Mikor számíthat fel a bank kamatfelárat? - Hitelnet.hu

Mikor számíthat fel a bank kamatfelárat?

A bankok által kínált hitelkonstrukciókról való tájékozódás során Ön is találkozott már a kamatfelár fogalmával? Mit jelent a kamatfelár, milyen esetben és miért kerül felszámításra?

Nem minden pénzintézeti hitel esetében kerül felszámításra kamatfelár, hiszen vannak olyan hitelkonstrukciók, melyeknél az ügyfél által fizetendő törlesztő részlet alapja kizárólag a bank által meghatározott kamatláb és az esetleges kezelési költség.

Az elmúlt hónapokban azonban megjelentek olyan új hiteltermékek is, melyek árazása úgynevezett referenciakamathoz kötött. Ez esetben a hitelkamat két részből áll: az alapkamatból, ami azonos a referenciakamattal és az adott pénzintézet által megállapított kamatfelárból.

Az alapkamatot forint alapú hitelkonstrukciók esetében jelentheti a Budapesti Bankközi Kamatláb, azaz a BUBOR, illetve a jegybanki alapkamat mértéke is. A referenciakamat mértékét tehát nem az egyes bankok határozzák meg, hanem a piaci és gazdasági folyamatok alakítják. E referenciakamatok mindenkor érvényes mértéke a pénzintézetek honlapján minden érdeklődő számára elérhető.

Más a helyzet a kamatfelárakat illetőn. Ellentétben a referenciakamattal, a kamatfelár mértékét az egyes pénzintézetek határozzák meg. Egy-egy hitelkonstrukció esetén különböző mértékű kamatfelár is felszámításra kerülhet, ugyanis a bankok az ügyfélminősítés eredményétől függően határozzák meg annak mértékét. Az ügyfélminősítést a bank a során végzi. A kamatfelár mértéke a hitelösszeg függvényében is változhat, vagyis minél magasabb összegű hitelről van szó, annál kisebb kamatfelárat számít fel a bank. Az egyes kamatfelárak közötti különbség általában 0,25 százalék.

Kamatfelárat nem csupán az árazásukban úgynevezett referenciakamathoz kötött konstrukciók esetén számíthatnak fel a bankok. Vannak olyan normál piaci kamatozású kölcsönök is, melyek esetén ugyancsak lehet számolni kamatfelárral. Ilyen esetek az alábbiak lehetnek:

  • Az adós munkaviszonya rövidebb a bank által elvártnál. (Például az ügyfél 6 havi munkaviszony helyett csak 3-6 hónap közötti munkaviszonnyal rendelkezik.)
  • Az ügyfél a standard finanszírozási arányt 5 vagy 10 százalékkal emelni kívánja.
  • A hitel fedezetét zártkerti vagy külterületi ingatlan képezi.
  • A technikai adóstársként bevonásra kerülő személy passzív (BAR) státusszal rendelkezik.
  • A finanszírozás jövedelemvélelmezéssel alapján történik.

A kamatfelárakkal kapcsolatos további információért kérjük, keresse Hiteltanácsadóinkat!

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2013. szeptember 28. szombat

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések