

 • Pisti szerint:

  200.000 forintot szeretnék felvenni, de napi bejelentéssel dolgozom már több mint egy éve egy helyen.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Pisti!
   Személyi hitel felvételéhez legalább 6 hónapos folyamatos munkaviszony szükséges, a napi bejelentéssel történő munkavégzés sajnos nem fogadható el.

 • Ildikó szerint:

  Üdvözlöm!
  Szeretnénk lakást venni. Harmadik közös gyermekünket várjuk a mostani férjemmel. Az előző házasságomból négy nagy gyermekem van, akikre már kihasználtuk a szocpolt. Annyit sikerült már megtudnom, hogy én nem, de a mostani párom kihasználhatja a szocpolt más néven a (Csok-ot ). Az a gond, hogy a kinézett lakás 3.500.000 Ft. Fogyatékosságit kap a férjem és megváltozott képességű szociálist, mivel nyolcvanöt százalékos látás sérült. Én a családit kapom.
  Van-e valami lehetőségünk arra, hogy a 2.200.000 Ft csok mellé 1.300.000 Ft hitelt kapjunk? Tudnánk fizetni, hiszen a havonta bejövő összegünk közel kétszáz ezer, csak a férjem ilyen szemkárosodással sehová sem tud elhelyezkedni.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ildikó!
   A CSOK jogosultsághoz legalább az egyikük részéről minimum 180 napos TB jogviszony szükséges. A fogyatékossági és szociális támogatás, valamint a családi pótlékra való jogosultság nem jelent TB jogviszonyt, így a támogatás sajnos nem vehető igénybe. A megadott jövedelmekkel sajnos hitelfelvételre sincs lehetőség.

 • Mária szerint:

  Üdvözlöm!
  Szeretnék érdeklődni, hogy jövedelem nélkül lehet-e tőkehitelt felvenni? A vállalkozóim jelenleg szüneteltetve van.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mária!
   Hivatalos jövedelemigazolás nélkül bankpartnereinknél sajnos nem lehetőséges a hitelfelvétel.

 • Erzsébet szerint:

  100.000 Ft-ot szeretnek felvenni. 12 hónapos törlesztéssel lehetséges?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Erzsébet!
   1 éves futamidőre is van lehetőség személyi kölcsönt felvenni. A minimálisan igényelhető összeg azonban 300.000 Ft. Amennyiben ez a lehetőség is érdekli, kérjük kattintson IDE.

 • Dóra szerint:

  Üdvözlöm!
  Érdeklődni szeretnék, hogy kaphatok-e úgy hitelt, ha még nincs 3 hónapos munkaviszonyom a munkahelyemen. Szükségem lenne körülbelül 1 millió forintra május közepéig. Remélem tudnak segíteni.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Dóra!
   Fedezet nélküli személyi kölcsön felvételéhez legalább 6 hónapos, jelzáloghitel igényléséhez legalább 3 hónapos munkaviszony szükséges. A leendő adós egyik esetben sem lehet próbaidőn. 3 hónapnál rövidebb idejű munkaviszonnyal sajnos egyik bankpartnerünknél sem vehető fel kölcsön.

 • Márk szerint:

  Üdvözlöm!
  Olyan kérdésem lenne önökhöz, hogy autót szeretnék vásárolni, de nem rendelkezem bejelentett munkával! Azaz feketén jutok jövedelemhez! Ilyen esetben a bank, azaz önök mit tudnak ajánlani számomra!?
  Estlegesen hitelhez tudnék-e jutni, hogyha önök az én általam vásárolt autóra úgy mond fedezetet tennének jelzálogot, csak ugye itt van az, hogy az én általam választott autót csak pénzért tudnám elhozni illetve önök pedig fedezet nélkül nem adnak hitelt!
  Erre szeretnék választ, hogy lehetséges-e vagy sem ilyen!?
  Előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Márk

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Márk!
   Hivatalos jövedelem nélkül sajnos egyik pénzintézetnél sincs lehetőség hitelfelvételre. A hitelfelvételre csak megfelelő igazolt jövedelemmel rendelkező adóstárs bevonásával lenne lehetőség.

 • István szerint:

  Hitelt szeretnék felvenni, 350.000 Ft-ra lenne szükségem. Amit 24 havi banki átutalással törlesztenék.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves István!
   Személyi kölcsön igény esetén kérjük, kattintson IDE majd válassza ki az Önnek megfelelő terméket.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket