Minimális elvárások hitelfelvétel esetén

Jelzáloghitel igénylésekor a pénzintézetek nem csak az ingatlanfedezettel szemben támasztanak bizonyos követelményeket, hanem meghatározzák a kölcsönügylet szereplőire, valamint azok jövedelmére vonatkozó minimális elvárásokat is.

A hitelügylet szereplői az adós, az adóstárs – ezen belül beszélhetünk kötelező, fizető és technikai adóstársról – a kezes, valamint a zálogkötelezett. Státuszuktól függően különböző elvárásoknak kell megfelelniük:

  • Az adós, a fizető adóstárs és a kezes státusz esetén az alábbi elvárások merülnek fel: adataik nem szerepelhetnek a KHR (BAR) listán sem aktív, sem passzív státuszban, az igazolt jövedelmüknek el kell érni legalább a mindenkori minimálbért, illetve a minimum öregségi nyugdíj összegét, életkoruk a hitel lejáratakor nem haladhatja meg az adott pénzintézet által előírt életkort, továbbá nem folyhat ellenük büntető-, és végrehajtási eljárás. Fizetőképességet javító adóstárs bevonására csak lakáscélú hitelek esetén van lehetőség, tulajdonrészt azonban nem kell szereznie az érintett ingatlanban. Fizető adóstárs csak közeli hozzátartozó, nagybácsi és nagynéni lehet.
  • A kötelezően bevonandó adóstárs elnevezés a hiteligénylő házastársát, illetve élettársát illeti. Ebben az esetben az adóstárs adatai szintén nem szerepelhetnek a KHR listán, valamint nem lehet folyamatban ellene büntető-, és végrehajtási eljárás. A bank azonban nem veszi figyelembe az életkorát és jövedelemigazolást sem kell benyújtania.
  • Technikai adóstársnak a pénzintézet nem ellenőrzi sem KHR státuszát, sem jövedelmét, valamint azt, hogy van-e vele szemben büntető-, és végrehajtási eljárás, s az életkorra vonatkozó feltételeknek sem kell megfelelnie. Technikai jelleggel bevont szereplő a haszonélvező és az özvegyi jog jogosultja.
  • Zálogkötelezett a fedezetül szolgáló ingatlan tulajdonosa, vagy az adásvételi szerződésben megjelölt vevő lehet. Ebben az esetben nem jelent problémát a passzív KHR státusz, azonban a zálogkötelezettel szemben sem lehet folyamatban büntető,- és végrehajtási eljárás. Életkorát és jövedelmét a pénzintézet nem vizsgálja.

Egyéni vagy társas vállalkozók esetén további feltétel, hogy a vállalkozásnak legalább egy éve működnie kell, valamint lezárt gazdasági év szükséges. A vállalkozás lehet veszteséges, azonban köztartozása nem lehet.

Alkalmazottak esetén a határozatlan időre szóló munkaszerződés mellett – meghatározott feltételek mellett – elfogadható a határozott idejű munkaszerződés is. Felszámolás, végelszámolás vagy csődeljárás alatt álló munkáltatótól származó jövedelem azonban nem fogadható el.

Utolsó módosítás: 2013. szeptember 27. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések