Munkáltatói kölcsön felvételéhez is szükséges a társtulajdonos bevonása? - Hitelnet.hu

Munkáltatói kölcsön felvételéhez is szükséges a társtulajdonos bevonása?

Tisztelt Cím!

Érdeklődnék, hogy osztatlan közös ingatlan tulajdonra (1/2-1/2, forgalmi értéke 25 millió Forint), ami özvegyi haszonélvezettel is meg van terhelve, ha felveszek munkáltatói kölcsönt jelzálogfedezettel a tulajdon hányadomra (pl.: 400e Ft-ot), ahhoz szükséges-e a haszonélvező beleegyezése, illetve a másik tulajdonos hozzájárulása?

Sajnos, a korábbi cikkekből számomra egyértelműen nem derült ki, hogy kell-e vagy nem a másik fél hozzájárulása, ha nem banki terméket vennék fel. (Az osztatlan tulajdonról használatba vételi megállapodás nem született, amelyet bármilyen közokiratban foglalva lenne.)

Előre is köszönöm a segítségüket!
Tisztelettel:
Karesz

Kedves Karesz!

Információink szerint a munkáltatói kölcsönt a teljes ingatlanra jegyzik be, s nem csak a munkavállaló tulajdoni hányadára. Így az ingatlan jelzáloghitellel történő megterheléséhez valamennyi tulajdonos, haszonélvező hozzájárulása szükséges. Ha tehát a munkaadó a munkáltatói kölcsönt ingatlan fedezete mellett nyújtja, akkor Ön a másik tulajdonos és az özvegyi jog jogosultjának hozzájárulása nélkül nem tudja azt felvenni. Nekik szintén részt kell venniük a hitelügyletben. A másik ingatlantulajdonost elegendő zálogkötelezettként bevonni a hitelbe. A haszonélvezeti vagy özvegyi jog jogosultja kötelezően bevonandó adóstársként szerepel a hitelügyletben. Az összes érintett fél bevonására és a teljes ingatlan terhelésére azért van szükség, mert egy esetleges nemfizetés esetén fél házat nem lehet értékesíteni. Csak önállóan forgalomképes megterhelésére van lehetőség.

Érdemes lenne esetleg a munkáltatóval egyeztetni, hogy a szóban forgó összeg esetében is jelzáloggal kívánják-e biztosítani a hitel visszafizetését. Viszonylag kisebb összegű munkáltatói kölcsön esetében nem mindig kéri a munkáltató jelzálogjog bejegyeztetését.

esetén jelenthet megoldást, amikor is egyazon helyrajzi számon több, önállóan forgalomképes, külön bejárattal rendelkező lakás található. A leírtak alapján úgy véljük, hogy jelen esetben nem erről van szó. Itt egy önálló lakásról beszélhetünk, amely 2 személy tulajdonában van, így véleményünk szerint a is a fent leírt módon történhet.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2017. november 29. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések