Még bejegyezhető a deviza alapú hitelek után a jelzálogjog - Hitelnet.hu

Még bejegyezhető a deviza alapú hitelek után a jelzálogjog

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleménye szerint a deviza alapú jelzálogjog földhivatali bejegyzésének korlátozásáról szóló intézkedés nem lesz visszamenőleges hatályú. A közlemény szerint a parlament elé benyújtásra kerülő törvényjavaslat változatából a visszamenőleges hatály ki fog kerülni.

A kormány döntésével kapcsolatban érintett jogszabályok módosításáról szóló rendelkezést, mely a deviza alapú hitelszerződéseket biztosító jelzálogjog korlátozása érdekében szükséges, a földhivatali eljárásban csak a hatályba lépését követően kell alkalmazni – olvasható a közleményben. Várhatóan két héten belül dönt a parlament a devizaalapú jelzálogjog bejegyzésének korlátozásáról.

A kormány által meghozott intézkedések eredményeként várhatóan a hazai lakosság devizában történő eladósodottsága csökkenni fog, a háztartások terhei az árfolyamkockázat kiküszöbölése miatt könnyebben tervezhetővé válnak – áll a közleményben.

Miután az országgyűlés elfogadja a törvénytervezetet, az intézkedéssel gyakorlatilag nem lesz megoldható, hogy természetes személy deviza alapú hitelszerződésének fedezetére természetes személy tulajdonában álló ingatlanra jelzálogjogot jegyezzen. A deviza alapú szabad felhasználású deviza kölcsönt biztosító jelzálogbejegyzés sem lesz megoldható a jövőben.

Fontos megemlíteni azonban, hogy az korábban devizában eladósodottak számára továbbra is megoldható lesz a korábban megkötött devizaalapú kölcsönök kiváltása, illetve a fedezetcsere.

A deviza alapú felvétele az egyéni vállalkozók esetében továbbra is megmarad- bár jogilag ők is természetes személyek.

(MTI)

Utolsó módosítás: 2013. június 24. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Kakev Szilárd szerint:

2010-07-20 - 17:13

Jó napot kívánok! Egy nagyon fontos kérdésem lenne! Szeretném megtudni ,hogy van e rá esély ,hogy svájci frank alapú személyi hitelemet forint alapú hitelre változtathatom e? És milyen feltételekkel? Mert a jelenlegi törlesztőm lassan a duplája és nem is biztató a kilátás! Előre is köszönöm a segítséget. További szép napot!

Hitelnet szerint:

2010-07-21 - 09:40

Kedves Szilárd!
Amenniyben forint alapúra váltja, akkor a törlresztő részletei még jobban meg fognak emelkedni a magasabb kamat miatt. Ezt egyébként a hitelt nyújtó banknál kellene első körben megkérdeznie.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések